Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την τελική απόφαση για τον χρόνο που θα φέρει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Ο δημόσιος διάλογος έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα και δεν αναμένεται να κοπάσει, καθώς τα κυβερνητικά στελέχη καλούνται καθημερινά να λάβουν θέση υπέρ ή κατά της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας που αποτελεί δέσμευση του πρωθυπουργού για την παρούσα τετραετία. «Η συζήτηση δεν μπορεί να σέρνεται», όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη που πιστεύουν ότι πρέπει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πρέπει να κλείσει το συγκεκριμένο ζήτημα.
Ποιοι εισηγούνται να γίνει τώρα και ποιοι μετά τις Ευρωρκλογές
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα δύο διαφορετικές εισηγήσεις από τους συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου. Η πρώτη συνηγορεί στην άμεση νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας. Μάλιστα, όσοι κάνουν τη συγκεκριμένη εισήγηση υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να μπει στην ατζέντα ενός εκ των δύο υπουργικών συμβουλίων που είναι προγραμματισμένα τον Ιανουάριο. Επιχειρηματολογώντας υπέρ αυτής της άποψης σημειώνουν ότι «όσο πιο γρήγορα κλείσει το θέμα τόσο το καλύτερο», αφού όσο η συζήτηση συνεχίζεται και η απόφαση μένει μετέωρη «η κυβέρνηση καταγράφει μόνο φθορά». Επίσης, εκτιμούν ότι το πολιτικό κόστος σε συγκεκριμένα κοινά είναι δεδομένο ανεξαρτήτως του χρόνου που θα πάει στη Βουλή το νομοσχέδιο και όσο πιο γρήγορα κινηθεί η κυβέρνηση τόσο πιο γρήγορα θα απορροφήσει τις όποιες αντιδράσεις.
Η δεύτερη εισήγηση περιλαμβάνει μία πιο συντηρητική προσέγγιση ως προς την πολιτική διαχείριση. Όσοι την ενστερνίζονται εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία πρέπει να αναλυθεί διεξοδικά και να εξηγηθούν στην κοινωνία οι λόγοι αυτής της νομοθέτησης. «Αυτό θα κάμψει ορισμένες αντιδράσεις, ακόμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος», συμπληρώνουν. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούν ότι δεν χρειάζεται να υπάρξει βιασύνη από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία μπορεί να νομοθετήσει σε έναν πιο καθαρό πολιτικά χρόνο μέσα στο 2024, ίσως ακόμα και μετά τις ευρωεκλογές.
Τα σύνθετα νομικά ζητήματα
Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη επιμένουν ότι δεν υπάρχει ακόμα οριστική απόφαση του πρωθυπουργού, καθώς μελετά το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου και εξετάζει τα νομικά θέματα που προκύπτουν και τα οποία είναι αρκετά σύνθετα. Όμως, δεν αποκλείεται να ανοίξει τα χαρτιά του στο υπουργικό συμβούλιο της επόμενης Τετάρτης (10 Ιανουαρίου) προκειμένου να δώσει το στίγμα των προθέσεων του. «Δεν έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένη ημερομηνία, δεν υπήρξε ανακοίνωση χρόνου, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μία σειρά μεταρρυθμίσεων που θα ψηφιστούν σε βάθος τετραετίας. Δεν έχει υπάρξει χρονοδιάγραμμα», δήλωσε, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στον ΑΝΤ1. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει ‘μπρος – πίσω’. Ο πρωθυπουργός δεν νομοθετεί με βάση τις ευρωεκλογές ή το πολιτικό κόστος», περιγράφοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει.
Το ζήτημα της τεκνοθεσίας συναντά τις εντονότερες αντιδράσεις
Είναι δεδομένο, όμως, ότι στο Μέγαρο Μαξίμου ζυγίζουν τις εσωκομματικές αντιδράσεις και ο κατάλληλος χρόνος για την ανάληψη της νομοθετικής ρύθμισης έχει σημασία. Όπως και οι λεπτομέρειες που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην τελική στάση μερίδας βουλευτών της ΝΔ, παρότι έχει αποφασιστεί να μην υπάρχει κομματική πειθαρχία για τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας. Το κρίσιμο ζήτημα, άλλωστε, είναι αυτό της τεκνοθεσίας που συναντά και τις εντονότερες αντιδράσεις. Παρά τις συζητήσεις που είχαν γίνει αρχικά για την εξαίρεση της συγκεκριμένης διάταξης από το νομοθέτημα, έχει απορριφθεί ως ενδεχόμενο, καθώς κρίθηκε ότι ήταν νομικά προβληματικό και δεν μπορούσε να σταθεί από την στιγμή που θα επιτραπεί ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών. «Άλλο θέμα ο γάμος, άλλο η τεκνοθεσία. Εκεί είναι λογικό κάποιοι άνθρωποι να έχουν πιο μεγάλες ανησυχίες, γι’ αυτό πρέπει να δούμε το νόμο για να το κρίνουμε», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός Εργασίας εμφανίζεται πιο διαλλακτικός ως προς την ψήφιση του νόμου εν αντιθέσει με τον Μάκη Βορίδη, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει πως σε περίπτωση που υπάρξει υποχρεωτική ψήφιση για τα μέλη της κυβέρνησης, εν αντιθέσει με τους βουλευτές του κόμματος, ο ίδιος θα οδηγηθεί σε παραίτησ