Ο Στέφανος Κασσελάκης, πλην συγκλονιστικού απρόοπτου, την Πέμπτη, αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του με βίντεο που θα δημοσιοποιήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Με αυτόν τον τρόπο, ο τέως πρόεδρος θα επιστρέψει εμφατικά και στο γνώριμο για εκείνον διαδικτυακό τοπίο, καθώς το τελευταίο διάστημα είχε επιλέξει να κρατά χαμηλά τους τόνους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που είχαν αποτελέσει για εκείνον στο παρελθόν, το κατ' εξοχήν επικοινωνιακό όπλο του. Είναι βέβαιο ωστόσο ότι η υποψηφιότητα που αναμένεται να ανακοινώσει, διόλου δεν απομακρύνει το διαφαινόμενο –φιλόδοξο- εγχείρημα υποστηρικτών του για αμφισβήτηση εντός συνεδρίου, της απόφασης της Κεντρικής επιτροπής με την οποία εξέπεσε του αξιώματός του, ο Στέφανος Κασσελάκης.
Πάντως, σε δεύτερο χρόνο πλέον και με πιο ψύχραιμη ματιά μετά τις προ ολίγων εβδομάδων δραματικές εξελίξεις στην Κεντρική Επιτροπή, στελέχη που έχουν βρεθεί κοντά στον τέως πρόεδρο, εκτιμούν ότι δεν ήταν ενδεδειγμένη κίνηση, η άμεση αποδοχή της απόφασης της ΚΕ, χωρίς περαιτέρω νομική διερεύνηση και γνωμοδότηση επί του καταστατικού.
Και ξαφνικά... Φαραντούρης ξανά
Θέμα ωρών φαίνεται ότι είναι η ανακοίνωση υποψηφιότητας από τον ευρωβουλευτή Νικόλα Φαραντούρη. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες έχει λάβει αποφάσεις και προτίθεται να ανακοινώσει υποψηφιότητα, δεν αποκλείεται ακόμα και εντός της ημέρας. Τον ευρωβουλευτή και πρώην σύμβουλο, αρχικά του Αλέξη Τσίπρα και εν συνεχεία του Στέφανου Κασσελάκη, φαίνεται να «βλέπουν» θετικά ως πιθανό υποψήφιο, στελέχη του κόμματος που εκτιμούν ότι έχει παραμείνει εκτός διαχωριστικών γραμμών και χωρίς εμπλοκή σε προηγούμενες τριβές.
Από την πλευρά του ο Σωκράτης Φάμελλος φιλοδοξεί να εξελιχθεί η υποψηφιότητά του σε κάλεσμα ευρύτερης απεύθυνσης, ώστε να μην περιοριστεί στο «χρίσμα» μόνο από την πλευρά των "87".
«Αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ποιος ή ποια υποψήφιος/α, μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα την επόμενη μέρα. Ποιος ή ποια μπορεί να εγγυηθεί ότι θα υπάρχει τεκμηριωμένη και δυναμική αντιπολίτευση. Ποιος ή ποια μπορεί να εγγυηθεί ότι θα υπάρχει μία κυβερνητική απάντηση. Ότι θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση στην Ελλάδα», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη και πρόσθεσε: «Σε αυτή την πρόταση έχω τη δυνατότητα να καταθέσω την καλύτερη εναλλακτική».
O Σωκράτης Φάμελλος επιδιώκει να απευθύνει προσκλητήριο επαναπατρισμού σε πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι έχουν στρίψει -πιο- αριστερά ή -πιο- κεντροαριστερά, με πρώτο ραντεβού μαζί τους, στην εσωκομματική κάλπη ανάδειξης αρχηγού. Ακόμη πάντως δεν φαίνεται να βιάζεται να επισημοποιήσει την υποψηφιότητα καταθέτοντας τις (τουλάχιστον 30) υπογραφές μελών ΚΕ και βουλευτών καθώς και το «πόθεν έσχες» του, το οποίο προετοιμάζεται ώστε να είναι απολύτως επικαιροποιημένο, να αφορά δηλαδή το 2023 και να είναι αυτό το οποίο θα καταθέσει και στην πλατφόρμα υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης για το προηγούμενο έτος.
Από την πλευρά του, ο Παύλος Πολάκης ο οποίος άρχισε την προεκλογική εκστρατεία του, από την Κρήτη, διατηρεί στο στόχαστρο τον Στέφανο Κασσελάκη και τις επιλογές του."Η πολιτική δεν είναι one man show", δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη, προσθέτοντας: «Η κοινωνία έβλεπε τον Στέφανο Κασσελάκη αλλά δεν τον άκουγε. Και αυτό φάνηκες στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Δεν είναι δυνατόν να χάνει η Νέα Δημοκρατία ένα εκατομμύριο ψήφους και να χάνουμε και εμείς τριακόσιες χιλιάδες».
Opinion Poll: Προβάδισμα Κασσελάκη στους ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ, ο Φάμελλος προηγείται στην προτίμηση της κοινής γνώμης
Μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και την άποψη που έχει η κοινή γνώμη για την εσωκομματική κάλπη, αποτυπώνει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.
Έτσι, ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 45,9% βλέπει θετικά την επανεκλογή του Στέφανου Κασσελάκη ενώ το 43,8% επιθυμεί τη νίκη άλλου στελέχους.
Αντιθέτως, σε ότι αφορά στην κοινή γνώμη το 24,5% τάσσεται υπέρ της επανεκλογής Κασσελάκη ενώ το 50,9% υπέρ της νίκης άλλου στελέχους.
Σε ό,τι αφορά στην πρόθεση ψήφου, στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ έχει προβάδισμα ο Στέφανος Κασσελάκης με 43,5% και ακολουθεί ο Σωκράτης Φάμελλος με 25,8%. Ο Παύλος Πολάκης συγκεντρώνει 14%, ο Απόστολος Γκλέτσος 4,8% και ο Νικόλας Φαραντούρης 2,2%.
Διαφορετική είναι η εικόνα στις προτιμήσεις της κοινής γνώμης, όπου προηγείται ο Σωκράτης Φάμελλος με 26,3%, ακολουθεί με 21,1% ο Στέφανος Κασσελάκης και εν συνεχεία ο Παύλος Πολάκης με 14%, ο Απόστολος Γκλέτσος με 8,6% και ο Νικόλας Φαραντούρης με 3,3%.
Προσπάθεια κοινοβουλευτικής αντεπίθεσης
Να δώσει πιο ισχυρό κοινοβουλευτικό «παρών» θα επιχειρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η εσωστρέφεια του τελευταίου διαστήματος, Στο επίκεντρο της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, στις 15.00, θα βρεθούν η τροπολογία για προστασία πρώτης κατοικίας η οποία κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα, οι προτάσεις νόμου που θα ακολουθήσουν για διαχείριση ιδιωτικού χρέους και στέγη, καθώς και τα αιτήματα για σύγκληση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για ζητήματα του αγροτικού κόσμου και αποζημιώσεις, αλλά και για σύγκληση της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων για τις τραπεζικές χρεώσεις, αίτημα το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στην εβδομάδα. Παράλληλα προετοιμάζεται η επανακατάθεση επίκαιρης επερώτησης για την ακρίβεια.
Επίσης, σύμφωνα, με πληροφορίες ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να επανέλθει σε αίτημα προανακριτικής για τα Τέμπη σε σχέση με την υπόθεση του «μπαζώματος».
Εν τω μεταξύ, έμφαση στην ανάγκη κοινοβουλευτικής συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων αναμένεται να δώσει στην ομιλία του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκος Παππάς, ο οποίος επιμένει στην ενίσχυση της παρουσίας του κόμματος εντός Βουλής, με αύξηση επίκαιρων ερωτήσεων, επερωτήσεων και κατάθεση τροπολογιών.
Σε ό,τι αφορά πάντως το εσωκομματικό προεκλογικό τοπίο, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας επιμένει ότι η θέση του, υπαγορεύει να παραμείνει αυστηρά ουδέτερος και να μην τοποθετηθεί υπέρ κάποιου υποψηφίου. Χαρακτηριστικά μάλιστα αναφέρει σε συνομιλητές του, ότι αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από το γεγονός ότι αρκετοί από όσους είχαν στηρίξει τη δική του υποψηφιότητα στην περυσινή εσωκομματική κάλπη, έχουν ήδη «μοιραστεί», σε αντίπαλα στρατόπεδα, υποστηρίζοντας εμφανώς, περισσότερους από έναν υποψηφίους.