Η επίλυση διμερών διαφορών με τις υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες είναι πρωταρχικής σημασίας, ιδιαίτερα των διαφορών που σχετίζονται με τα δικαιώματα των μειονοτήτων, σημείωσε ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος μετά το δείπνο των ηγετών στην Αθήνα.
Το μήνυμα είχε αποδέκτη την Αλβανία και αφορούσε το θέμα που έχει προκύψει τους τελευταίους μήνες με την προφυλάκιση του ομογενούς Φρέντι Μπελέρη.
«Οι υποψήφιες χώρες για ένταξη στην ΕΕ πρέπει να μεταρρυθμιστούν»
Ειδικότερα, όπως ανέφερε, η διεύρυνση είναι αμφίδρομη. Οι υποψήφιες χώρες πρέπει να μεταρρυθμιστούν, αλλά και η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί. Η επίλυση διμερών διαφορών είναι πρωταρχικής σημασίας, ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με τα δικαιώματα των μειονοτήτων.
Τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο, η άτυπη συνάντηση στην Αθήνα αποτέλεσε μια καλή αφορμή για συζητηθεί με τους εταίρους η διεύρυνση, ενώ τονίστηκε πως η υποστήριξη για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας παραμένει ακλόνητη.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, υπογράμμισε ότι «η συζήτηση για τη διεύρυνση είναι πολύ ζωντανή και πρέπει να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτή τη δυναμική. Στόχος δεν είναι μόνο η διεύρυνση, αλλά και η εξίσου ισχυρότερη της ΕΕ».
Όλοι οι Βαλκάνιοι ηγέτες στην Αθήνα, πλην Ράμα
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός δεν απηύθυνε πρόσκληση για το δείπνο των Αθηνών στον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, επιδεικνύοντας την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας για την παρατεταμένη κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας. Η πρόσκληση για το χθεσινό δείπνο απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Αλβανίας Μπαϊράμ Μπεγκάι, ο οποίος επικαλέστηκε βεβαρημένο πρόγραμμα, αποφεύγοντας να παραστεί.
Το μήνυμα που έχει σταλεί από την πρώτη στιγμή στα Τίρανα είναι ότι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις εξαρτώνται από τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, ενώ και η στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας είναι άμεσα συνδεμένη με αυτά, μήνυμα που εξέπεμψε και ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος μετά το χθεσινό δείπνο.