Το αρχιτεκτονικό προσχέδιο των γραφείων Chipperfield και Αλέξανδρου Τομπάζη, που επιλέγησαν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την επέκταση και αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, εμπλουτίζει το υπάρχον εμβληματικό κτίριο του 19ου αιώνα με 20.000 τ.μ., επεκτείνοντας τη βάση του έως τον δρόμο και δημιουργώντας δύο υπόσκαφους εκθεσιακούς χώρους.
Αντίστοιχα, πάνω από τους δύο αυτούς ορόφους δημιουργούνται κυκλικά και προσβάσιμα από όλες τις πλευρές πράσινα μονοπάτια, με αναφορές ρομαντισμού που αντανακλούν την υπάρχουσα τοπογραφία του ιστορικού κτιρίου των Λούντβιχ Λάνγκε και Ερνστ Τσίλερ.
Τα νέα κτίρια, κατασκευασμένα από βιώσιμα, ντόπια υλικά, θα συνδέονται με το υπάρχον κτίριο σε ένα αρμονικό σύνολο που θα ισορροπεί μεταξύ παλιού και νέου, χωρίς να ανταγωνίζεται την υφιστάμενη αρχιτεκτονική, τόνισαν στην παρουσίαση της αρχιτεκτονικής τους πρότασης απόψε, σε εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Ο πρώτος στόχος ήταν περισσότεροι και καλύτεροι χώροι. Ο δεύτερος και πιο δύσκολος ήταν να δημιουργήσουμε ισχυρότερες σχέσεις μεταξύ μουσείου και πόλεως», είπε ο αρχιτέκτονας Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ.
Τα ενοποιημένα κτίρια θα «συνομιλούν» με τα άλλα εμβληματικά κτίρια της περιοχής, όπως του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στου οποίου τα κτίρια δεν θα επεκταθεί το μουσείο, και με το «Ακροπόλ» -χωρίς να γίνει υπόγεια σύνδεση, όπως αρχικά προβλεπόταν.
Η επιλογή των αρχιτεκτονικών γραφείων, μετά από κλειστό διαγωνισμό, έγινε από επταμελή διεθνή πολυεπιστημονική επιτροπή αξιολόγησης των 10 προτάσεων που υπέβαλαν οι συμπράξεις ελληνικών και ξένων αρχιτεκτονικών γραφείων. Πρόεδρος της επιτροπής ήταν ο καθηγητής του ΕΜΠ, Ανδρέας Κούρκουλας, και η απόφαση ήταν ομόφωνη.
Η πρόταση των γραφείων David Chipperfield και Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη «εικονοποιεί το όραμα, ένα προσωπικό όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια βαθιά επιθυμία να συμβάλει και να συνδράμει ουσιαστικά και προσωπικά όχι μόνο στην επέκταση του μέγιστου μουσείου της χώρας και του σημαντικότερου διεθνώς στο είδος του, αλλά και στην αναγέννηση της συγκεκριμένης περιοχής της Αθήνας» είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην παρουσίαση, και πρόσθεσε: «Δημιουργούμε ένα μουσείο εξωστρεφές, ανοιχτό στην πόλη, σε διαρκή διάλογο με την κοινωνία, με δυναμική ματιά προς το μέλλον».
Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της παρουσίασης της αρχιτεκτονικής μελέτης για την επέκταση και αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αρχαιολόγοι, εργαζόμενοι βρίσκονταν συγκεντρωμένοι έξω από το μουσείο με πανό και συνθήματα διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου που μετατρέπει πέντε μεγάλα δημόσια μουσεία της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Δείτε φωτογραφίες από τις μακέτες του νέου Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου: