Φρεγάτες Belharra: Τα υπερόπλα που θωρακίζουν το Αιγαίο -Δυνατότητα για πύραυλο SCALP NAVAL εμβέλειας 1.000 χλμ. - iefimerida.gr

Φρεγάτες Belharra: Τα υπερόπλα που θωρακίζουν το Αιγαίο -Δυνατότητα για πύραυλο SCALP NAVAL εμβέλειας 1.000 χλμ.

Η φρεγάτα «Νέαρχος»
Η φρεγάτα «Νέαρχος»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ενισχύει την αποτρεπτική του δύναμη στο Αιγαίο με τις φρεγάτες τελευταίας τεχνολογίας FDI ΗΝ Belharra.

Ήδη έχει καθελκυστεί η πρώτη με την ονομασία «Κίμων», σήμερα καθελκύστηκε η δεύτερη με την ονομασία «Νέαρχος», ακολουθεί η ναυπήγηση της φρεγάτας «Φορμίων», ενώ ξεκινούν οι διαδικασίες για την απόκτηση της τέταρτης, όπως ανακοίνωσε ο Ν. Δένδιας από τα ναυπηγεία της Naval Group, στο Λοριάν της Γαλλίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του, τόνισε πως η Ελλάδα γίνεται όλο και πιο ισχυρή, σπεύδοντας να υπογραμμίσει ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είχε εξαγγείλει προσωπικά, γίνεται πράξη.

Δείτε την ανάρτηση Μητσοτάκη

«Καθώς η χώρα μας ετοιμάζεται να υποδεχθεί την πρώτη φρεγάτα Belharra και την ημέρα που στα ναυπηγεία της Naval Group στο Lorient καθελκύεται η δεύτερη ενώ κατασκευάζεται η τρίτη, ξεκινούν οι διαδικασίες για την προμήθεια και τέταρτου σκάφους αυτού του τύπου. Γίνεται, έτσι, πράξη το μεγάλο πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων που εξαρχής είχα προσωπικά εξαγγείλει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δαπάνη της νέας αγοράς έχει προϋπολογιστεί κατά τρόπο που δεν διαταράσσει τη δημοσιονομική μας συνέπεια. Κρίθηκε, ωστόσο, απαραίτητη αφού η θωράκιση της πατρίδας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.

Η Ελλάδα όλο και πιο ισχυρή.»

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε ότι «η ισχύς και τα προηγμένα συστήματα των φρεγατών Belharra αναμένεται να αναβαθμίσουν κατακόρυφα το επίπεδο της αποτρεπτικής ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού και με την ένταξη των συνολικά τριών πλοίων αυτής της κλάσης, ο ελληνικός στόλος αποκτά συγκριτικά πλεονεκτήματα στις ναυτικές επιχειρήσεις, προκειμένου να ανταποκριθεί με επιτυχία στον αναβαθμισμένο ρόλο του για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι φρεγάτες Belharra και ο ευρύτερος σχεδιασμός για την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας

Οι φρεγάτες, κατ' αρχάς, εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό για την Άμυνα της χώρας.

Εκτός από το πρόγραμμα ναυπήγησης των τεσσάρων φρεγατών BELHARA, είναι σε εξέλιξη ή επίκεινται:

  • Τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ
  • Τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των πυραυλακάτων ΡΟΥΣΣΕΝ
  • Τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων του ΠΝ, τα οποία θα ξεκινήσουν άμεσα να υλοποιούνται στην Ελλάδα
  • Η απόκτηση τεσσάρων περιπολικών ISLAND, τα οποία σύντομα θα ενταχθούν στον στόλο μας
  • Η μελλοντική συμμετοχή της χώρας στο σχεδιασμό και στη συνέχεια τη ναυπήγηση της νέας φρεγάτας CONSTELATION
  • Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας
  • Η δημιουργία ενός πυραυλικού απόρθητου τείχους επιφανείας στο Αιγαίο (κατά τα πρότυπα του ισραηλινού Iron Dome).
  • Με την προώθηση μιας σειράς μικρότερων σε μέγεθος αλλά μεγάλων σε επιχειρησιακή αξία προγραμμάτων
  • Με τη ναυπήγηση νέων υποβρυχίων στο τέλος της δεκαετίας

FDI, η πρώτη ψηφιακή φρεγάτα

Αυτά καθαυτά τα χαρακτηριστικά των φρεγατών FDI HN τις καθιστά κυρίαρχους στη θάλασσα.

Πρόκειται για ένα πολεμικό πλοίο ανοικτής θαλάσσης, εκτοπίσματος 4.500 τόνων, πολλαπλών αποστολών και με ιδιαίτερη ανθεκτικότητα, το οποίο διαθέτει:

  • Υψηλού επιπέδου δυνατότητες σε όλους τους τομείς ναυτικής μάχης: αντιπλοϊκό, αντιαεροπορικό, ανθυποβρυχιακό και προβολή ειδικών δυνάμεων, με μοναδικές δυνατότητες έναντι ασύμμετρων απειλών.
  • Επωφελείται από τις πιο πρόσφατες τεχνολογικές καινοτομίες της Thales σε ραντάρ, σόναρ και ηλεκτρονικό πόλεμο.
  • Διαθέτει εξαιρετικά ισχυρό οπλισμό (αντι-επιφανείας βλήματα MBDA Exocet MM40 B3C και αντιαεροπορικοί πύραυλοι Aster 30, πύραυλοι RAM, ανθυποβρυχιακές τορπίλες MU90, πυροβόλα). Η φρεγάτα FDI ΗΝ έχει ακόμη τη δυνατότητα και τη χωρητικότητα να επιβιβάζει ταυτόχρονα ένα ελικόπτερο και ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV).
  • Ενσωματώνει όλη την τεχνογνωσία όλων των συνεργατών και υπεργολάβων της Naval Group.

Τεχνικές προδιαγραφές:

  • Εκτόπισμα: 4.500 τόνοι
  • Μήκος: περίπου 122 μέτρα
  • Πλάτος: 18 μέτρα
  • Μέγιστη ταχύτητα: 27 κόμβοι
  • Εγκαταστάσεις για εναέρια Μέσα: ελικόπτερο κλάσης 10 τόνων, μη επανδρωμένο αεροσκάφος VTOL (UAV)

Κύριοι οπλισμοί:

  • 32 πύραυλοι Aster που αναπτύχθηκαν από την MBDA
  • 8 πύραυλοι Exocet MM40 B3C που αναπτύχθηκαν από την MBDA
  • Πύραυλοι RAM
  • Τορπίλες MU 90 που αναπτύχθηκαν από τη Naval Group
  • Πυροβόλο 76 χλστ.
  • 4 τορπιλοσωλήνες
  • Αντιμέτρα CANTO που αναπτύχθηκαν από τη Naval Group

Οι φρεγάτες Belharra έχουν χαρακτηριστικά υπερόπλου

Επιπλέον, παράγοντα ισχύος θα αποτελούν και τα νέα προηγμένα στρατηγικά όπλα των νέων φρεγατών, καθώς ενσωματώνουν τεχνολογίες που παρέχουν νέες δυνατότητες στο οπλοστάσιό τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φρεγάτες αυτές θα έχουν τη δυνατότητα να φέρουν τον πύραυλο SCALP NAVAL, τον πιο προηγμένο πύραυλο cruise, που μπορεί να πλήττει στόχους στρατηγικής σημασίας σε μεγάλες αποστάσεις (άνω των 1.000 χλμ.) και με μεγάλη ακρίβεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα χαρακτηριστικά της φρεγάτας ΝΕΑΡΧΟΣ

Η φρεγάτα «Νέαρχος» έχει εκτόπισμα 4.500 τόνους, μήκος περίπου 122 μέτρα, μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβους, πλήρωμα 120 ατόμων και ενσωματώνει προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες.

Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο ολοκληρωμένος ιστός αισθητήρων PSIM (Panoramic Sensor Intelligence Module), όπου συγκεντρώνονται σχεδόν όλα τα συστήματα αισθητήρων του πολεμικού πλοίου, το προηγμένο σόναρ ανθυποβρυχιακού πολέμου, τύπου CAPTAS-4 και το πλήρες ψηφιακό ραντάρ Sea Fire.

Η Φ/Γ «ΚΙΜΩΝ» καθελκύσθηκε τον Οκτώβριο του 2023, ακολούθησε η «ΝΕΑΡΧΟΣ» και σειρά παίρνει η «ΦΟΡΜΙΩΝ». Οι τρεις φρεγάτες θα παραδοθούν το 2025 και το 2026.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δένδιας: Στόχος να αυξήσουμε από 12% στο 15% την ελληνική συμμετοχή

Σημαντική επίσης είναι η παράμετερος ότι η Ελλάδα δεν αγοράζει απλά όπλα «από το ράφι», όπως επεσήμανε και ο υπ. Άμυνας, αλλά συμμετέχει με αυξημένο ποσοστό στη συμπαραγωγή των αμυντικών συστημάτων που προμηθεύεται.

«Η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στη ναυπήγηση αυτών των φρεγατών για μας είναι ζήτημα υψηλής σημασίας. Έχουν ήδη υπογραφεί 25 συμβόλαια με ελληνικές εταιρείες. Και θέτουμε ως πρώτο στόχο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα να αυξήσουμε από 12% σε 15% το ποσοστό της ελληνικής συμμετοχής» τόνισε ο κ. Δένδιας.

Τελευταίο, αλλά σημαντικό: Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Δένδιας επισήμαναν ότι η δαπάνη για την προμήθεια και τέταρτης φρεγάτας δεν διαταράσσει τη δημοσιονομική μας συνέπεια. Και αυτό γιατί η δαπάνη εντάχθηκε στο 12ετές Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών, συνοδευόμενο από 20ετή ορίζοντα. Παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό, θα ενημερωθεί η Βουλή των Ελλήνων και θα τον υιοθετήσει το ΚΥΣΕΑ, «ώστε η χώρα μας να μπορεί να ανταποκριθεί σε κάθε πρόκληση που μπορεί να ανακύψει».

Δείτε φωτογραφίες από την καθέλκυση της φρεγάτας «Νέαρχος»:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δηλώσεις Δένδια

Η τελετή καθέλκυσης

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ