Στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 εμφανίστηκε το απόγευμα της Παρασκευής ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.
Από εκεί, ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν θα δεχτεί απειλές από την Τουρκία για την προστασία των συνόρων της.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σχολίασε τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, λέγοντας πως η στάση του για τον φράχτη του Έβρου είναι «υποκριτική», και τονίζοντας πως η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την Κοινή Δήλωση του 2016, ενώ ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα έχει υπό έλεγχο πλέον το Μεταναστευτικό.
«Είναι ξεκάθαρο πως η χώρα μας έχει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, δεν ζούμε όσα συνέβαιναν επί ΣΥΡΙΖΑ. Η Τουρκία μάς παρουσίαζε με περηφάνια τον φράχτη που έχει χτίσει ανατολικά και είναι υποκριτικό αυτό που κάνει τώρα.
Η Τουρκία ζητάει ανταλλάγματα μετά την Κοινή Δήλωση του 2016. Ο Ερντογάν βλέπει ότι η Ελλάδα φυλάει τα σύνορά της και ξέρει πως δεν μπορεί να επιβάλει τη γνώμη του στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει την Κοινή Δήλωση. Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι πως έκανε δηλώσεις για τις δομές στα νησιά. Οι δομές έχουν ασφάλεια και τάξη και αυτό είναι ασφαλές και για τα νησιά».
Αναφορικά με τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου με αφορμή το μεταναστευτικό, ο Νότης Μηταράκης είπε:
«Οποιαδήποτε προσπάθεια εργαλειοποίησης της Τουρκίας στο Μεταναστευτικό δεν θα πετύχει. Έχουμε πλέον 15.000 φιλοξενούμενους και ζητούντες άσυλο. Στα νησιά έχουμε 4.000. Ελέγχουμε το μεταναστευτικό, καμία σχέση με όσα συνέβαιναν επί ΣΥΡΙΖΑ».
Παράλληλα, ο Ν. Μηταράκης ξεκαθάρισε πως ο φράχτης στον Έβρο θα προχωρήσει, ανεξάρτητα αν η Ευρώπη χρηματοδοτήσει ή όχι το έργο: «Ο φράχτης είναι αποτελεσματικός και πρέπει να φτιάξει και η Βουλγαρία. Γενικότερα, η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει σε φράχτες και, δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δέχεται να χρηματοδοτήσει αυτά τα έργα, τα οποία θα προχωρήσουμε έτσι και αλλιώς».
Μηταράκης για το αν υπάρχει περιθώριο διαλόγου με την Τουρκία
«Εμείς επιτρέπουμε ένα παράθυρο στο διάλογο, αλλά δεν δεχόμαστε απειλές. Η Ελλάδα δεν θα γίνει πύλη εισόδου στην Ευρώπη, όπως επί ΣΥΡΙΖΑ. Η Τουρκία πρέπει να αρχίσει να δέχεται επιστροφές. Προσπαθεί να παρουσιάσει τη φύλαξη των συνόρων της Ελλάδας ως κάτι αρνητικό. Δυστυχώς, η Τουρκία επιλέγει στη ρητορική της την ένταση, εμείς στο πεδίο δεν επιτρέπουμε αυτή η ρητορική να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό».
Τέλος, ο κ. Μηταράκης σχολίασε και το θέμα του ενεργειακού και τις θέσεις της Άγκυρας: «Στο ενεργειακό θέμα, η Τουρκία και η πολιτική της απέναντι στη Ρωσία απασχολεί το ΝΑΤΟ. Δεν επιτρέπουμε να γίνει διμερές το μεταναστευτικό, αλλά πολυμερές, ώστε να μην πάρει η Τουρκία περισσότερα ανταλλάγματα».