«Ο παλιός είναι αλλιώς»: Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ανοίγει τα χαρτιά του μιλώντας στο iefimerida.gr λίγες ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, στις οποίες είναι εκ νέου υποψήφιος.
Από αξιώματα; Άλλο τίποτα: Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πρώην πρόεδρος της ΝΔ, επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ και υποψήφιος ευρωβουλευτής. Βάλτε σε αυτά και τις θέσεις του προέδρου της ΟΝΝΕΔ, του βουλευτή, του υπουργού ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, έχει εμπειρία για... δέκα ζωές. Παραμένει ωστόσο προσγειωμένος. «Είμαι ευγνώμων και γεμάτος από γνώσεις και εμπειρίες, διότι στη ζωή μου καισ την πολιτική μου διαδρομή έχω με το παραπάνω πραγματώσει τις όποιες δυνατές και θεμιτές φιλοδοξίες» λέει.
Ο κ. Μεϊμαράκης δεν υποτιμά ούτε τους πολίτες, που είναι απαιτητικοί και επιχειρηματολογεί για να τους πείσει να τον εμπιστευθούν ξανά, ούτε όμως τους πολιτικούς του αντιπάλους, όπως τον Στ. Κασσελάκη.
Μιλά με πάθος για την Ευρώπη και παραδέχεται ότι «πράγματι το οικοδόμημα «τρίζει», διότι κόμματα που εμφανίζονται ως συστημικά, δεν συμφωνούν σε λύσεις σε βασικά ζητήματα και αυτό το χρεώνεται συνολικά η Ευρώπη, ενώ μπορεί να ευθύνεται ένα κόμμα ή ένας ηγέτης. Και ακριβώς επειδή δεν λαμβάνονται οι πρέπουσες αποφάσεις στον χρόνο που απαιτείται, η Ευρώπη παρουσιάζει εικόνα παράλυσης».
Ο Ευ. Μεϊμαράκης δεν διστάζει να θίξει και καυτά ζητήματα: «Έχει έρθει η ώρα να εξετάσουμε αν όλες οι αποφάσεις θα απαιτούν ομοφωνία. Είναι ένα καυτό ζήτημα για το οποίο έχουμε ήδη κάνει μια πρώτη συζήτηση στο ΕΛΚ. Τα μικρότερα κράτη πιστεύουμε ότι η εξωτερική πολιτική, η διεύρυνση και κάποια ακόμα ζητήματα απαιτούν ομοφωνία. Κάποια άλλα, ανάλογα με τη βαρύτητά τους, μπορεί να χρειάζονται ειδικές πλειοψηφίες» λέει.
Όσο για την πρόβλεψή του; «Την ώρα της μάχης δεν μιλάω για ποσοστά. Αγωνίζομαι για να επιτύχει η Νέα Δημοκρατία το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» ξεγλιστρά διπλωματικά, ωστόσο προσθέτει: «Αναμφισβήτητα, η 10η Ιουνίου θα είναι μια διαφορετική ημέρα για ολόκληρη την Ευρώπη και κάθε αποτέλεσμα θα δώσει τροφή για αναλύσεις και σχολιασμό στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό».
Αναλυτικά η συνέντευξη του Ευ. Μεϊμαράκη στο iefimerida.gr
Δεν θα ξεκινήσω με το κλασικό «γιατί να ψηφίσει κάποιος τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη», αλλά ανάποδα: Γιατί θέλετε να είστε ξανά ευρωβουλευτής;
Το ζήτημα δεν είναι τι θέλω εγώ, αλλά τι θέλουν οι πολίτες. Εγώ συμμετέχω, όπως μου ζητήθηκε, στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ και με τη συμμετοχή μου αποσκοπώ να αφυπνίσω και να κινητοποιήσω τους ψηφοφόρους που είναι δυσαρεστημένοι ή σκέφτονται να απέχουν. Περιοδεύοντας ανά την Ελλάδα, απευθύνομαι σε όλους, κάνω τον απολογισμό της προηγούμενης θητείας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θέτω την ευρωπαϊκή ατζέντα και τα ζητήματα που θα μας απασχολήσουν τα επόμενα πέντε χρόνια, δίνοντας και τις προτάσεις για την αντιμετώπισή τους και απαντώ στα ερωτήματα. Τους εξηγώ ότι η συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές είναι σημαντική, γιατί πρέπει να παραμείνει δυνατή η φωνή της Νέας Δημοκρατίας ώστε να πρωταγωνιστούμε και να διεκδικούμε. Ελπίζω οι πολίτες να ανταποκριθούν, να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία και να με τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους.
Τώρα πείτε μου και γιατί να σας ψηφίσει κάποιος;
Οι πολίτες είναι πολύ απαιτητικοί και θέλουν οι πολιτικοί τους να διαθέτουν εμπειρία, γνώση, αξιοπιστία, πρόγραμμα, εφικτές και ρεαλιστικές προτάσεις. Με την παρουσία μου και την κατ´ ιδίαν επαφή μας, προσπαθώ να τους πείσω ότι διαθέτω αυτά τα κριτήρια και ζητώ να με εμπιστευτούν και πάλι. Τους διαβεβαιώ ότι πρωταρχικό μου μέλημα είναι να συνεχίσω να μεταφέρω τη φωνή και τους προβληματισμούς τους στις Βρυξέλλες και να αγωνίζομαι, μέσα από τους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος, για την ενδυνάμωση της ισχυρής πορείας της Ελλάδας στην Ευρώπη. Αυτοί είναι ο τελικός κριτής, σε αυτούς απολογούμαι και αυτούς θα εκπροσωπήσω.
Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σας εφόσον επανεκλεγείτε;
Πρώτη και ύψιστη προτεραιότητα, όπως έκανα και στην προηγούμενη πενταετία, είναι να εκπροσωπήσω τη χώρα μου στην Ευρώπη, τιμώντας την ψήφο των Ελλήνων πολιτών, με γνώμονα πάντα το εθνικό συμφέρον. Με πλήρη πλέον γνώση της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του οποίου ο ρόλος είναι καθοριστικός, καθώς μετά τη συνθήκη της Λισαβόνας έχει αυξημένες αρμοδιότητες και είναι συνομοθέτης και το μοναδικό πολυκομματικό, πολυγλωσσικό, πολυτασικό όργανο που εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες, θα αγωνιστώ για την προώθηση των ελληνικών θέσεων και των αναγκών των συμπολιτών μας.
Άλλωστε, η βαριά ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη θητεία μας αφορά άμεσα, όπως και όλα τα κράτη-μέλη.
Η κλιματική αλλαγή, η πράσινη ανάπτυξη, η τεχνητή νοημοσύνη, η διεύρυνση, η ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική, το πάντα καυτό θέμα του μεταναστευτικού, αλλά και η ψήφιση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που θα γίνει το 2027,όταν η Ελλάδα θα έχει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μερικά από τα πιο σημαντικά θέματα για τα οποία θα εργαστούμε συντονισμένα και συλλογικά με συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες ήδη έχουμε συζητήσει στο προεδρείο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Πού οφείλεται η άνοδος της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη; Ποιες είναι οι ευθύνες των πολιτικών των mainstream κομμάτων, διαχρονικά;
Η Ευρώπη πολλές φορές παρουσιάζεται ως γραφειοκρατική και με πολλές αγκυλώσεις. Και αυτό είναι μια από τις αιτίες που έχουν οδηγήσει στην άνοδο των ευρωσκεπτικιστών, των ακραίων και των λαϊκιστών. Η πρόταση, όμως, όλων αυτών, δεν είναι άλλη παρά μόνο η έξοδος από την Ευρώπη, σε αντίθεση με όλους εμάς, που πιστεύουμε ότι η Ευρώπη θέλει βελτιώσεις, οι οποίες μπορούν να γίνουν μένοντας μέσα και παλεύοντας από μέσα.
Μια άλλη αιτία είναι η έλλειψη κοινής συμφωνίας των κομμάτων για την επίλυση των σημαντικών θεμάτων που σας προανέφερα. Υπάρχουν π.χ. κόμματα που δεν θέλουν την αμυντική πολιτική, που δεν συμφωνούν σε λογικές προτάσεις για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, που δεν θέλουν να προχωρήσουμε με πιο ήπια βήματα στην πράσινη ανάπτυξη προς όφελος ειδικών επαγγελματικών ομάδων οι οποίοι έχουν πληγεί από τις συνέπειες των κρίσεων που βιώσαμε, όπως είναι οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι και οι αλιείς. Και αυτή η έλλειψη συμφωνίας είναι που δυσαρεστεί τον Ευρωπαίο πολίτη και τον στρέφει προς τους ακραίους και τους λαϊκιστές.
Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα «τρίζει», εκτιμούν αρκετοί. Τι μπορεί να γίνει για να επαναθεμελιωθεί; Και ρωτώ τόσο σε σχέση με την εμβάθυνση όσο και σε σχέση με τη διεύρυνση, για την οποία δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι εγκυμονεί κινδύνους.
Πράγματι, το οικοδόμημα «τρίζει», διότι κόμματα που εμφανίζονται ως συστημικά δεν συμφωνούν σε λύσεις σε βασικά ζητήματα, και αυτό το χρεώνεται συνολικά η Ευρώπη, ενώ μπορεί να ευθύνεται ένα κόμμα ή ένας ηγέτης. Και ακριβώς επειδή δεν λαμβάνονται οι πρέπουσες αποφάσεις στον χρόνο που απαιτείται, η Ευρώπη παρουσιάζει εικόνα παράλυσης.
Έχει έρθει η ώρα να εξετάσουμε αν όλες οι αποφάσεις θα απαιτούν ομοφωνία. Είναι ένα καυτό ζήτημα για το οποίο έχουμε ήδη κάνει μια πρώτη συζήτηση στο ΕΛΚ. Τα μικρότερα κράτη πιστεύουμε ότι η εξωτερική πολιτική, η διεύρυνση και κάποια ακόμα ζητήματα απαιτούν ομοφωνία. Κάποια άλλα, ανάλογα με τη βαρύτητά τους, μπορεί να χρειάζονται ειδικές πλειοψηφίες.
Έχετε βιώσει -και οργανώσει- πάμπολλες προεκλογικές εκστρατείες στη θητεία σας. Έχει κάτι διαφορετικό η συγκεκριμένη;
Το διαφορετικό και απαράδεκτο είναι ότι πορευόμαστε προς την ευρωκάλπη μόνο με ατζέντα εθνικών εκλογών. Και αυτό με ευθύνη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία, ελλείψει ευρωπαϊκών προτάσεων και πολιτικών, στρέφουν αποκλειστικά τη συζήτηση στην εσωτερική επικαιρότητα. Γι' αυτό στις συνεντεύξεις μου και στην κατ' ιδίαν επαφή μου με τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα, επιμένω να τοποθετούμαι ευρωπαϊκά, να τους εξηγώ γιατί πρέπει να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές, ποιες αρμοδιότητες έχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πόσο σημαντική είναι η ευρωπαϊκή ατζέντα.
Σας ανησυχεί η αποχή στις ευρωεκλογές; Φοβάστε ότι κάποιοι θα σπεύσουν να θέσουν θέμα δυσαρμονίας λαϊκής ψήφου με των εθνικών εκλογών;
Ήδη αυτό κάνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που έχουν δώσει στις ευρωεκλογές χαρακτηριστικά εθνικών εκλογών, βγάζοντας από τον διάλογο τα ευρωπαϊκά θέματα γιατί, όπως προείπα, στερούνται ευρωπαϊκού προγράμματος και πρότασης. Και, πολύ σωστά, ο κ. Μητσοτάκης σήκωσε το γάντι και ζήτησε από τους πολίτες να μη θολώσουν με την ψήφο τους το αποτέλεσμα της κάλπης του 2023.
Πρόκειται όμως για δύο διαφορετικές εκλογικές αναμετρήσεις, από τις οποίες βεβαίως και θα εξαχθούν κάποια συμπεράσματα, αλλά κάθε εκλογή έχει τη δική της αυτονομία.
Η αποχή είναι κάτι που μας ανησυχεί όλους, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι στις ευρωεκλογές έχουμε πάντα αποχή. Σας θυμίζω ότι η ΝΔ στο παρελθόν είχε θεσμοθετήσει την ταυτόχρονη διεξαγωγή ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση κατάργησε και σήμερα «κλαίει» για την αποχή.
Πόσες έδρες περιμένετε να εκλέξει η ΝΔ την 9η Ιουνίου; Τι σκηνικό προβλέπετε να στηθεί μετά την κάλπη στα δεξιά και στα αριστερά του κόμματός σας;
Την ώρα της μάχης δεν μιλάω για ποσοστά. Αγωνίζομαι για να επιτύχει η Νέα Δημοκρατία το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ώστε να παραμείνει η δυνατή φωνή και υπολογίσιμη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, για να μπορεί να διεκδικεί και να διαπραγματεύεται. Αναμφισβήτητα, η 10η Ιουνίου θα είναι μια διαφορετική ημέρα για ολόκληρη την Ευρώπη και κάθε αποτέλεσμα θα δώσει τροφή για αναλύσεις και σχολιασμό στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.
«Ο παλιός είναι αλλιώς», αλλά και «ο νέος είναι ωραίος». Πώς βλέπετε τον Στέφανο Κασσελάκη;
Σίγουρα ο παλιός είναι αλλιώς επειδή κουβαλά χρόνια εμπειρίας, ενώ ο νέος έχει μια διαφορετική οπτική που διαμορφώνεται και από την παρορμητικότητά του, αλλά αυτό δεν είναι και απόλυτο. Γιατί ξέρω και πολλούς νέους με αναχρονιστικές αντιλήψεις, αλλά και μεγαλύτερους με σύγχρονες και φρέσκες απόψεις.
Πάντως και ο παλιός και ο νέος πρέπει να έχουν συγκροτημένο πολιτικό λόγο με προτάσεις και επιχειρήματα, κάτι που τουλάχιστον σε αυτή την προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές ο κ. Κασσελάκης -τον οποίο προσωπικά δεν υποτιμώ- και το κόμμα του στερούνται.
Έχετε περάσει σχεδόν από όλα τα κομματικά και κοινοβουλευτικά αξιώματα: βουλευτής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, γραμματέας της ΝΔ, υπουργός πολλάκις, πρόεδρος του κόμματος και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έχετε κάποιο άλλο «απωθημένο»;
Αυτά που αναφέρετε δεν είναι απωθημένα, αλλά επάλξεις για τις οποίες με τίμησαν οι πολίτες και συνέβησαν εξελικτικά.
Είμαι ευγνώμων και γεμάτος από γνώσεις και εμπειρίες, διότι στη ζωή μου και στην πολιτική μου διαδρομή έχω με το παραπάνω πραγματώσει τις όποιες δυνατές και θεμιτές φιλοδοξίες.
Άλλωστε, όταν κυνηγάμε μόνο τα απωθημένα μας, διατρέχουμε τον κίνδυνο να εγκλωβιστούμε σε ένα πεπερασμένο παρελθόν και σε ένα αβέβαιο μέλλον και να μην μπορούμε να λειτουργήσουμε στο παρόν.