Συνεχίζεται η συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, με την κεκλεισμένων των θυρών και σε εφαρμογή των κανόνων της πλήρους μυστικότητας κατάθεση του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου.
Κατά την σημερινή συνεδρίαση, θα συνεχιστεί η κατάθεση του Προέδρου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), Χρήστου Ράμμου, το πρώτο μέρος της οποίας διεκόπη λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα της Τρίτης.
Τι κατέθεσε χθες ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ράμμος τόνισε χθες ότι η ΑΔΑΕ είχε επισήμως ενημερωθεί στις 5 Μαΐου από την ΕΥΠ αναφορικά με την προγραμματισμένη καταστροφή του υλικού επισυνδέσεων, την ώρα που η καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη έγινε στις 29/7, την ημέρα που η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής συνεδρίαζε εκτάκτως για να εξετάσει την απόπειρα μόλυνσης του κινητού του τηλεφώνου με το Predator.
Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ φέρεται να υποστήριξε πως η Αρχή έκανε δειγματοληπτικούς ελέγχους στην ΕΥΠ, στους οποίους δεν διαπιστώθηκε τίποτα «στραβό» στις επισυνδέσεις και ουσιαστικά η Αρχή δεν συμμετείχε στην διαδικασία καταστροφής υλικού γιατίδεν αμφισβήτησε τη διαδικασία.
Σε ό,τι αφορά τους έγχαρτους φακέλους των παρακολουθήσεων, επιβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κανονισμός ή διαδικασία για την καταστροφή τους, ούτε σχετικό πλαίσιο. Στο πλαίσιο αυτό φέρεται να αναγνώρισε πως είχε ακολουθηθεί η διαδικασία του νόμου στον φάκελο της υπόθεσης «Κουκάκη».
Πάντως, με βάση άλλες πηγές της εξεταστικής, ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ φέρεται πως ανέφερε ότι η καταστροφή του αρχείου Ανδρουλάκη έγινε τη μέρα που ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε την καταγγελία της παρακολούθησής του.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Ράμμος έκανε λόγο για απροθυμία της ΕΥΠ να συνεργαστεί με την Αρχή και προσπάθεια υπεκφυγής και απόκρυψης της αλήθειας. Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, ο κ. Ράμμος διαμήνυσε στην επιτροπή πως θα συνεχίσει την επίμαχη έρευνα.
Δεμίρης: Νόμιμη η επισύνδεση Ανδρουλάκη - Η ΕΥΠ δεν χρησιμοποιεί κακόβουλο λογισμικό όπως το Predator
Την ίδια στιγμή, νόμιμη χαρακτήρισε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής την επισύνδεση στον Νίκο Ανδρουλάκη ο νυν διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης.
Ο κ. Δεμίρης φέρεται να υποστήριξε πως η διαδικασία τηρήθηκε απόλυτα σε όλα τα επίπεδα, ξεκινώντας από εκεί που έπρεπε, έφτασε στο σημείο που έπρεπε να φτάσει, και εγκρίθηκε όπως έπρεπε να εγκριθεί. Το ίδιο επισήμανε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και για την επισύνδεση στον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη.
Σύμφωνα με πηγές, ο κ. Δεμίρης εκτίμησε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης μπορεί να ενημερωθεί από τον αρμόδιο εισαγγελέα για τις υποψίες που οδήγησαν στην παρακολούθησή του, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει δημόσια, ωστόσο δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί της ουσίας τον φάκελο της υπόθεσης του, επικαλούμενος το απόρρητο.
Όσον αφορά την καταστροφή των ψηφιακών αρχείων τόνισε πως είναι μια αυτοματοποιημένη διαδικασία που επί των ημερών του ωστόσο έχει σταματήσει, ενώ εκτίμησε ότι η επισύνδεση δεν περιείχε κάτι, αφού κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει πια το αρχείο Ανδρουλάκη, ενώ επιβεβαίωσε πως η Υπηρεσία δεν χρησιμοποιεί κακόβουλο λογισμικό όπως το Predator, αλλά και ότι έχει τριπλό φίλτρο ελέγχου των εργασιών της (εισαγγελέας, ΑΔΑΕ, Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας).
Ο διοικητής της ΕΥΠ πάντως ρωτήθηκε και για την άρση του απορρήτου και, παρότι αναγνώρισε πως θα μπορούσε αυτή να γίνει με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, σημείωσε πως αυτή δεν είναι βέβαιο ότι θα ήταν χρήσιμη να γίνει σε μια Υπηρεσία που από τη φύση της χρειάζεται μυστικότητα, για λόγους εθνικής ασφάλειας.