Κυβέρνηση και υπουργείο Εξωτερικών θα σταθούν αρωγoί στις εξαγωγικές προσπάθειες των ελληνικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον
Κώστα Φραγκογιάννη.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, μίλησε στο πλαίσιο της ημερίδας του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, με θέμα «Δυνατότητες εξασφάλισης ευνοϊκού περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων και ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας», που πραγματοποιήθηκε, χθες το βράδυ, στα Ιωάννινα.
Απευθυνόμενος στα μέλη του Επιμελητηρίου, ο κ. Φραγκογιάννης παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας της δομής της Οικονομικής Διπλωματίας και τα εργαλεία που θέτει στη διάθεση των επιχειρήσεων προκειμένου να βοηθηθούν στο άνοιγμά τους στις διεθνείς αγορές.
Μεταξύ των εργαλείων αυτών είναι η διαδικτυακή πύλη AGORA, η οποία παρέχει διαρκώς ανανεούμενη πρωτογενή πληροφόρηση για αγορές του εξωτερικού, το ημερολόγιο δράσεων εξωστρέφειας, τα νέα προϊόντα ασφάλισης και χρηματοδότησης που προσφέρει η Ελληνική Εταιρία Εξαγωγικών Πιστώσεων Export Credit Greece και φυσικά, το ανθρώπινο δυναμικό του υπουργείου Εξωτερικών, τα στελέχη του κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων και το δίκτυο 60 γραφείων ΟΕΥ ανά τον κόσμο.
Ιδιαίτερη αναφορά στα Ιωάννινα έκανε ο Κώστας Φραγκογιάννης
«Τα κατά τόπους στελέχη ΟΕΥ, σε όλες τις χώρες όπου η Ελλάδα διατηρεί αυξημένες εξαγωγές αλλά και σε μεγάλες αναδυόμενες αγορές, είναι ο επιτόπιος σύμβουλός σας, ο οποίος θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε δυνητικούς συνεργάτες και να έρθετε σε επαφή με τους εκεί θεσμικούς φορείς. Αποτελούν τον επιτόπιο υποστηρικτικό μηχανισμό, που θα βοηθήσει κάθε ελληνική εξαγωγική επιχείρηση να συμμετάσχει σε διεθνείς εμπορικές εκθέσεις, σε επιχειρηματικές αποστολές και σε κάθε μορφής εκδήλωση προσέλκυσης επενδύσεων», υπογράμμισε ο κ. Φραγκογιάννης ενθαρρύνοντας τα μέλη του ακροατηρίου να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ειδικότερα στις προοπτικές της τοπικής οικονομίας των Ιωαννίνων και συνολικά της Περιφέρειας Ηπείρου, το εξωτερικό εμπόριο της οποίας διαγράφει ανοδική πορεία, κυρίως στους κλάδους των τροφίμων, ποτών και καπνών, χημικών και πλαστικών, πετρελαιοειδών, κλωστοϋφαντουργίας. Επισήμανε δε τον κρίσιμο ρόλο του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής, μέσω ενθάρρυνσης της καινοτομίας και της εφαρμογής της σε ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις.