Η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ εξελίσσεται «σε οξύ πολιτικό πρόβλημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την τριετή διακυβέρνησή του», όπως αναφέρεται σε άρθρο των Financial Times, το οποίο υπογράφει η δημοσιογράφος Ελένη Βαρβιτσιώτη.
Ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε σε ομιλία του αυτόν το μήνα ότι η υποκλοπή ήταν παράνομη, αλλά είπε ότι ήταν λάθος.
«Δεν γνώριζα γι' αυτό και προφανώς δεν θα το επέτρεπα ποτέ» είπε, ενώ κατηγόρησε «σκοτεινές δυνάμεις» για την προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας.
Σύμφωνα με τους «FT», ένα πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στον Μητσοτάκη δήλωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός υπονοεί ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την υπόθεση, μετά την αντίθεση της Ελλάδας στην εισβολή στην Ουκρανία.
«Δεν μπορεί να είναι απλή σύμπτωση το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες έχουμε δει προσπάθειες αποσταθεροποίησης μιας σειράς ευρωπαϊκών χωρών… με άμεσους και έμμεσους τρόπους», δήλωσε συγκεκριμένα.
Από τη στιγμή που η ελληνική μυστική υπηρεσία παραδέχθηκε ότι παρακολουθούσε το τηλέφωνό του, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επέμεινε να ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το ρόλο του στην υπόθεση, επισημαίνουν οι «Financial Times».
«Αφού ξεπέρασε με επιτυχία μια σειρά από κρίσεις υψηλών απαιτήσεων -από το μεταναστευτικό μέχρι τον κορωνοϊό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ενεργειακή κρίση- [ο Μητσοτάκης] βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με μια κατάσταση πολιτικής αποσταθεροποίησης», δήλωσε ο Γιώργος Παγουλάτος, επικεφαλής του think tank του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής στην Αθήνα.
Ο Θανάσης Κουκάκης, δημοσιογράφος που έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τους «Financial Times», είπε επίσης ότι έπεσε θύμα επίθεσης από το Predator, αφού κατέθεσε καταγγελία στην υπηρεσία επιτήρησης τηλεπικοινωνιών, ΑΔΑΕ, ότι το τηλέφωνό του παρακολουθείται.
Όπως θυμίζουν οι «Financial Times», η υπηρεσία πληροφοριών αυξάνει σταθερά τον αριθμό των εντολών νόμιμης παρακολούθησης, που έφθασαν τις 15.000 πέρυσι, πάνω από 30% υψηλότερα από το 2018, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΔΑΕ.
Αντίθετα, το 2004 -όταν η Ελλάδα φιλοξενούσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και θεωρούνταν ότι κινδύνευε από τρομοκρατική επίθεση-, ο αριθμός των εντολών παρακολούθησης ήταν κάτω από 500.