Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού μετά το κύμα αμφισβήτησης έρχονται οι εκκαθαρίσεις και ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει να μη φοβάται τη διάσπαση και διαγράφει ακόμη και ιστορικά στελέχη.
Η κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη να παραπέμψει στο πειθαρχικό τον Πάνο Σκουρλέτη, τον Νίκο Φίλη και τον Δημήτρη Βίτσα είναι η απόλυτη ένδειξη ότι ο κ. Κασσελάκης είναι αποφασισμένος να οδηγήσει στα άκρα τη σύγκρουση με την εσωκομματική αμφισβήτηση και να σπρώξει την «Ομπρέλα» στη έξοδο.
Τους διέγραψε με ανάρτηση από Νέα Υόρκη
«Λίγη υπομονή ακόμα. Ο ελιτισμός φεύγει και θα πάρετε τη δύναμη στα χέρια σας», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το γραπτό μήνυμα του Στέφανου Κασσελάκη, από τη Νέα Υόρκη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι διαγραφές θα συνεχιστούν:
«Επί πέντε τουλάχιστον χρόνια συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται στα κανάλια κάνοντας αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από μερικές ημέρες δήλωσα ρητά ότι αυτή η πρακτική δε γίνεται πλέον ανεκτή. Ο κόσμος διψά να αναδείξουμε θέματα, να κάνουμε αντιπολίτευση. Και εγώ το ίδιο, περισσότερο από όλους. Αντ’ αυτού, κάποιοι μάς "πνίγουν" με την άρνησή τους να αποδεχτούν την εκλογή προέδρου από τη βάση - αλλά εμφανίζονται ως "Στελέχη ΣΥΡΙΖΑ" κάθε μέρα στα κανάλια, παίζοντας το παιχνίδι τους. Συνεπώς, οι κύριοι Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην τηλεόραση για να αντιπολιτευτούν το ίδιο τους το κόμμα, επέλεξαν να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Λυπάμαι ιδιαίτερα για τον κ. Βίτσα, με τον οποίο είχα καλλιεργήσει καλή προσωπική σχέση και τον οποίο εκτιμώ. Αλλά το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Έχω λάβει σαφή εντολή από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Οι εσωκομματικοί τηλεοπτικοί χορηγοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνέβαλαν στο να στερηθούμε μια εκλογική νίκη. Άλλοι λένε δύο. Το σίγουρο είναι ότι δε θα μας στερήσουν την επόμενη. Σε όσους με εμπιστεύθηκαν, αλλά και σε όσους εμπιστεύθηκαν τη διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση: Είστε ισότιμα μέλη με μένα και κάθε άλλο στέλεχος. Λίγη υπομονή ακόμα. Ο ελιτισμός φεύγει και θα πάρετε τη δύναμη στα χέρια σας», γράφει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Πάνος Σκουρλέτης έτυχε να βρίσκεται στο τηλεοπτικό πάνελ του ΚONTRA την ώρα που ο κ. Κασσελάκης έκανε αυτή την ανάρτηση και το πρώτο του σχόλιο για τη διαγραφή του ήταν το εξής: «Ο κ. Κασσελάκης γελοιοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ μέρα με τη μέρα. Απορώ τι άποψη έχει ο κ. Κασσελάκης για τα τελευταία πέντε χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι μόλις έναν μήνα μέλος του κόμματος. Δεν ξέρω αν έχει καταλάβει πού βρίσκεται και αν έχει καταλάβει πού έχει εκλεγεί».
Σαμποτάζ και παγίδες
Στελέχη που τάσσονται στο πλευρό του κ. Κασσελάκη μιλούν ευθέως για τακτική σαμποτάζ, με τον πόλεμο φθοράς να μην έχει τέλος από την πλευρά των στελεχών της «Ομπρέλας».
Όπως σημειώνουν μάλιστα από την Κουμουνδούρου, η τακτική των διαφωνούντων δεν βλάπτει τον νέο πρόεδρο αλλά συνολικά τον ΣΥΡΙΖΑ και «είναι έξω από τα ηθικά πλαίσια της Αριστεράς».
Το μείζον ερώτημα ωστόσο στην περίπτωση διαγραφής των στελεχών αυτών είναι αν οι εισηγήσεις αυτές του κ. Κασσελάκη για διαγραφή θα τύχουν και της ανάλογης υποδοχής στο Πειθαρχικό, στο οποίο μετέχουν ιστορικά στελέχη με μια μπλοκ μειοψηφία 5-7 σκληρών «ομπρελιστών» στα 15 μέλη του οργάνου.
Και εδώ βρίσκεται η παγίδα στην οποία εκτιμάται από πολλούς στην εσωκομματική αντιπολίτευση ότι έπεσε και στην περίπτωση του κ. Τζουμάκα καθώς τυχόν «ήττα» Κασσελάκη και απόρριψη της διαγραφής από την Επιτροπή Δεοντολογίας, θα αλλάξει εκ βάθρων τις εσωκομματικές ισορροπίες καθώς απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 για εισήγηση διαγραφής και απλή πλειοψηφία για μια απλή επίπληξη.
Και όλα αυτά, όπως παρατηρούσε έμπειρο κομματικό στέλεχος, συντελούνται μέσα στην απόλυτη παραδοξότητα ένας πρόεδρος, μόλις τεσσάρων μηνών μέλος του κόμματος, να ζητά από τα μέλη ενός οργάνου που θα πρέπει να είναι μέλη του κόμματος για τουλάχιστον πέντε χρόνια να διαγράψουν τρία από τα αρχαιότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως και στην περίπτωση του κ. Τζουμάκα έτσι και με τις νέες διαγραφές Κασσελάκη άρχισε ο δεύτερος γύρος απαξίωσης του νέου προέδρου από την πλευρά της Ομπρέλας την οποία υποδαύλισε μια πρώτη διαρροή που μιλούσε για «πολιτική αποδοκιμασία» σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει και πάλι τις εντυπώσεις από το «έθεσαν εαυτούς εκτός κόμματος».
Ενδεικτικό ήταν και το σχόλιο του μέλους της Ομπρέλας Γιώργου Κυρίτση ο οποίος είπε «θα γίνει καταγέλαστος και θα διαλύσει το κόμμα ένα μήνα αφού ανέλαβε. Μπορεί να μπει και στο βιβλίο Γκίνες»
Πιο οργισμένη ήταν η αντίδραση της Αννέτας Καββαδία.
Από το περιβάλλον του κ. Κασσελάξη επανήλθαν με νέα διαρροή ανατρέποντας την αρχική και δηλώνοντας τώρα ότι «ο Πρόεδρος χρησιμοποίησε την γνωστή έκφραση και από τούδε και στο εξής θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από το καταστατικό διαδικασίες».
Ο οδικός χάρτης της διάσπασης
Ο Στέφανος Κασσελάκης με την κίνησή του αυτή μαρτυρά ότι θέλει να εξωθήσει τη σύγκρουση με την Ομπρέλα στα άκρα με τη διάσπαση να θεωρείται δεδομένη από όλες τις πλευρές.
Το ερώτημα και για τις δυο πλευρές είναι το πότε, με το μόνο βέβαιο να είναι ότι κανείς δεν έχει ανεξάντλητο απόθεμα χρόνου για τις επόμενες κινήσεις του με φόντο τις επερχόμενες ευρωεκλογές.
Από τη μια πλευρά ο νέος πρόεδρος εκτιμά ότι δεν απομένει αρκετός χρόνος ώστε να αναστραφεί η δημοσκοπική καθήλωση και από την άλλη πλευρά η Ομπρέλα δεν θα έχει στη διάθεσή της αρκετό χρόνο για τη δημιουργία του νέου κόμματος, που προανήγγειλε ουσιαστικά ο Δημήτρης Βίτσας.
Ήδη πολλοί μιλούν για μεγάλες διαρροές του παλιού ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΚΕ κάτι που αποτυπώθηκε ξεκάθαρα και στις αυτοδιοικητικές και νωρίτερα στις εθνικές κάλπες, τάση δηλαδή που θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα αν δεν γίνει ανάσχεση της αιμορραγίας.
Μάλιστα στο κείμενο θέσεων και συλλογής υπογραφών που κυκλοφόρησε από την Ομπρέλα ανάμεσα στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται ξεκάθαρα αυτός ο προβληματισμός όπου γίνεται λόγος «για τις τάσεις παραίτησης και τις αποχωρήσεις, που εντείνονται καθημερινά…» και τις οποίες όπως παρατηρούν «δεν γίνεται πια να τις παρακολουθούμε παθητικά» προαναγγέλλοντας ουσιαστικά προωτοβουλίες.
1ο σενάριο διάσπασης
Το ένα σενάριο είναι η αποχώρηση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να συντελεστεί στην ΚΕ με την ευθεία αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη.
2ο σενάριο διάσπασης
Το άλλο σενάριο είναι να μην γίνει η διάσπαση το Νοέμβριο αλλά σε τέσσερις μήνες στο Συνέδριο, με την Αριστερή πτέρυγα να δίνει την ύστατη μάχη της επικράτησης των ιδεών και της ταυτότητας.
Τα σπιράλ της διάσπασης
Σημαντικό ρόλο για τη στάση της Ομπρέλας στην Κεντρική Επιτροπή θα παίξουν οι δυο σπειροειδείς τάσεις εντός της Τάσης και το ποια από τις δυο θα υπερισχύσει. H μια αφορά στα στελέχη εκείνα που επιθυμούν μια συντεταγμένη αποχώρηση από το κόμμα και άλλα στελέχη, όπως ο Γιώργος Σταθάκης, που φεύγουν κατά μόνας, αρνούμενοι να μπουν στο κάδρο της συνολικής εικόνας απαξίωσης που έχει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ρόλος Αχτσιόγλου, Χαρίτση
Πρακτικά ο κ. Τσακαλώτος παρά το γεγονός ότι είναι από τους ελάχιστους εκλεγμένους της συγκεκριμένης Τάσης φαίνεται να έχει ξεπεράσει την αγωνία της ΚΟ και να εισηγείται την αποχώρηση στην επόμενη ΚΕ. Αυτό σημαίνει και άμεση ανεξαρτητοποίησή του στην ΚΟ, με την Πέτη Πέρκα να είναι ίσως η μόνη που θα τον ακολουθήσει σε πρώτο χρόνο.
Τα κλειδιά σε κάθε περίπτωση και για τη διάσπαση και για το νέο κόμμα τα κρατούν οι Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος.
Μάλιστα στην περίπτωση του κ. Χαρίτση πολλοί βλέπουν τη δυνατότητα να ηγηθεί του νέου σχηματισμού.
Αντίστοιχα κομβικός είναι και ο ρόλο τους και στο Συνέδριο αν επικρατήσει το δεύτερο σενάριο διάσπασης καθώς η επικράτηση των μηχανισμών τους στο Συνέδριο μπορεί να επιφέρει μια συμφωνία μεταξύ Ομπρέλας και ομάδας 6+6 με εκλογή του γραμματέα.