Από τα 19 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ο Στέφανος Κασσελάκης έμεινε με τη Θεοδώρα Τζάκρη και κηρύχθηκε ξανά έκπτωτος με 17-1, και τώρα σχεδιάζει την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του.
Η μάχη θα δοθεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ, διαμηνύουν από την πλευρά Κασσελάκη, ο οποίος είναι θέμα χρόνου να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για πρόεδρος.
Το αφήγημα της μη έκπτωσής του από πρόεδρος μετά την καθαίρεσή από την ΚΕ δεν εγκαταλείπεται.
«Είμαι εδώ»
Ωστόσο, μετά τα όσα ειπώθηκαν στα τηλέφωνα μεταξύ του κ. Κασσελάκη και της γραμματέως του ΣΥΡΙΖΑ και του οικονομικού διευθυντή του κόμματος για το ποιος έχει την οικονομική και νομική ευθύνη, ο κ. Κασσελάκης υποχρεώθηκε να σπάσει τη σιωπή πέντε ημερών για να δηλώσει «είμαι εδώ».
«Απέναντι στην εκτροπή, η ψυχραιμία, η υπομονή και η αυτοσυγκράτηση είναι η δύναμή μας. Μετατρέψτε την οργή σας σε δημιουργία. Είμαι εδώ».
Από τις αρχικές διαρροές ότι ο κ. Κασσελάκης απείλησε να επιστρέψει στο γραφείο του ρωτώντας ποιος είναι ο υπεύθυνος έναντι του νόμου και για τα οικονομικά, τόσο αυτός όσο και το επιτελείο του πέρασαν σε διάψευση των ισχυρισμών αυτών μόλις η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, έθεσε την Κουμουνδούρου σε επιφυλακή και κάλεσε τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας σε έκτακτη συνεδρίαση.
«Αποτυχημένο Καπιτώλιο»
Στην Κουμουνδούρου σήμανε συναγερμός, με τα γραφεία του κόμματος να κλείνουν για όλους πλην όσων εργάζονται στο κόμμα και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας, την οποία συγκάλεσε εκτάκτως η κ. Σβίγκου.
Στη συνεδρίαση μετείχε και ο κ. Μαυροκεφαλίδης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκαθάρισε ότι στο τηλεφώνημα με τον κ. Κασσελάκη τού απάντησε «εγώ, ο Μαυροκεφαλίδης είμαι υπεύθυνος», με τον κ. Κασσελάκη να του απαντά «άνοιξέ μου το γραφείο μου».
Από την πλευρά των 100 και του Παύλου Πολάκη δεν αφηνόταν κανένα περιθώριο για παρερμηνείες σχετικά με το τι είχε συμβεί προτού ακόμη αρχίσει η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.
Εκτός του ότι ξεκαθάριζαν όλοι ότι ο κ. Μαυροκεφαλίδης έχει εξουσιοδοτηθεί από την προηγούμενη Πολιτική Γραμματεία μετά την καθαίρεση του κ. Κασσελάκη στην ΚΕ, χαρακτήριζαν «πρακτικές Τραμπ τις απειλές για ανακατάληψη του γραφείου προέδρου» και έκαναν λόγο για αποτυχημένο Καπιτώλιο κατά την εισβολή των οπαδών του πρώην προέδρου των ΗΠΑ στη Γερουσία.
Και «πάλι» έκπτωτος
Η Πολιτική Γραμματεία έκλεισε το θέμα πολιτικά επιβεβαιώνοντας για δεύτερη φορά ότι ο κ. Κασσελάκης βάσει της απόφασης της ΚΕ είναι έκπτωτος και ότι το κόμμα πάει σε έκτακτο συνέδριο.
Ο Παύλος Πολάκης εμφανίστηκε πολύ σκληρός απέναντι στον κ. Κασσελάκη, και για την υπόθεση του αν είναι έκπτωτος ή όχι που άνοιξε η πλευρά Κασσελάκη, με αφορμή τη γνώμη που εξέφρασε ο συνταγματολόγος Ξενοφών Κοντιάδης, εκείνος είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, «έχει τελειώσει η υπόθεση έκπτωτου ή όχι. Ό,τι ήταν να πάθουμε το πάθαμε».
Η Θεοδώρα Τζάκρη στην ψηφοφορία για την επαναβεβαίωση της έκπτωσης Κασσελάκη έμεινε μόνη της να υποστηρίζει ότι το κόμμα δεν είναι ακέφαλο και ότι ο κ. Κασσελάκης παραμένει ακόμη πρόεδρος.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εμμέσως η κ. Τζάκρη «έδειξε» μέχρι και τη νομική οδό, υπονοώντας ουσιαστικά ότι το θέμα θα φτάσει στα δικαστήρια.
Μέχρι και η σύμμαχός της Ολυμπία Τελιγιορίδου απείχε από τη διαδικασία χωρίς να κρύψει τη δυσφορία της για τις πρακτικές που ακολουθούνται από την πλευρά Κασσελάκη. Με αποτέλεσμα 17 από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας να κηρύξουν οριστικά έκπτωτο τον Στέφανο Κασσελάκη (Σβίγκου, Μπελώνη, Γεροβασίλη, Ζαχαριάδης, Θεοχαρόπουλος, Καρκούλια, Κουβέλη, Νοτοπούλου, Ξενογιαννακοπούλου, Παναγιωτόπουλος, Παππάς, Πολάκης, Ραγκούσης, Ρήγας, Σκορίνης, Συμεωνίδης, Φλαμπουράρης) έναντι 1 ψήφου της Θεοδώρας Τζάκρη.
Την πλέον σκληρή στάση όμως κράτησαν οι «100», οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, κατευθύνονταν στην Πολιτική Γραμματεία αποφασισμένοι ακόμη και να ζητήσουν να ληφθούν πειθαρχικά μέτρα.
Η κυρία Γεροβασίλη, μάλιστα, θέλησε να καταδικάσει όχι μόνο τις πρακτικές του αλλά και τον ίδιο τον κ. Κασσελάκη ενόψει εκλογικής διαδικασίας. Στην απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας αναφέρεται: «Ο σεβασμός στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματος και η τήρηση του καταστατικού και των κομματικών διαδικασιών είναι υποχρέωση για κάθε μέλος και στέλεχος και ουδείς είναι ανώτερος αυτών». Η Όλγα Γεροβασίλη επέμεινε στο «ουδείς ανώτερος» με το «πόσω μάλλον για κάποιους που θέλουν να ηγηθούν του χώρου», «φωτογραφίζοντας» τον κ. Κασσελάκη.
Καρφί από τον Παύλο Πολάκη
Εν τω μεταξύ, σήμερα ο Παύλος Πολάκης σε συνέντευξή του στο Open σχολίασε την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο βουλευτής Χανίων ανέφερε πως «οι στιγμές και ο καιρός απαιτούν να βγω σε κανάλι, γιατί είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να καλυφθεί το έλλειμμα που υπάρχει». «Όλα ξεκίνησαν από μία ανάρτηση του Κοντιάδη, αυτό ξαναπυροδότησε μια κατάσταση. Τα καταστατικά των κομμάτων δεν τα εξηγούν οι συνταγματολόγοι, αλλά τα ίδια τα κόμματα. Το κόμμα είναι μια ελεύθερη συναίνεση ανθρώπων», πρόσθεσε ο κ. Πολάκης.
Του ζητήσαμε να δώσει λύση με εκλογές και είπε «κάντε μου μομφή»
«Όταν ζητάμε από τον πρόεδρο να δώσει λύση με εκλογές και εκείνος λέει "κάντε μου μομφή, όπως λέει το καταστατικό", σημαίνει πως αποδέχεται ότι η υπερψήφιση της μομφής είναι έκπτωση από το αξίωμα.
Ξεπερνάω τα διχαστικά με τις κουκούλες. Η διαδικασία ήταν με βάση ακριβώς το καταστατικό, έχουν ξαναγίνει αυτά. Η Σβίγκου με μυστική ψηφοφορία ψηφίστηκε και μάλιστα ψήφισαν και τότε κάποια μέλη μέσω τηλεφώνου. Αυτή η διαδικασία έγινε δεκτή και προχθές. Είδε, προφανώς, ότι δεν μπορεί να προχώρησε σε δημιουργία άλλου σχηματισμού, γι' αυτό και έκανε ό,τι έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης. Είναι σαν να επιζητά δημοσιότητα και να κάνει φασαρία, κάτι που είναι κακό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν σε έναν υπουργό γίνει μομφή και περάσει, δεν θα παραιτηθεί;».