«Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, αργότερα σε πολεμούν και μετά τους κερδίζεις». Τα λόγια αυτά του Μαχάτμα Γκάντι, που έχουν διαχρονική αξία για την πολιτική, θύμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την επίσκεψή του στο περίπτερο της Ινδίας, τιμώμενης χώρας στη φετινή ΔΕΘ.
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή τον υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ινδίας, Χαρντιπ Σινγκ Πούρι αλλά και την πρέσβη της Ινδίας στην Ελλάδα Σάμα Τζέιν.
Μετά τη σύντομη τελετή ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε στο περίπτερο της Ινδίας με κορυφαίους CEO ινδικών εταιριών αλλά και σημαντικών προσωπικοτήτων παρουσία της Ινδής πρέσβεως.
O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:
«Είναι μεγάλη η χαρά μου που εγκαινιάζω εδώ στη 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το περίπτερο της τιμώμενης χώρας, της Ινδίας. Της μεγαλύτερης δημοκρατίας στον κόσμο. Με την οποία μοιραζόμαστε πολλά κοινά. Την κληρονομία των ακτινοβόλων και αρχαίων πολιτισμών μας. Τον πόθο για εθνική ολοκλήρωση, που κέρδισαν με αγώνες οι λαοί μας τον 19ο και τον 20ο αιώνα. Τον σεβασμό στις αξίες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Αλλά και μια δημιουργική διασπορά. Ινδούς επιστήμονες και επιχειρηματίες θα συναντήσει κανείς στις τέσσερις γωνιές της γης, όπως ακριβώς και Έλληνες.
Ινδοί και Έλληνες συνδέονται, όμως, και με κοινές θυσίες. Γι’ αυτό και σημειώνω με συγκίνηση την τελετή μνήμης που θα οργανωθεί αύριο στο Ινδικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο. 520 Ινδοί στρατιώτες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, βρίσκονται εκεί, συνδέοντας για πάντα τους δύο λαούς μας. Μας συνδέει επίσης ο πολιτικός και πνευματικός ηγέτης της Ινδίας Μαχάτμα Γκάντι, τα 150 χρόνια από τη γέννηση του οποίου, γιορτάζουμε φέτος. Θυμίζω ότι το 1908 είχε διαβάσει την Απολογία του Πλάτωνα και την είχε μεταφράσει στη γλώσσα του στα γκουτζαράτι. Απόδειξη της επιρροής που είχε η αρχαία ελληνική φιλοσοφία στη σκέψη του. Αλλά και ο Γκάντι επηρέασε ολόκληρη τη διανόηση του 20ου αιώνα, όπως και την πολιτική. Και προσωπικά, θυμάμαι πάντα, ένα συμπέρασμά του προς κάθε πολιτικό που αξίζει, νομίζω, να το μνημονεύσω. Έλεγε ο Γκάντι: Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, αργότερα σε πολεμούν και μετά τους κερδίζεις. Τα λόγια του αποδεικνύονται πέρα για πέρα αληθινά.
Αγαπητοί φίλοι παρακολουθούμε -και εγώ προσωπικά- με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτό που συντελείται στην Ινδία εδώ και μερικά χρόνια. Την έξοδο εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων από τη φτώχεια και τη σημαντική δημιουργία νέου πλούτου. Γιατί η φίλη χώρα κατόρθωσε να διπλασιάσει το ΑΕΠ της μέσα στην τελευταία δεκαετία. Αλλά να διπλασιάσει, ταυτόχρονα, και το κατά κεφαλήν εισόδημα των πολιτών της. Ίσως λοιπόν δεν είναι τυχαίο ότι η Ινδία αποτελεί την τιμώμενη χώρα σε μια χρονιά που η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση και επιλέγει για σύνθημά της την ανάπτυξη για όλους, την ανάπτυξη παντού. Οι διμερείς μας σχέσεις διευρύνονται, αλλά θέλουμε να ενταθούν ακόμα πιο πολύ. Οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ινδία αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια αλλά μοιράζομαι το στόχο που θέσατε Πρέσβυ για να φτάσουμε το ένα δισεκατομμύριο ευρώ διμερούς εμπορίου μέχρι το 2021. Είναι ένας απολύτως ρεαλιστικός στόχος και ανυπομονώ να ενισχύσουμε περαιτέρω τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών μας. Είτε με άμεσες ξένες επενδύσεις από Ινδικές εταιρείες στην Ελλάδα, είτε με ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ινδία. Εταιρείες προσανατολισμένες στις εξαγωγές που επωφελούνται από το νέο πλούτο που δημιουργήθηκε στη χώρα σας καθόλη την τελευταία δεκαετία. Και φυσικά θα ήθελα να επισημάνω -το κάνατε κι εσείς επίσης στα σχόλιά σας- την εμβληματική κοινή επένδυση από μία Ινδική και μία Ελληνική εταιρεία για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης, που είναι επίσης η ιδιαίτερη πατρίδα μου. Ένα έργο υποδομής που είναι απολύτως κρίσιμης σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού.
Επομένως, υπάρχουν πολλά ακόμα να κάνουμε στο πλαίσιο των διμερών δεσμών των δύο χωρών μας και προσωπικά είμαι πολύ πολύ αισιόδοξος ότι επίσης και στον τομέα του τουρισμού, η κοινή μας πολιτιστική καταγωγή και το γεγονός ότι η μεσαία τάξη της Ινδίας ξεκινά να εξερευνά τις ομορφιές των ταξιδιών στο εξωτερικό θα καταστήσει την Ελλάδα έναν από τους προτιμητέους προορισμούς για τους Ινδούς ταξιδιώτες. Και ελπίζω ότι με τη στενή συνεργασία των υπηρεσιών τουρισμού μας, θα επιτευχθεί η σημαντική αύξηση του αριθμού των Ινδών τουριστών που επισκέπτονται την όμορφη χώρα μας.
Μπορούμε, λοιπόν, να αντλήσουμε αμοιβαία διδάγματα για το πως η ανάπτυξη για όλους μπορεί να γίνει εφικτή. Και πως -και θα επιμείνω σε αυτό- η κοινωνική αλληλεγγύη μπορεί να συμβαδίζει μαζί της. Κλείνω ενθυμούμενος τα λόγια του μεγάλου Ινδού, φιλοσόφου και οικονομολόγου, Αμάρτια Σεν: Φτώχεια είναι η στέρηση της ευκαιρίας. Αυτή την ευκαιρία προόδου, λοιπόν, ας την προσφέρουμε απλόχερα στους δύο λαούς μας. Σας ευχαριστώ πολύ».