Ανοικτό το ενδεχόμενο χρηματοδότησης του φράχτη στον Έβρο από την Ευρώπη άφησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ξεκαθαρίζοντας πως ακόμη κι εάν δεν γίνει αυτό, η απόφαση της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση του έργου είναι ειλημμένη.
«Έχουμε έρθει από το πρωί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και στις 17:30 είναι η εκδήλωση όπου θα υπογραφεί η σύμβαση με την κοινοπραξία για την κατασκευή των 35 χλμ. του φράχτη. Είναι ειλημμένη η απόφαση της κυβέρνησης για να γίνει ο φράχτης κατά μήκους όλου του ποταμού Έβρου. Δηλαδή 140 χλμ., μέχρι τώρα έχουν γίνει τα 37,5 συν τα 35 που θα γίνουν και θα συνεχίσουμε σε κάθε περίπτωση» τόνισε αρχικά, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι.
«Δεν έχει χαθεί η μάχη της χρηματοδότησης»
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του έργου από την Ευρώπη, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι «δεν έχει χαθεί οριστικά η μάχη αυτή. Πριν λίγες βδομάδες φέραμε εδώ στον Έβρο πρεσβευτές των χωρών μελών της ΕΕ για να δουν από πρώτο χέρι πόσο σημαντικός είναι ο φράχτης και δεν θυμάμαι κανένας τους δεν διαφώνησε».
Μιλώντας για όσους υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός πήγε στον Έβρο για να «ψαρέψει» ακροδεξιές ψήφους, ο υπουργός απάντησε ότι «στερούνται σοβαρότητας και για ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα έπρεπε να κρατήσουν πιο υπεύθυνη στάση. Δεν μπορεί να θεωρείται ακροδεξιά ρητορική και ατζέντα να υπερασπίζεσαι τα σύνορα της πατρίδας σου. Το 2022 η αστυνομία απέτρεψε πάνω από 265.000 παράνομους μετανάστες. Φαντάζεστε τι θα είχε γίνει αν τους είχαμε αφήσει να περάσουν; Θα είχαν περάσει εκατομμύρια».
«Η Ελλάδα δεν φυλάει μόνο τα σύνορά της αλλά όλης της Ευρώπης»
Και συνέχισε: «Αυτός είναι ο λόγος που οι ομόλογοί μου στην Ευρώπη έχουν αρχίσει και αντιλαμβάνονται αλλιώς τα πράγματα. Βλέπουν ότι η Ελλάδα δεν φυλάει μόνο τα σύνορά της αλλά και όλης της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.
«Θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνου μια σειρά κρατών, που αντιλαμβάνονται την οξύτητα του προβλήματος και είναι οι πρώτοι που επηρεάζονται από την εισροή παράνομων μεταναστών, να θέλουν να συνδράμουν και αυτό είναι κάτι που μας το λένε. Οπότε είναι ανοιχτό το θέμα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης τουλάχιστον για κάποιες παρεμβάσεις που συνδέονται με τους φράχτες και αφορούν τα ψηφιακά μέσα, τις κάμερες και μια σειρά από άλλα τεχνικά μέσα που συνοδεύουν το έργο. Το θέμα της χρηματοδότησης θεωρώ ότι μπορεί να μείνει ανοιχτό αλλά αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι θα ολοκληρώσουμε αυτό το έργο ακόμα και με εθνικούς πόρους γιατί το θεωρούμε απόλυτη προτεραιότητα».
«Όλοι οι Έλληνες θυμόμαστε τη Μόρια και την Ειδομένη»
Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις της αντιπολίτευσης να εμποδίσει τη χρηματοδότηση του έργου (σ.σ. τροπολογία Παπαδημούλη στο Ευρωκοινοβούλιο), ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε:
«Να σταματήσει η αξιωματική αντιπολίτευση τις κραυγές περί ακροδεξιάς διότι όλοι οι Έλληνες θυμόμαστε την Μόρια, την Ειδομένη και μια σειρά άλλες εικόνες που στοιβάζονταν παράνομοι μετανάστες, εικόνες που διέσυραν την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν ξανά αυτά».
«Πιστεύω ότι οι φωνές μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που είναι τόσο σκληρά απέναντι στον φράχτη θα έπρεπε να φύγουν αμέσως από το κόμμα αλλά λυπάμαι γιατί βλέπω ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ τελικά περισσότερο ταυτίζεται μαζί τους. Ας αλλάξουν πορεία, είναι απομονωμένοι από την συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων».
«Η Ελλάδα τηρεί πλήρως το διεθνές δίκαιο»
Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρικάκος ξεκαθάρισε ότι «οι διαδικασίες ασύλου γίνονται κανονικά. Η Ελλάδα τηρεί πλήρως το διεθνές δίκαιο».
Σε ό,τι αφορά τη θέση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα του φράχτη, ο υπουργός σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάψει να αλληθωρίζει, ιδιαίτερα σε θέματα που είχε πιο καθαρές θέσεις. Θυμάμαι ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν που ξεκίνησε το έργο κατασκευής του φράχτη εδώ πάνω. Το έχει μετανιώσει τώρα το ΠΑΣΟΚ αυτό που έκανε;», ενώ έκλεισε την τοποθέτησή του σχολιάζοντας ότι «όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να υποστηρίξουν το έργο και να σταματήσουν να το συκοφαντούν».