Στην εσωστρέφεια έχει βυθιστεί και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη συζήτηση για εκκαθαρίσεις και αργομισθίες να χτυπά και την πόρτα του Στέφανου Κασσελάκη την ώρα που τα οικονομικά του κόμματος χτυπούν κόκκινο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κλονίζεται για μια ακόμη φορά από τη συζήτηση για τα οικονομικά του, τα οποία όμως γίνονται το άρμα μιας πολιτικής σύγκρουσης στο εσωτερικό του που διαιρεί τα στελέχη αντί να ενώνει το κόμμα και τη βάση.
Από αυτή την παραδοχή δεν μπορεί να ξεφύγει καμία από τις αντιμαχόμενες πλευρές στην εσωκομματική αρένα, με νέους και παλιούς σκελετούς να βγαίνουν από τις ντουλάπες της Κουμουνδούρου.
Η συζήτηση που άνοιξε μετά τις απολύσεις επώνυμων στελεχών του κόμματος έχει επιφέρει νέα περιδίνηση στον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια φάση που όλοι ακονίζουν τα μαχαίρια τους ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.
Οι οργανωτικές αλλαγές, από τη μια πλευρά, που φτάνουν μέχρι και την εκλογή νέας κεντρικής επιτροπής και την έμμεση αδρανοποίηση των καθοδηγητικών οργάνων, σε συνδυασμό με τη συζήτηση για τους «αργόμισθους», βαραίνουν επικίνδυνα το κλίμα στο εσωκομματικό πεδίο.
Εταιρικές πρακτικές
Tο κόμμα «δεν έπρεπε να λειτουργεί ως μονοπρόσωπη ΙΚΕ» ήταν η φράση του Χρήστου Σπίρτζη όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα όσα συντελούνται στην Κουμουνδούρου, υπενθυμίζοντας ότι η πρότασή του στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να μη μετέχουν τα εκλεγμένα σε όργανα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε αμειβόμενες θέσεις στο κόμμα είχε απορριφθεί.
Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα έγινε ακόμη πιο σαφής για τις εταιρικές πρακτικές του στενού πυρήνα της διοίκησης Κασσελάκη συμπυκνώνοντας το νόημα των απολύσεων στο «όποιος διαφωνεί με την ομάδα Κασσελάκη στην Κουμουνδούρου, φεύγει».
Αδυναμία διαγραφών
Παράλληλα με τις απολύσεις έτρεξαν πολλά σενάρια και για καρατομήσεις-διαγραφές κορυφαίων στελεχών. Ωστόσο σε αυτή τη φάση, με τον κ. Κασσελάκη στις ΗΠΑ να αναζητεί χρηματοδότες για το Ινστιτούτο που ετοιμάζει και με τα σενάρια για εκλογή νέων οργάνων, οι εκκαθαρίσεις που σχεδιάζονται γίνονται εξαιρετικά δύσκολες για τον κ. Κασσελάκη, ιδιαίτερα μετά και το άσχημο αποτέλεσμα της κάλπης.
Η Όλγα Γεροβασίλη θύμισε δηκτικά προς την ηγεσία και προς πάσα κατεύθυνση ότι τα πρόσωπα που ήδη έχουν «απολυθεί» αλλά και όσα φημολογούνται ότι θα καρατομηθούν «είναι εκλεγμένοι με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, με κάλπη δηλαδή από τα μέλη του κόμματος. Επομένως δεν καρατομούνται πολιτικά».
«Βγάλε τη λίστα των υπαλλήλων»
Οι απολύσεις από την εποχή της πρώτης και δεύτερης διάσπασης, με πρώτη του Διονύση Τεμπονέρα, στη συνέχεια του οικονομικού διευθυντή Θύμιου Γεωργακόπουλου και τώρα των Θεοχαρόπουλου και Τσίπρα ανοίγουν για μια ακόμη φορά τη συζήτηση για το ποιοι, πόσοι και με ποιο κόστος απασχολούνται στον ΣΥΡΙΖΑ από όταν ανέλαβε πρόεδρος ο κ. Κασσελάκης.
Η γενική αίσθηση είναι ότι τους τελευταίους εννιά μήνες, χωρίς να έχουν απομακρυνθεί στελέχη που δεν είχαν ουσιαστικό αντικείμενο στο κόμμα, έχουν γίνει πολλές προσθήκες νέων στελεχών, πολλά μάλιστα εκ των οποίων δεν είχαν ποτέ κάποιου είδους σχέση -είτε πολιτική είτε επαγγελματική- με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Γιάννης Ραγκούσης αναβάθμισε τη συζήτηση για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ θέτοντας ουσιαστικά ζήτημα διαφάνειας στο κόμμα με προφανή στόχο να οριοθετηθεί και η προσβλητική συζήτηση που άνοιξε με ευθύνη της Κουμουνδούρου για «αργομισθίες».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ζητήσει να επιβληθεί διαύγεια και στα κόμματα, για να υπάρχει διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων, και να την εφαρμόσει ο κ. Κασσελάκης και μέχρι τότε να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα το σύνολο των μισθοδοτούμενων από τον ΣΥΡΙΖΑ, πόσα παίρνουν, πόσοι προσελήφθησαν επί προεδρίας του και πόσοι εργάζονται στα Ινστιτούτα», είπε.
Βγαίνουν οι σκελετοί
Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ακούγονται ποσά που ξεπερνούν τις οικονομικές δυνατότητες του κόμματος, αν αναλογιστεί κανείς ότι η κρατική επιχορήγηση έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό από το 2023.
Το ζήτημα αυτό το έθεσε και η εκπρόσωπος Τύπου Βούλα Κεχαγιά, καταθέτοντας την πρόθεση του κ. Κασσελάκη «να νοικοκυρέψει το κόμμα και να μπούμε σε μια σειρά».
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που βάζουν ζήτημα για συγκεκριμένα στελέχη αν εξακολουθούν να πληρώνονται για τις θέσεις που κατείχαν και αν έχουν κάποια άλλη δουλειά.
Ο λόγος γίνεται για δύο περιπτώσεις υποψηφίων στις ευρωεκλογές που δεν εξελέγησαν, όπως ο Γιώργος Τσίπρας, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες εξακολουθούν να έχουν θέση μετακλητού δίπλα σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Όλα όσα γίνονται αποδίδονται επισήμως από την Κουμουνδούρου στην ανάγκη εξυγίανσης των οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η σκέψη για δανεισμό δεν μπορεί να είναι λύση, καθώς οι όροι που θέτουν οι τράπεζες στα κόμματα είναι αποτρεπτικοί.
Το θέμα δάνειο έχει συζητηθεί και όπως φαίνεται απορρίπτεται, καθώς το δάνειο δεν μπορεί να υπερβαίνει το μισό της κρατικής επιχορήγησης και θα πρέπει να εξοφλείται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του έτους που συνάπτεται.