Διέγραψε την Εύα Καΐλή από το ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης, στο πλαίσιο των ερευνών των βελγικών Αρχών για διαφθορά.
«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών Αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με απόφαση του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ το οποίο αντέδρασε ακαριαία.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες από τη Χ. Τρικούπη, τη Δευτέρα επίκειται διαγραφή της Εύας Καϊλή και από την ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών.
Αργά το βράδυ το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων AFP μετέδωσε πως η Εύα Καϊλή συνελήφθη τελικά μετά την απολογία της. Σημειώνεται ότι η Εύα Καϊλή έχει ασυλία ως ευρωβουλευτής. Σύμφωνα με όσα ορίζει το πρωτόκολλο 7 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ασυλία ευρωβουλευτή μπορεί να αρθεί μόνο σε περιπτώσεις επ' αυτοφώρω αδικημάτων.
Σημειώνεται επίσης, ότι (προς το παρόν τουλάχιστον) η Εύα Καϊλή δεν χάνει τη θέση της ούτε ως αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ούτε ως ευρωβουλευτής. Μένει να φανεί εάν κινηθούν άλλες διαδικασίες από το Ευρωκοινοβούλιο από Δευτέρα.
Όπως μετέδωσε η εφημερίδα Le Soir, η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου φέρεται να ερευνάται από την βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία για ανάμειξη στην υπόθεση του σκανδάλου διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που σχετίζεται με το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.
Κατά τίς ίδιες πληροφορίες κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στις βελγικές Αρχές, ενώ δημοσιεύματα στο Βέλγιο αναφέρουν ότι μάλλον έχει συλληφθεί ο σύζυγός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι.
Μάλιστα η Le Soir κάνει λόγο για «σύλληψη» της Εύας Καϊλή και πως έγινε έρευνα στο σπίτι της. Το ίδιο υποστηρίζει και το γαλλικό πρακτορείο AFP:
Καταγγελίες για δωροληψίες από «χώρα του Κόλπου»
Υπενθυμίζεται ότι τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ένας πρώην ευρωβουλευτής, συνελήφθησαν σήμερα στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο έρευνας για «μίζες» από «χώρα του Κόλπου», εντός του Ευρωκοινοβουλίου.
Η χώρα του Κόλπου δεν κατονομάζεται από την ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου.
Σύμφωνα ωστόσο με τη βελγική εφημερίδα «Le Soir», πρόκειται για το Κατάρ, αξιωματούχοι του οποίου είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν εκλεγμένο Ιταλό σοσιαλιστή, ο οποίος ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019.
Η έρευνα αφορά, μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εισαγγελίας.
Ευρωσοσιαλιστές: Μηδενική ανοχή στην διαφθορά -Να γίνει ενδελεχής έρευνα
Με ανάρτηση που πραγματοποίησαν στο επίσημο λογαριασμό στο twitter, η ομάδα των ευρωσοσιαλιστών ζητά να επιδειχθεί μηδενική ανοχή σε ζητήματα διαφθοράς τονίζοντας πως «Είμαστε τρομοκρατημένοι από τις καταγγελίες για διαφθορά στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Διατηρούμε στάση μηδενικής ανοχής στη διαφθορά. Είμαστε οι πρώτοι που υποστηρίζουμε μια ενδελεχή έρευνα, με πλήρη αποκάλυψη όσων έχουν συμβεί και θα συνεργαστούμε με όλες τις αρχές καθ' όλη τη διάρκεια της έρευνας.
Υπενθυμίζεται ότι η Εύα Καϊλή είχε πρόσφατα (22 Νοεμβρίου) προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με τοποθέτησή της για το Κατάρ το οποίο είχε χαρακτηρίσει «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα». Επικαλέστηκε δε και τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO), παραβλέποντας πως αυτός έχει καταγγείλει μαζικούς θανάτους εργατών στη χώρα.
Βίντεο με την ομιλία της Εύας Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ
«Σήμερα, το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ είναι μια απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας, με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο. Αφοσιώθηκαν σε ένα όραμα από επιλογή και άνοιξαν στον κόσμο, ωστόσο, κάποιοι εδώ καλούν να κάνουμε διακρίσεις σε βάρος τους. Τους κάνουν μπούλινγκ, κατηγορούν όλους όσους τους μιλάνε ή εμπλέκονται μ’ αυτούς για διαφθορά. Ωστόσο πάλι παίρνουν το φυσικό αέριό τους. Πάλι, έχουν εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί».
Η συγκεκριμένη αναφορά είχε ενοχλήσει σφόδρα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη που είχε δηλώσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη (BLUE SKY): « «Δεν είναι άποψη που εκφράζει τις προτεραιότητες της δικής μας παράταξης. Έχουμε άλλη τοποθέτηση για αυτό το πολύ σημαντικό θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακών συνθηκών».