Συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αλλά και ανταλλαγή απόψεων για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες στα Χανιά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ενώ φαίνεται πως προχωρά το αίτημα της Ελλάδας για να προμηθευτεί F-35 από τις ΗΠΑ.
Στη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε το εξαιρετικό κλίμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, με τον Άντοντι Μπλίνκεν να λέει μάλιστα ότι βρίσκονται στο καλύτερο σημείο όλων των εποχών. Οι εικόνες από τη συνάντηση είναι ενδεικτικές και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις εικόνες που είχαν προηγηθεί, ώρες νωρίτερα, κατά τη συνάντηση Μπλίνκεν με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον κ. Μπλίνκεν στο σπίτι του στα Χανιά, περπάτησαν στον κήπο, συζήτησαν στο μπαλκόνι βλέποντας τη θέα της πόλης αλλά και της Σούδας με τον πρωθυπουργό να μένει -στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες- στη σημασία της τοποθεσίας, τη Σούδα δηλαδή που αποτελεί απόδειξη της εμβάθυνσης των σχέσεων των δύο χωρών και τον κ. Μπλίνκεν να ευχαριστεί για την φιλοξενία, λέγοντας ότι γνωρίζει τη σημασία της φιλοξενίας του στην οικία του πρωθυπουργού.
Στις δηλώσεις του μπροστά στις κάμερες ανέφερε ακόμη ότι κάνει αυτή τη δουλειά εδώ και 30 χρόνια και δεν θυμάται ποτέ «η σχέση, η εταιρική σχέση, η φιλία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας να ήταν πιο ισχυρή. Φυσικά, αυτό έχει να κάνει με την στενή σχέση μεταξύ των λαών μας, αλλά έχει να κάνει επίσης με την ηγεσία, και ειδικότερα με τη δική σας ηγεσία. Είμαστε ευγνώμονες γι' αυτό».
Η Ελλάδα θα λάβει όσα έχουν συμφωνηθεί σε ό,τι αφορά τα F-35
Ένα από τα κρισιμότερα θέματα στην ατζέντα για την ελληνική πλευρά ήταν το αίτημα της Ελλάδας για τα F-35. H Ελλάδα έχει καταθέσει αίτημα για την απόκτηση μιας μοίρας και αναμένει την επίσημη εκκίνηση της διαδικασίας με αποστολή επιστολής στο Κογκρέσο για την έγκριση της πώλησης.
Οι ΗΠΑ είχαν συνδέσει τα δύο αιτήματα, της Ελλάδας για τα F-35 και της Τουρκίας για τα F-16 προσβλέποντας σε μια παράλληλη έγκριση, ωστόσο σε ό,τι αφορά στην τουρκική πλευρά το θέμα έχει κολλήσει (συμπαρασύροντας μέχρι τώρα και την Αθήνα) καθώς η Άγκυρα δεν ανάβει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Ο Αντονι Μπλίνκεν ήρθε στα Χανιά απευθείας από την Αγκυρα και παρότι είναι άγνωστο τι συμφωνήθηκε στην Τουρκία και αν αποδέχθηκαν το αμερικανικό αίτημα «πρώτα δίνετε έγκριση για τη Σουηδία και μετά προχωρούν τα F-16», φαίνεται ότι η Ελλάδα που επιθυμούσε την αποσύνδεση των δύο αιτημάτων, έχει καλά νέα από τη συνάντηση για τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κυβερνητικές πηγές απαντώντας σε ερώτηση για τα F-35 μετά τη συνάντηση, ανέφεραν: «Η Ελλάδα ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί».
Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές που επικαλέστηκε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον Λένα Αργύρη για το θέμα των F-35, ο Άντονι Μπλίνκεν φέρεται να παρείχε στον πρωθυπουργό τη διαβεβαίωση ότι θα προχωρήσει πολύ σύντομα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η υπομονή που έχει επιδείξει η Αθήνα στο θέμα αυτό έχει καταγραφεί θετικά στην Ουάσιγκτον και υπάρχει κατανόηση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει για πάντα, ούτε ότι μπορεί οι αμυντικές της ανάγκες να καλύπτονται με βάση επιλογές της Τουρκίας, επομένως σε αυτό το θέμα μπορεί να υπάρχουν εξελίξεις σύντομα.
Το Μέγαρο Μαξίμου επισήμως αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο X ανέφεραν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν περαιτέρω θετικά βήματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας.
Τι άλλο συζητήθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στο πρώτο μέρος της τετ α τετ και ακολούθως με διευρυμένη σύνθεση, έγινε μια συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αλλά και ανταλλαγή απόψεων για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα.
Επιβεβαιώθηκε ότι στο πλαίσιο του εξαιρετικού επιπέδου των ελληνοαμερικανικών σχέσεων θα υπάρξουν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα περαιτέρω θετικά βήματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός και ο κ. Μπλίνκεν αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αυξανόμενη ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και για τους κινδύνους επέκτασης της κρίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και υπογράμμισε ότι η λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική, στη βάση της λύσης των δύο κρατών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο 'Αντονι Μπλίνκεν αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την στήριξη που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή.
Συζητήθηκε ακόμη η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή και διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και των σχέσεων καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αρχές που διασφαλίζουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.
Στη συνάντηση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης 'Αννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.
Μπλίνκεν: Εποικοδομητική ημέρα
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο κ. Μπλίνκεν έκανε λόγο για μια εποικοδομητική ημέρα αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε τόσο στην Αγκυρα όσο και στα Χανιά. Εξέφρασε την εκτίμησή του για το γεγονός ότι η Ελλάδα στηρίζει την Ουκρανία από την πρώτη στιγμή και μίλησε για ζητήματα που πρέπει να συζητήσουν οι δυο χώρες στην επερχόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον.
Αναφέρθηκε ακόμη στις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις λέγοντας ότι οι δύο χώρες έχουν κάνει βήματα για να έρθουν πιο κοντά.
Εξέφρασε ξανά την εκτίμησή του για την φιλοξενία του στο σπίτι του Ελληνα πρωθυπουργού και το γεγονός ότι η συμμαχία Ελλάδας-ΗΠΑ είναι πιο ισχυρή από ποτέ.
O επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε επίσης ότι συζήτησε στην Τουρκία για τα τελικά βήματα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τις ερχόμενες εβδομάδες.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με τους συμμάχους τους για να δουν τι μπορεί να γίνει για την προστασία των αμάχων στη Γάζα καθώς συνεχίζεται η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ (διαβάστε αναλυτικά εδώ).
Φωτογραφίες και βίντεο από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν
ππππ