Την πλήρη διαφωνία τους με την αποκοπή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών από τη γενική γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) και την υπαγωγή του στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, εκφράζει ο Σύλλογος Ερευνητών και ο Σύλλογος Προσωπικού του Αστεροσκοπείου.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το ΕΑΑ είναι το πρώτο εθνικό Ερευνητικό Κέντρο της νεότερης Ελλάδας (181 χρόνια ιστορίας) και αποτελείται από τρία επιμέρους ερευνητικά ινστιτούτα:
1. Αστρονομίας αστροφυσικής διαστημικών εφαρμογών και τηλεπισκόπησης,
2. Ερευνών περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης,
3. Γεωδυναμικό.
«Το ΕΑΑ έχει ως βασική και θεμελιώδη αποστολή του την συλλογή επιστημονικών δεδομένων και την εκπόνηση βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας σε μια πληθώρα διαφορετικών επιστημονικών τομέων, με σκοπό την παραγωγή νέας γνώσης, την εφαρμογή νέων καινοτόμων τεχνολογιών, την εκπαίδευση νέου επιστημονικού προσωπικού και τη μεταφορά της γνώσης στην ίδια την κοινωνία. Κάποιες από τις βασικότερες θεματικές του περιλαμβάνουν την αστρονομία, την αστροφυσική, τις διαστημικές εφαρμογές, το περιβάλλον, την ατμοσφαιρική φυσική και χημεία, την ενέργεια, τη μετεωρολογία, τη σεισμολογία και τη γεωφυσική.
Η κίνηση αυτή παραβλέπει κατάφωρα το γεγονός, ότι μόνο ένα πολύ μικρό τμήμα του ερευνητικού προσωπικού του ΕΑΑ μπορεί να συνεισφέρει στην αποστολή της πολιτικής προστασίας. Αποτελεί άμεσο κίνδυνο για το ΕΑΑ ως Ερευνητικό Κέντρο, αλλά και για την ίδια την πρόοδο της έρευνας στη χώρα, καθώς ο φυσικός χώρος, ο μόνος με τις απαιτούμενες διοικητικές και θεσμικές δυνατότητες, για τα Ερευνητικά Κέντρα είναι η ΓΓΕΚ», τονίζουν μεταξύ άλλων οι ερευνητές και εργαζόμενοι του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
1. Η υλοποίηση της κύριας αποστολής του ΕΑΑ απαιτεί ακαδημαϊκή ελευθερία.
2. Τα εθνικά Ερευνητικά Κέντρα συνεργάζονται συχνά με υπουργεία, Περιφέρειες και δημόσιους φορείς μέσω καθιερωμένων και δοκιμασμένων διαδικασιών, χρησιμοποιώντας μνημόνια συμφωνίας ή προγραμματικές συμφωνίες. Ως εκ τούτου, η συνεργασία μεταξύ του ΥΚΚΠΠ και του ΕΑΑ μπορεί να επιτευχθεί εύκολα και επιτυχώς μέσω τέτοιων διαδικασιών.
3. Ο ξεριζωμός ερευνητικού κέντρου από την εποπτεία της ΓΓΕΚ είναι πρωτοφανής στην Ελλάδα, και θα έχει δραματικές οργανωτικές, οικονομικές, διοικητικές και θεσμικές συνέπειες.
4. Η ΓΓΕΚ και ολόκληρη η ελληνική επιστημονική κοινότητα, καθώς και πάνω από δύο χιλιάδες επιστήμονες από το εξωτερικό, ινστιτούτα, πανεπιστήμια και φορείς, έχουν δηλώσει επισήμως τη διαφωνία τους με την παραπάνω απόφαση», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Τέλος, οι σύλλογοι του ΕΑΑ καλούν όλους τους συλλόγους ερευνητών και εργαζομένων στα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας,την ΕΕΕ, την ΠΟΕΕΚ-Ι, την ΠΟΣΔΕΠ, επιστημονικούς συλλόγους και σωματεία, και την ΑΔΕΔΥ, να συμμετάσχουν σε παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου καθώς και συγκέντρωση στη Βουλή την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου στις 10:00, ημέρα που θα συζητηθεί ο νέος νόμος στην ολομέλεια.