Πολυπληθές κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει σήμερα στην Αλεξανδρούπολη για μια πρώτη αποτίμηση των καταστροφών που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά, η οποία συνεχίζει να καίει στον Έβρο, ενώ θα ανακοινωθούν τα πρώτα μέτρα για την ανακούφιση όσων έχουν πληγεί.
Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος θα έχουν συναντήσεις με τον περιφερειάρχη και δημάρχους, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος με επιμελητήρια για τις αποζημιώσεις επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές, και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης θα ενημερωθεί για τις καταστροφές στον αγροτικό τομέα. Στο κυβερνητικό κλιμάκιο θα βρίσκεται και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, οι οποίοι θα έχουν συνάντηση με τους αξιωματικούς της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Μακεδονίας - Θράκης και θα επισκεφθούν την Εγνατία, τις Σάπες, τον Ίασμο και την Κομοτηνή.
Ανησυχία για το ενδεχόμενο αύξησης των μεταναστευτικών ροών
Η κυβέρνηση θέλει να δείξει γρήγορα αντανακλαστικά ως προς την αντιμετώπιση των συνεπειών της μεγάλης καταστροφής που έχει συντελεστεί στον Έβρο και να σταθεί δίπλα στους πολίτες που επλήγησαν. Επίσης, την απασχολούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς χάθηκαν από τις φλόγες εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και απειλείται ένα ολόκληρο οικοσύστημα. Ανησυχία υπάρχει και για το ενδεχόμενο αύξησης των μεταναστευτικών ροών μέσω του Έβρου τους επόμενους μήνες και αναζητούνται τρόποι για καλύτερη φύλαξη στα περάσματα που χρησιμοποιούν οι διακινητές και η αντιμετώπιση της παράτυπης εισόδου στη χώρα.
Πέμπτη ή Παρασκευή η «μάχη» στη Βουλή
Στο τέλος της εβδομάδας, Πέμπτη ή Παρασκευή, προγραμματίζεται στη Βουλή η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για τις πυρκαγιές και την πολιτική προστασία. Εκεί, όπως έχει γράψει το iefimerida.gr, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει μια πρώτη αναφορά στις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και την καλύτερη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας, με έμφαση στην πρόληψη.
«Προφανώς, κανείς δεν είναι ικανοποιημένος από την αντιμετώπιση των πυρκαγιών το φετινό καλοκαίρι, μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα, όμως πρέπει να αντιληφθούμε ότι πλέον μιλάμε για μια καινούργια πραγματικότητα ως προς την ένταση των φαινομένων και να προσαρμοστούμε αναλόγως για τα επόμενα χρόνια», σημειώνει συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη. Αυτό που λένε από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η χώρα αυτή τη στιγμή διαθέτει τα περισσότερα εναέρια μέσα και προσωπικό από κάθε άλλη χρονιά, όμως αποδείχτηκε ότι αυτά από μόνα τους δεν αρκούν για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών τόσο ως προς τον αριθμό αυτών που ξεσπούν όσο και ως προς το μέγεθος που λαμβάνουν εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών.
Ο νέος σχεδιασμός και οι ανακοινώσεις στη ΔΕΘ
Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει ένα ευρύτερο σχέδιο που θα περιλαμβάνει τον νέο εξοπλισμό με Canadair, τα οποία έχει ήδη παραγγείλει η χώρα, και ελικόπτερα, ο αριθμός των οποίων θα αυξηθεί, γιατί έχει διαπιστωθεί ότι είναι πιο αποτελεσματικά. Επίσης, θα γίνει ανακατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την προστασία των δασών και το περιβάλλον. Τρίτος πυλώνας -κατά ορισμένους ο πιο σημαντικός- είναι η πρόληψη. Εδώ, σχεδιάζεται μεγαλύτερη εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εθελοντών για τον καθαρισμό των δασών, τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και την καλύτερη προετοιμασία τους χειμερινούς μήνες ώστε να μην είναι άνιση η μάχη με τις φλόγες. Σημαντικό κομμάτι θα είναι η επιτήρηση των δασών ώστε να προλαμβάνονται οι πυρκαγιές και να αποτρέπονται οι εμπρησμοί, με τη συνδρομή και του στρατού σε αυτό το κομμάτι του σχεδιασμού.