Με την ψήφιση των τριών πρώτων νομοσχεδίων η κυβέρνηση ολοκλήρωσε την αρχική φάση των θεσμικών παρεμβάσεων για τις αλλαγές στο κράτος και έδωσε το πρώτο δείγμα γραφής με την μείωση των φόρων.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, όμως, προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα και η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, σήμερα το πρωί, σηματοδοτεί την έναρξη των συζητήσεων για τον μεγάλο στόχο του Πρωθυπουργού που δεν είναι άλλος από την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι τα σημάδια για αυτή την επιδίωξη είναι ευνοϊκά. Τον δρόμο ανοίγουν οι αγορές που μετά τις εκλογές δανείζουν την Ελλάδα με πολύ χαμηλά επιτόκια, σημειώνοντας θετικά ρεκόρ για την οικονομία. Ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι με την επίδειξη ταχύτητας στις μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της κυβέρνησης μπορεί η χώρα να ανακτήσει ξανά την εμπιστοσύνη των εταίρων ώστε να συμφωνήσουν στην μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Οπως το έθεσε ο ίδιος σε συνομιλία του με Ελληνες δημοσιογράφους, κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο, «Είναι η πρώτη φορά που οι διεθνείς αγορές δείχνουν τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση. Αφού μας εμπιστεύονται οι αγορές γιατί να μην μας εμπιστευτούν οι εταίροι μας;», περιγράφοντας ένα από τα επιχειρήματα που αναμένεται να θέσει και κατά την συνάντηση του με τον Μπρούνο Λεμέρ.
Θετικό κλίμα για την κυβέρνηση από την Κομισιόν
Θετικά αποτιμούνται, από πηγές με γνώση του ευρωπαϊκού παρασκηνίου, σημάδια που έρχονται από τις Βρυξέλλες και δείχνουν ότι το ελληνικό αίτημα αντιμετωπίζεται θετικά από την Κομισιόν. Μάλιστα δεν αποκλείεται και μια πρωτοβουλία από τον επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.
Η θητεία του Γάλλου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο και είναι πιθανό να παρουσιάσει ο ίδιος μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία προς την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η ελληνική κρίση ήταν το κρισιμότερο θέμα που χειρίστηκε κατά την πενταετή θητεία του και κατ’ αυτόν τον τρόπο θα κλείσει την καριέρα του στα ευρωπαϊκά όργανα με μια κίνηση ανακούφισης της Ελλάδας, από τους όρους του τρίτου μνημονίου.
Σε κάθε περίπτωση, από την πλευρά των εταίρων, υπάρχει στενή παρακολούθηση για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων αλλά και του κλίματος που θα επικρατεί στις αγορές. Από την πλευρά της κυβέρνησης θεωρούν ότι οι ρυθμοί που κινούνται και η τόνωση της ανάπτυξης που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από το οικονομικό τους πρόγραμμα αποτελούν σημαντικά εφόδια στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Οπως εκτιμούν στελέχη «η Ευρώπη θα δείξει κατανόηση και διάθεση εφόσον κάνουμε εμείς αυτά που ούτως ή άλλως θεωρούμε σωστά για την χώρα και περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα μας».
Η ουσιαστική συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει με τις επισκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο και το Παρίσι. Στις 29 Αυγούστου θα συναντηθεί με την Ανγκελα Μέρκελ στην γερμανική Καγκελαρία, ενώ μέσα στην τελευταία εβδομάδα του ίδιου μήνα θα έχει τετ α τετ με τον Εμανουέλ Μακρόν στα Ιλίσια Πεδία. Η ευρωπαϊκή περιοδεία «πειθούς» για τις θέσεις της κυβέρνησης και το οικονομικό της σχέδιο θα ολοκληρωθεί στη Χάγη στις 2 Σεπτεμβρίου όπου θα συναντηθεί με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.