Η χώρα έχει μετά από πολλά χρόνια την ευκαιρία να αναδείξει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου μια ισχυρή κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη και που έχουν ήδη γίνει συνείδηση στην πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.
Ευχής έργο είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις να έχουν την στήριξη όσο γίνεται περισσότερων κομμάτων. Αυτά που θα τις γυρίσουν την πλάτη ενεργώντας όχι με στόχο το εθνικό αλλά μόνο το κομματικό τους συμφέρον είναι βέβαιο ότι θα υποστούν τις συνέπειες στις επόμενες κάλπες.
Οι βασικές μεταρρυθμίσεις που θα έχουν πολλαπλασιαστική εκσυγχρονιστική επίδραση σχεδόν σε όλους τους τομείς (κοινωνία, οικονομία, εξωτερική πολιτική, πολιτικό σύστημα) και θα αλλάξουν πολλά στη ζωή των πολιτών αλλά και το διεθνές επίπεδο της χώρας είναι οι παρακάτω:
Παιδεία:
Η Αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και η δυνατότητα ίδρυσης μη-κρατικών, μη-κερδοσκοπικών πανεπιστημίων θα παραγάγει εισόδημα από τους ξένους φοιτητές αλλά και από την παραμονή δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων φοιτητών που σήμερα φεύγουν στο εξωτερικό, θα βοηθήσει στον επαναπατρισμό πολλών άξιων Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό ως καθηγητών και ερευνητών στα νέα πανεπιστήμια. Το περίπου 2% του ΑΕΠ της Κύπρου προέρχεται από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια της!
Η αναβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων με τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης τους, την περαιτέρω ενίσχυση της διεθνούς εκπαιδευτικής και ερευνητικής ανταγωνιστικότητας τους και του ισχυρού προσανατολισμού τους προς την ανάπτυξη καινοτομίας και την διασύνδεση τους με την εγχώρια και διεθνή οικονομία. Η σοβαρή και αξιοκρατική χρηματοδότηση της βασικής έρευνας που παράγει διεθνώς ανταγωνιστική γνώση και χρήσιμη καινοτομία και που σήμερα υπολείπεται σημαντικά.
Υγεία
Η ανάπτυξη ισχυρής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας πανελλαδικά και η παράλληλη συγχώνευση των κατακερματισμένων νοσοκομείων του ΕΣΥ για την ισχυροποίηση τους σε προσωπικό και τεχνολογία και την μετατροπή τους σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία. Ισχυρά οικονομικά κίνητρα για την ενίσχυση με γιατρούς των απομακρυσμένων περιοχών, κυρίως του Αιγαίου.
Δυο κατηγορίες γιατρών ΕΣΥ: πλήρους απασχόλησης με καθαρές αποδοχές 3.500-5.000 ευρώ και μερικής 4ωρης καθημερινής απασχόλησης με καθαρές αποδοχές 1.500-2.500 ευρώ.
Συμβάσεις των νοσοκομείων του ΕΣΥ με ιδιωτικά νοσηλευτήρια και διαγνωστικά κεντρα με συμφωνημένο τιμολόγιο ιατρικών πράξεων, καλυπτόμενο από την δημόσια ασφάλιση, ώστε να αποσυμφορηθούν οι λίστες αναμονής τους.
Ανεξάρτητη αρχή αξιολόγησης και λογοδοσίας των νοσοκομείων και υπηρεσιών του ΕΣΥ και αυστηρός νέος κώδικας δεοντολογίας της λειτουργίας του.
Θεσμοί
Η θεσμική και λειτουργική ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών για τον έλεγχο της αξιοπιστίας και διαφάνειας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Η περαιτέρω ενίσχυση της διοικητικής ανεξαρτησίας της τοπικής αυτοδιοίκησης με την σημαντική μεταφορά οικονομικών και διοικητικών πόρων από την κεντρική διοίκηση.
Η συμμετοχή στις εθνικές βουλευτικές εκλογές των ομογενών που έχουν την ελληνική ιθαγένεια, ανεξάρτητα χρόνου φυσικής παρουσίας στη χώρα. Η δυνατότητα ηλεκτρονικής ή/και επιστολικής ψήφου για την πλατύτερη συμμετοχή τους στις εκλογές.
Η νέα ισχυρή κυβέρνηση που ευχόμαστε να προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου οφείλει να προχωρήσει στις σημαντικές αυτές μεταρρυθμίσεις τάχιστα, μέσα στο πρώτο εξάμηνο της θητείας της. Η προηγούμενη θητεία της της έχει δώσει την αρνητική εμπειρία κάποιων καθυστερήσεων παρά την καλές της προθέσεις. Είναι στην ευθύνη ημών των πολιτών να της δώσουμε την αναγκαία κοινοβουλευτική ισχύ να προχωρήσει στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις ώστε να έχουμε την ηθική νομιμοποίηση να ελέγξουμε τις τυχόν αστοχίες της.