Με συντονισμένες κινήσεις και αξιοποιώντας τις συμμαχίες που έχει οικοδομήσει σε διπλωματικό επίπεδο αντιμετωπίζει η Αθήνα τις προκλήσεις στα εθνικά θέματα.
Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ αποτέλεσε το βήμα για να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα στη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας ότι πρέπει να σεβαστεί το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών ως προς την ονομασία της χώρας, ενώ οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών γύρω από το Κυπριακό δίνουν νέα δυναμική στις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου.
«Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή πρέπει επιτέλους η Κύπρος να πάψει να είναι το τελευταίο διαιρεμένο κράτος το οποίο βρίσκεται εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας και να υπάρξει μία δίκαιη, βιώσιμη και διατηρήσιμη λύση του Κυπριακού ζητήματος», δήλωσε χθες από την Ουάσιγκτον ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας το στίγμα των προσπαθειών Ελλάδας και Κύπρου τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο.
Στη Νέα Υόρκη σήμερα ο Μητσοτάκης -Συνάντηση με Γκουτέρες για το Κυπριακό
Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για να συζητήσει με ποιον τρόπο θα μπορεί και ο ίδιος ο κ. Γκουτιέρες να εμπλακεί σε μία ακόμα προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού, την οποία η Αθήνα θεωρεί «επιβεβλημένη να γίνει, για να μπορέσει επιτέλους αυτή η μεγάλη πληγή να κλείσει». Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση της ειδικής απεσταλμένης των Ηνωμένων Εθνών Μαρία Άνχελ Ολγκίν, για την οποία ενημέρωσε χθες τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, κάνει μία καταγραφή της ισχύουσας κατάστασης, χωρίς να περιλαμβάνει ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για τα επόμενα βήματα του διαλόγου ή να βάζει προτάσεις στο τραπέζι.
Αυτό, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μπορεί να λειτουργήσει θετικά στη συζήτηση που έχει ανοίξει για επανέναρξη του διαλόγου και εκτιμάται ότι θα υπάρξει συμπληρωματική έκθεση σε δεύτερο χρόνο και αφού έχει προηγηθεί προσπάθεια συνεννόησης με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Στην Κύπρο Μητσοτάκης και Ερντογάν στις 20 Ιουλίου
Ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Κύπρο στις 20 Ιουλίου για την εκδήλωση μνήμης που οργανώνει η Κυπριακή Δημοκρατία για τα 50 χρόνια από την εισβολή, ενώ ο κ. Ερντογάν θα βρεθεί την ίδια ώρα στα κατεχόμενα όπου ετοιμάζεται μία ακόμα φιέστα από το ψευδοκράτος. «Το σημαντικό είναι να αποφευχθούν εντάσεις στο πεδίο», σημειώνει κυβερνητική πηγή, περιγράφοντας το κλίμα που αναμένεται να επικρατήσει σε μία φορτισμένη στιγμή, τονίζοντας ότι πρέπει να δοθεί χώρος και χρόνος στη διπλωματία προκειμένου να γίνουν ουσιαστικά βήματα προς μία δίκαιη και βιώσιμη λύση. Αυτό, κατά ορισμένες πηγές, φαίνεται να το αντιλαμβάνεται και η Τουρκία και κρίνεται θετικό ότι δεν υπήρξε διαρροή ή απάντηση στην ενημέρωση της ελληνικής κυβέρνησης για την υπόμνηση που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τον Ταγίπ Ερντογάν κατά την συνάντηση τους στην Ουάσιγκτον, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών. Ειδικά σε μία στιγμή που η Άγκυρα επαναφέρει έντονα την θέση της για τη δημιουργία δύο κρατών.
Ανησυχία στη κυβέρνηση για τη στάση της νέας κυβέρνησης της Β. Μακεδονίας
Δεύτερο σημείο αιχμής για την ελληνική διπλωματία αποτελεί η Βόρεια Μακεδονία και η εθνικιστική ρητορική της νέας κυβέρνησης που επιμένει να μιλά για «Μακεδονία». Κυβερνητικές πηγές δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την στάση της γειτονικής χώρας, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι αυτή δεν θα γίνει ανεκτή και θα έχει επιπτώσεις για τα Σκόπια. Η ευρωπαϊκή προσέγγιση της Βόρειας Μακεδονίας προϋποθέτει τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των συμφωνιών που έχει υπογράψει η χώρα, όπως προειδοποίησε στις χθεσινές του δηλώσεις ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αυτό είναι κάτι το οποίο η ηγεσία των Σκοπίων θα το αντιληφθεί». Παρότι ο Πρωθυπουργός δεν θέλησε να αποκαλύψει «τα όπλα τα οποία έχει η Ελλάδα στη διάθεσή της για να απαντήσει σε μία ενδεχόμενη επιμονή της ηγεσίας της γειτονικής χώρας σε αυτή την τακτική», σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα είναι έτοιμη να παγώσει τα επόμενα κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, βάζοντας φρένο στην προσέγγισή της με τις Βρυξέλλες και σε κοινοτικά κονδύλια που θα κατευθύνονταν προς τα Σκόπια.
Οι ΗΠΑ πιέζουν τη Β. Μακεδονία -«Η μη τήρηση της Συμφωνίας θα οδηγούσε σε περιττές εντάσεις»
Πίεση προς τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας ασκούν και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης δήλωσε στην ΕΡΤ ότι «η μη τήρησή της Συμφωνίας θα οδηγούσε σε περιττές εντάσεις. Είναι κάτι που μπορεί να αποφευχθεί». Το θέμα συζητήθηκε, σύμφωνα με μία πηγή πληροφόρησης και στο σύντομο τετ α τετ που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ο Έλληνας Πρωθυπουργός αρχικά με τον Τζο Μπάιντεν και στη συνέχεια με τον Άντονι Μπλίνκεν. Αυτό εξηγεί εν πολλοίς και την «πάσα» που έκανε κατά την συνεδρίαση των ηγετών ο Αμερικανός Πρόεδρος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να θέσει το θέμα, μιλώντας για την ανάγκη σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια. Κυβερνητική πηγή εξηγούσε ότι το σύνολο των συμμάχων στήριξαν την ελληνική παρέμβαση και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στη Συμμαχία έκανε τον κ. Μίτσκοσκι στην δική του τοποθέτηση να αναφέρεται στη χώρα του μόνο με το συνταγματικό της όνομα.