Η αφήγηση του Αλέξη Τσίπρα για την ιστορία της οικογένειάς του και της δράσης του θείου του εναντίον της χούντας, όπως την κατέγραψε στο Facebook, αφήνει πολλά κενά.
Όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός ομολογεί, ο πατέρας του Παύλος Τσίπρας δεν ήταν αντιστασιακός, αλλά απλώς δημοκρατικός πολίτης, αριστερών πεποιθήσεων, που όπως πολλοί ΕΑΜογενείς έγινε αργότερα οπαδός του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ. Πρωταγωνιστικό ρόλο στη δράση κατά της δικτατορίας φαίνεται ότι αποδίδει ο κ. Τσίπρας στον θείο του, Ηρακλή Τσίπρα.
Τι έγραψε ο πρωθυπουργός στο Facebook, ως απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον πατέρα του και τον θείο του:
«Τον Οκτώβρη του 67 δούλευε μαζί με τον αδελφό του στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ο πατέρας μου ήταν λιγότερο ενεργός, αλλά ο θείος είχε διασύνδεση με κάποιους πυρήνες της Δημοκρατικής Άμυνας. Έτσι συνέδραμαν με εκρηκτικά υλικά από το εργοτάξιο της τεχνικής εταιρείας σε μια βομβιστική επίθεση στη πλατεία Λιονταριών στο Ηράκλειο. Η Χούντα τους αναζήτησε. Ο θείος κατάφερε να δραπετεύσει. Συνελήφθησαν ο πατέρας μου και η γυναίκα του θείου μου, η Δέσποινα. Έμειναν ενάμιση μήνα στη φυλακή. Αποφυλακίστηκαν μετά τη δίκη γιατί δε βρέθηκαν επαρκή στοιχεία».
Έτσι φιλοτεχνεί την ιστορία της οικογένειάς του την περίοδο της χούντας ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τους «τρόπους με τους οποίους η δική σας οικογένεια απέκτησε την περιουσία που είχε. Πότε την απέκτησε, με ποιους έκανε δουλειές στη χούντα».
Μια μαρτυρία του Φοίβου Ιωαννίδη
Η αλήθεια είναι ότι η αφήγηση Τσίπρα για την οικογένειά του αφήνει ορισμένα κενά. Σε ανύποπτο χρόνο ο γνωστός αντιστασιακός, πρώην υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων και πρώην διοικητής του ΙΚΑ επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Φοίβος Ιωαννίδης, έχει αναφερθεί στον θείο Ηρακλή Τσίπρα, όπως έχει καταγραφεί από τον «Βηματοδότη», το 2018.
Στην εποχή της χούντας ο Φοίβος Ιωαννίδης ήταν αρχηγός της οργάνωσης ΔΕΚΑ Κρήτης (Δημοκρατικό Εθνικό Κίνημα Κρήτης), μια οργάνωση με έντονη αντιστασιακή δράση. Μάλιστα, είχαν συζητήσει στην οργάνωσή του (αλλά ουδέποτε το πήραν στα σοβαρά, όπως ο ίδιος λέει) την απαγωγή του τότε βασιλιά Κωνσταντίνου και της τότε βασίλισσας Αννας-Μαρίας, προκειμένου να πιέσουν τους επίορκους χουντικούς συνταγματάρχες να επαναφέρουν τη Δημοκρατία.
Ο Φοίβος Ιωαννίδης είχε αναφερθεί στη δράση του Ηρακλή Τσίπρα
Ο Φοίβος Ιωαννίδης είναι ο μόνος επιζών από την αντιστασιακή αυτή οργάνωση της Κρήτης και αναφέρει και κάτι άλλο σημαντικό. Για τον θείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, Ηρακλή Τσίπρα, που από το Στρατοδικείο βρέθηκε σε κορυφαίο πόστο του Παναθηναϊκού με την έγκριση του αρχιπραξικοπηματία Ασλανίδη…
«Είναι μια μπερδεμένη ιστορία. Η περίπτωση ωστόσο του Ηρακλή Τσίπρα είναι υπαρκτή. Ηταν ενεργό μέλος της οργάνωσής μας. Εμένα με συνέλαβαν σ’ ένα μοναστήρι στο ανατολικότερο μέρος της Κρήτης, ενώ ο Ηρακλής Τσίπρας δεν συνελήφθη. Ηταν φυγόδικος, ήρθε στην Αθήνα, τα βρήκε με τον Ασλανίδη και απέκτησε κορυφαίο ρόλο στον Παναθηναϊκό. Το μυστήριο είναι ότι ενεφανίσθη την παραμονή στο Στρατοδικείο και ενώ είχε βαρύτατες κατηγορίες απηλλάγη».
Και ο κ. Ιωαννίδης πρόσθεσε ότι «όλα τα άλλα που λέγονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ότι αυτή είναι η πραγματικότητα». Αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλα τα μέλη της οργάνωσης ΔΕΚΑ Κρήτης συνελήφθησαν, σαν κάποιος να τους «έδωσε».
Νέο άρθρο του Φοίβου Ιωαννίδη στα Νέα
Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε για την οικογένεια Τσίπρα, ο Φοίβος Ιωαννίδης επανήλθε με άρθρο του στα Νέα, με τίτλο «Αυτή είναι η αλήθεια»:
«Κανένας γιος δεν φταίει για όσα έκανε ο πατέρας του ή οποιοδήποτε άλλο μέλος της οικογένειάς του, ιδίως μάλιστα πριν γεννηθεί. Κανένας είτε είναι πολιτικός, είτε όχι, είτε λέγεται Αλέξης Τσίπρας, είτε Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μιλάω για αυτά τα θέματα όσο μπορώ λιγότερο και μόνο για την αποκατάσταση της αλήθειας. Έχω αναφερθεί δημόσια, ερωτώμενος, στον ρόλο του Ηρακλή Τσίπρα θείου του πρωθυπουργού, επί δικτατορίας. Εν συντομία, συμμετείχε στη δράση της οργάνωσης ΔΕΚΑ Κρήτης που είχα ιδρύσει μαζί με άλλους αγωνιστές, διέφυγε τη σύλληψη, απέκτησε ρόλο επί Ασλανίδη στον Παναθηναϊκό, καταδικάστηκε μεν σε ποινή φυλάκισης δύο ετών, αλλά έμεινε μόνο την παραμονή της δίκης μας στη φυλακή, αφού του χορηγήθηκε παρανόμως αναστολή, δοθέντος, ότι είχε καταδικαστεί προδικτατορικά δύο φορές για απάτη σε ποινή πάνω από έξι μήνες η κάθε μία.
Μετά μαζί με τον αδερφό του, Παύλο Τσίπρα (σσ: πατέρας του πρωθυπουργού) που είχε συλληφθεί για λίγο διάστημα, αλλά αφέθηκε ελεύθερος, πράγματι ανέλαβαν δημόσια έργα στην Κρήτη, πιθανόν και αλλού.
Αυτή είναι η αλήθεια και μόνο η αλήθεια. Τα άλλα που λέγονται και γράφονται είναι ωραιοποιήσεις ή υπερβολές.
Στα 83 μου χρόνια, δεν δικαιούμαι να υποτιμώ την αξία του παρελθόντος και της ιστορίας. Αλλά η ζωή, η πολιτική και η δημοκρατία, βρίσκουν ή χάνουν στις ιδέες που υπηρετούμε ή προδίδουμε σήμερα και κάθε μέρα».