Γνωρίζοντας πολύ καλά την ελληνική περιπέτεια του 2015, και το ατυχές δημοψήφισμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ παραχώρησε συνέντευξη στα «Νέα Σαββατοκύριακο», με πολλές αναφορές και στον Ταγίπ Ερντογάν.
Μιλώντας στην Αλεξία Κεφαλά, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του συγγράμματος, με τίτλο «Ανατροπές», ο Γάλλος πολιτικός αναφέρεται αναλυτικά στον Τούρκο πρόεδρο, περιγράφοντάς τον ως μια αντιφατική προσωπικότητα.
«Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν τα έχει όλα. Είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου “περνάει” ως σύμμαχος των Ευρωπαίων και των ΗΠΑ και από την άλλη συνδέεται με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, για καλούς ή κακούς λόγους. Καλοί λόγοι όταν πρόκειται για προμήθειες σιτηρών, κακοί λόγοι όταν θέλει να εμφανιστεί ως πιθανός διαμεσολαβητής για μια συμφωνία ως προς το τέλος του πολέμου, τον οποίο οι Ουκρανοί σήμερα δεν μπορούν να αποδεχθούν. Αυτή η αντίφαση θα πρέπει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, να επιλυθεί», σημείωσε ο Φρανσουά Ολάντ, για να συμπληρώσει ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να αναγνωριστούν ως «εσωτερικό πρόβλημα» του NATO.
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε δύο χώρες-μέλη της Συμμαχίας να βρίσκονται σε αντιπαράθεση και με κίνδυνο έκρηξης, εάν τα πράγματα χειροτερέψουν. Είναι σημαντικό να γίνουν τα πάντα, ώστε να μην υπάρχει άλλος δρόμος από τον διάλογο και τη διαπραγμάτευση», ανέφερε. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, πάντως, απέρριψε το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να κάνει στην Ελλάδα αυτό που κάνει ο Πούτιν στην Ουκρανία.
«Οχι. Ο Ερντογάν γνωρίζει πολύ καλά ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον μιας χώρας-μέλους της Συμμαχίας θα συνεπαγόταν σημαντικό κίνδυνο αποκλεισμού του, όχι μόνο από το ΝΑΤΟ, αλλά και από όλες τις συζητήσεις στην Ευρώπη, επειδή ήθελε και αυτός να είναι μέλος της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας. Είναι λοιπόν σε θέση και γνωρίζει τα όριά του», απάντησε ο Φρανσουά Ολάντ.
Τι είπα στον Τσίπρα το βράδυ του δημοψηφίσματος του 2015
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Φρανσουά Ολάντ ρωτήθηκε και για το δημοψήφισμα του ΣΥΡΙΖΑ, το 2015, και αν όντως είπε εκείνο το βράδυ στον Αλέξη Τσίπρα «κέρδισες αλλά η Ελλάδα έχασε». «Ναι. Αυτές ήταν κρίσιμες στιγμές για την Ευρώπη, όχι μόνο για την Ελλάδα. Αν υπήρχε έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αυτή η ρήξη δεν θα ήταν τραγωδία μόνο για την Ελλάδα, αλλά θα σηματοδοτούσε και τη διάλυση της ευρωζώνης, τη διάσπασή της. Από φιλία για την Ελλάδα, αλλά και για τη συνοχή της ευρωζώνης, έπρεπε να κάνουμε μια προσπάθεια. Πρέπει να αναγνωρίσω ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει πολλή δουλειά για να επιτύχει τη συμφωνία που επιτρέπει στην Ελλάδα σήμερα, παρά τις δυσκολίες, να δανείζεται στις αγορές και να χρηματοδοτείται. Σήμερα, η Ελλάδα μπορεί να μην έχει εντελώς τελειώσει με τις δυσκολίες, αλλά η μοίρα της είναι και θα είναι για πάντα στην Ευρώπη», απάντησε.