Ομοφωνία για τη γραμμή του ΠΑΣΟΚ εφεξής υπήρξε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου που συνεδρίασε τη Δευτέρα υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Άπαντες συμφώνησαν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα ασχοληθεί με τη διαγραφή Σαμαρά από τη ΝΔ, αλλά πρέπει να προτάξει ότι είναι «πόλος σταθερότητας και επενδύει στην εμπιστοσύνη και στην αξιοπιστία». Επίσης, είναι σταθερή απόφαση του Ν. Ανδρουλάκη να μην εμπλακεί το ΠΑΣΟΚ για την ώρα στο θέμα της πρότασης για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Όλα στην ώρα τους» λένε συνεργάτες του και τονίζουν ότι στόχος είναι το ΠΑΣΟΚ να κάνει αξιόπιστη αντιπολίτευση, με θέσεις, προτάσεις και επιχειρήματα, για θέματα που αφορούν τον κόσμο.
Σε αυτό το πλαίσιο, στη Χ. Τρικούπη ανοίγουν τον φάκελο «εργασιακά». Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα παραστεί την Τετάρτη στη συγκέντρωση για την 24ωρη πανελλαδική απεργία, ενώ στις 27 Νοεμβρίου θα ανοίξει τον κοινωνικό διάλογο για τα εργασιακά. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί με τους προέδρους του ΣΕΒ, του ΣΒΒΕ, της ΓΣΕΕ, της ΓΣΒΕΕ, του ΣΕΤΕ και των Εμπορικών Συλλόγων συζητώντας για τα εργασιακά. «Με λίγα λόγια, το ΠΑΣΟΚ θα κάνει όσα δεν έχει κάνει έξι χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ» σχολιάζουν στη Χ. Τρικούπη.
Στη συνεδρίαση μπήκε με έμφαση και το στεγαστικό, το οποίο έχει δουλευτεί από το ΠΑΣΟΚ και γίνεται επικαιροποίηση των θέσεων.
Το ενεργειακό κόστος: Τι πρότειναν Δούκας και Χριστοδουλάκης
Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου τέθηκε και το θέμα των αυξημένων τιμών της ενέργειας και κυρίως η προοπτική να αυξηθούν περαιτέρω.
Τα στελέχη συμφώνησαν ότι το πρόβλημα στη χώρα είναι τριπλό και αφορά τις ελλιπείς εξωτερικές συνδέσεις, τα εσωτερικά δίκτυα και τον ανεπαρκή ενεργειακό σχεδιασμό, με αποτέλεσμα να επιτρέπεται η λειτουργία ολιγοπωλίων στην αγορά.
Ο Νίκος Χριστοδουλάκης φέρεται να εξέφρασε την άποψη ότι, για να προστατευτεί ο καταναλωτής σε περιόδους υψηλής τιμολόγησης, θα μπορούσε η Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιβηρικής (Ισπανία-Πορτογαλία), η οποία πήρε εξαίρεση από την ΕΕ λόγω χαμηλής ισχύος στην ενεργειακή σύνδεση. Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε να υπάρχει για ένα διάστημα πάγωμα (αναστολή) διαπραγμάτευσης τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Αντιθέτως, ο Χάρης Δούκας φέρεται να αντέτεινε ότι απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες με εμπλοκή και της ΕΕ και πρότεινε ως πιο εύκολη και άμεση λύση για να μπει ανάχωμα στις τιμές προς όφελος του καταναλωτή, το να πιεστεί η ΔΕΗ από το κράτος (που έχει μεν μειώσει το ποσοστό συμμετοχής του, αλλά ελέγχει το 34% και τη διοίκηση) να εφαρμόσει σταθερά τιμολόγια, ώστε να μην εξαρτώνται οι καταναλωτές από τις διακυμάνσεις των τιμών στα κυμαινόμενα, ευελπιστώντας ότι θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες εταιρείες ενέργειας. Κοινή ήταν η πεποίθηση ότι οι επιδοτήσεις δεν αρκούν και πως πρέπει να επιμεριστεί το κόστος και σε άλλους, όπως οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει να μπει πλαφόν και στις τιμές της λιανικής.
Τελική απόφαση δεν ελήφθη, αλλά συμφωνήθηκε να εκπονηθεί πρόταση από ομάδα επιστημόνων η οποία να προβλέπει και βραχυπρόθεσμες και πιο μακροπρόθεσμες λύσεις, με βάση το ελληνικό μοντέλο.
Εξάλλου, στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν να κατηγορούν την κυβέρνηση για «αναξιοπιστία και λαϊκισμό» με αφορμή τη δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με την ένταξη των νοσηλευτών του ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά. Υπενθύμιζαν ότι η κυβέρνηση απέρριψε συλλήβδην τη σχετική τροπολογία του ΠΑΣΟΚ μόλις την περασμένη εβδομάδα, να ενταχθούν στα ΒΑΕ όλοι οι εργαζόμενοι στη Δημόσια Υγεία, εγκαλώντας το ΠΑΣΟΚ ότι είναι... πράσινος ΣΥΡΙΖΑ. «Τώρα, ο κ. Γεωργιάδης συμφωνεί με την πρόταση της Άννας Διαμαντοπούλου να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά μόνο οι νοσηλευτές του ΕΣΥ που μπήκαν μετά το 2011, ώστε να έχουν τα ίδια δικαιώματα στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα επειδή είναι σωστό και δίκαιο. Αν αυτό δεν είναι η επιτομή του λαϊκισμού και της αναξιοπιστίας, ποιο είναι;» λένε στη Χ. Τρικούπη.