Την ανάγκη η Ευρώπη να αναλάβει δράση μετά τη φυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου αλλά και το αμυντικό σχέδιο της ΕΕ να μείνει ερμητικά κλειστό για την Τουρκία, τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός, Γιάννης Οικονόμου.
Μιλώντας στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να δράσει μετά τη φυλάκιση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου και τόνισε ότι το αμυντικό σχέδιο της ΕΕ πρέπει να μείνει ερμητικά κλειστό για την Τουρκία.
Αναλυτικά όσα είπε:
«Τις τελευταίες ημέρες ήλθαν στο προσκήνιο, με τον πλέον εμφατικό τρόπο, οι πάγιες ανησυχίες που υπάρχουν για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία. Αφορμή, αυτή τη φορά, ήταν η απομάκρυνση του δήμαρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου από τα καθήκοντά του μετά την σύλληψή του για κατηγορίες περί διαφθοράς. Ενώ ακόμη δύο δήμαρχοι της περιοχής έχουν επίσης απομακρυνθεί.
Πολλά θα μπορούσε να πει κανείς για τα κίνητρα και τους σκοπούς αυτής της ενέργειας. Αλλά προτιμώ να εστιάσω στα γεγονότα. Η στέρηση του δικαιώματος κατάθεσης υποψηφιότητας σε ένα εκλεγμένο επί χρόνια πολιτικό, αν μη τι άλλο, προβληματίζει. Προβληματίζει ομοίως και το γεγονός της φυλάκισής του.
Η φυλάκιση ενός προβεβλημένου πολιτικού και η στέρηση του πτυχίου του, ώστε αυτός να αποκτήσει ανυπέρβλητο κώλυμα εκλογιμότητας, είναι πρακτική εκτός του πλαισίου αρχών της ευρωπαϊκής πολιτικής ιστορίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το χειρότερο από όλα όμως είναι ότι τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία δεν είναι ασυνήθιστα και δεν προκαλούν ιδιαίτερη έκπληξη σε κανέναν. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να μείνουν αδρανής. Το αντίθετο. Πρέπει να δράσουμε.
Χωρίς να θέλω όμως να φανώ απαισιόδοξος, πιστεύω ειλικρινά ότι οι δράσεις μας δεν θα φέρουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Και ξέρετε γιατί; Γιατί όπως και στην περίπτωση του δημάρχου Ιμάμογλου, έτσι και σε μια σειρά από ζητήματα που συνδέονται με το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη Δημοκρατία και το διεθνές δίκαιο η Τουρκία ακολουθεί έναν άλλο πολιτικό δρόμο.
Ποιος μπορεί να παραβλέψει την εισβολή και παράνομη κατοχή μέρους της Κύπρου. Την ενεργή απειλή πολέμου έναντι της Ελλάδας σε περίπτωση που ασκήσουμε νόμιμα δικαιώματα στο Αιγαίο. Την εχθρικότητα απέναντι στο Ισραήλ. Την ανοχή ακόμη και την υποστήριξη σε ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χαμάς.
Όλα αυτά μας δείχνουν ότι η αντιμετώπιση της Τουρκίας από την Δημοκρατική Ευρώπη, από όλους τους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από αφέλεια. Δεν πρέπει να είναι καιροσκοπική και ευκαιριακή.
Όπως μας υπενθυμίζει η υπόθεση Ιμάμογλου, όσο η Τουρκία επιμένει σε αυτή την συμπεριφορά, η Δύση δεν πρέπει να της δώσει αναβαθμισμένο ρόλο και το αμυντικό σχέδιο της ΕΕ πρέπει να μείνει ερμητικά κλειστό για την Τουρκία».