Σκληρή επίθεση στη κυβέρνηση εξαπέλυσε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, κατηγορώντας την ότι «χρησιμοποιεί την πανδημία για να κάνει μια πελώρια αναδιανομή του πλούτου υπέρ των ισχυρών, φτωχοποιώντας την ελληνική κοινωνία» και χαρακτηρίζοντας τον πτωχευτικό κώδικα «τερατούργημα».
«Στην αίθουσα αυτή περισσεύει σε πολλούς βουλευτές της ΝΔ η αλαζονεία και η ξιπασμένη επίκληση εκ μέρους τους, μιας κούφιας συγκυριακής πολιτικής κυριαρχίας. Ας συνεχίζουν να επαίρονται και να καθησυχάζουν τον εαυτό τους για τις δημοσκοπικές φωτογραφίες της στιγμής. Όταν αντιληφθούν τη 'βουή των πλησιαζόντων γεγονότων' θα είναι αργά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης.
Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της πρότασης μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών που υπέβαλε το κόμμα του, κατηγορώντας τον Χρήστο Σταϊκούρα ότι «καταθέτει ένα τερατούργημα για την παράδοση της πρώτης κατοικίας στις τράπεζες, σε συνθήκες πανδημίας, ξέφρενης ύφεσης και ανεργίας, αλλά και καταστροφής του παραγωγικού ιστού, που προστίθενται στις επιπτώσεις της μνημονιακής χρεοκοπίας».
«Κι όμως, η πανδημία θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για να παγώσει κάθε διαδικασία ρευστοποίησης της πρώτης κατοικίας. Το κάνουν άλλες χώρες της ΕΕ. Η ΝΔ όμως, χρησιμοποιεί την πανδημία για να υλοποιηθεί μια πελώρια αναδιανομή πλούτου υπέρ των ισχυρών», ανέφερε ο κ. Φίλης και συμπλήρωσε:
«Μου κάνει εντύπωση, που πολλοί βουλευτές της ΝΔ στην ομιλία τους εκφράζουν χαρά που ο Τύπος δεν κάνει εκτενή ρεπορτάζ για την πρόταση μομφής και τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο. Μα γιατί χαίρονται; Τόση είναι η κρίση τους; Στην πραγματικότητα, η υποτονική κάλυψη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι μια ακόμα ένδειξη των λόγων που απομακρύνεται ο πολίτης από το σύστημα ενημέρωσης. Θλίψη θα έπρεπε να εκφράζουν για την ηθικοπολιτική κρίση του Τύπου, όχι χαρά».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, στέλνει με την πρόταση μομφής καθαρό μήνυμα: επιστρέφει στην κοινωνία και τα κινήματα, ως κόμμα αγώνων και διακυβέρνησης. Έμπρακτα, αναγνωρίζουμε λάθη και αστοχίες των κυβερνήσεων 2015-2019. Βάζουμε την νέα ατζέντα για τα δικαιώματα, για την εργασία, την κλιματική κρίση, τις απειλές του ψηφιακού καπιταλισμού που μετατρέπει την τηλεργασία σε τηλεανεργία. Τον ρατσισμό και τον αυταρχισμό, που συγκροτούν μαζί με τον αχαλίνωτο νεοφιλελευθερισμό τη νέα ριζοσπαστική Δεξιά. Σε αυτήν, που αντικειμενικά ανοίγει το δρόμο στην ακροδεξιά», κατέληξε ο κ. Φίλης.