Επίθεση Μητσοτάκη στην αντιπολίτευση: Χυδαία τοξικότητα με στόχο την αποσταθεροποίηση -Στη Βουλή θα πέσουν οι μάσκες - iefimerida.gr

Επίθεση Μητσοτάκη στην αντιπολίτευση: Χυδαία τοξικότητα με στόχο την αποσταθεροποίηση -Στη Βουλή θα πέσουν οι μάσκες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο THESSALONIKI SUMMIT 2025
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο THESSALONIKI SUMMIT 2025 / Φωτογραφία ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ EUROKINISSI
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ
Γιάννης Καντέλης

Το γάντι στην αντιπολίτευση πέταξε ο πρωθυπουργός μετά το μπαράζ επιθέσεων κατά της κυβέρνησής του για το δυστύχημα των Τεμπών, προκαλώντας «αν θέλουν να έρθουν στη Βουλή, να δοκιμάσουν να μας ρίξουν».

«Ακόμα αναμένω την πρόταση δυσπιστίας, η οποία έχει προαναγγελθεί. Περιμένω να πάμε στη Βουλή, να συζητήσουμε, να μιλήσουμε, να πέσουν οι μάσκες», είπε χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι τα κόμματα που έχουν εργαλειοποιήσει την τραγωδία δεν ενδιαφέρονται να μάθουν την αλήθεια ή να ξεκινήσει η δίκη, αλλά να δημιουργήσουν ένα «περιβάλλον μεγάλης αναταραχής».

Μητσοτάκης: «Άθλια προσπάθεια εργαλειοποίησης της τραγωδίας των Τεμπών από την αντιπολίτευση»

«Είναι μια χυδαία τοξικότητα και μια προσπάθεια να βουλιάξει η πολιτική ζωή του τόπου σε έναν βούρκο, με έναν στόχο μόνο: τελικά να υπάρχει πολιτική αποσταθεροποίηση και να πληγεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά», είπε. Η τοποθέτησή του στο Thessaloniki Summit 2025 ήταν σε υψηλούς τόνους, είχε χαρακτήρα προσωπικής απάντησης στις κατηγορίες που εκτοξεύονται το τελευταίο διάστημα και θέλησε να δώσει απαντήσεις σε σχέση με τη στάση και τη θέση της κυβέρνησης για το δυστύχημα και «την άθλια προσπάθεια εργαλειοποίησής του από την αντιπολίτευση», σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Μαξίμου: Να μπει «φρένο» στην τοξικότητα

Ο κ. Μητσοτάκης συμβόλισε με τον πιο ηχηρό τρόπο την αντεπίθεση της κυβέρνησης, που εδώ και αρκετές εβδομάδες βαδίζει σε ένα τεντωμένο σχοινί επιχειρώντας να υπερασπιστεί τη θέση της και ταυτόχρονα να μη ρίξει λάδι στη φωτιά. Ωστόσο, κρίθηκε πως αυτή η ισορροπία του τρόμου μεγάλωνε τα αδιέξοδα και οδηγούσε σε αποσυσπείρωση του ακροατηρίου της, οπότε έγινε η επιλογή να δοθούν άμεσες και αυστηρές απαντήσεις για όλα σε μια προσπάθεια να μπει «φρένο στην τοξικότητα», όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη. Η αντιπολίτευση έχει ξεπεράσει «το όριο», είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης, με τον ίδιο να επιθυμεί να βάλει φρένο «σε αυτή την αθλιότητα», καθώς «δεν γίνεται να πορευτούμε άλλο σε αυτό το κλίμα».

Το Μαξίμου βλέπει «εργαλειοποίηση» γύρω από τα Τέμπη

Η 28η Φεβρουαρίου προκαλεί ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού πιστεύουν πως θα επιχειρήσουν συγκεκριμένα κόμματα «να ζωντανέψουν τις πλατείες των Αγανακτισμένων». Παρότι ο πρωθυπουργός θεωρεί πως «δεν υπάρχει σήμερα ένα κοινωνικό και οικονομικό υπόστρωμα που να προκαλεί μια τέτοια αντίδραση», αυτό δεν σημαίνει πως κάποιοι δεν θα επιχειρήσουν να το στήσουν εκμεταλλευόμενοι μια δίκαιη οργή της κοινωνίας για την τραγωδία, όπως πιστεύουν συνεργάτες του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απέναντι σε αυτή την προσπάθεια, ο κ. Μητσοτάκης αντιτάσσει τη σταθερότητα, ειδικά σε μια εποχή γεωπολιτικών εξελίξεων με απρόβλεπτες διαστάσεις. «Έχω ένα χρέος σήμερα, πρώτη μου ευθύνη είναι να κρατήσω σταθερό το σκάφος της πατρίδας μας εν μέσω αυτών των εξαιρετικά ταραγμένων καιρών. Αυτή τη δέσμευση ανέλαβα, θα τη φέρω εις πέρας. Οι υπόλοιποι μπορούν να λένε ό,τι θέλουν. Το Σύνταγμα προβλέπει σαφείς διαδικασίες», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε.

Τα βέλη του στράφηκαν τόσο προς τα λεγόμενα αντισυστημικά κόμματα, όπως η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας, «στους πιο ακραίους, οι οποίοι εξακολουθούν να αναμασούν τις ίδιες θεωρίες συνωμοωσίας, οι οποίες έχουν ουσιαστικά απαντηθεί και εξουδετερωθεί η μία μετά την άλλη», όπως είπε, όσο και προς το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι κάποια από τα πολιτικά κόμματα τα οποία έχουν σπεύσει να αγκαλιάσουν αυτή την υπόθεση ενδιαφέρονται να ξεκινήσει γρήγορα η δίκη και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Μάλλον βολεύονται πάρα πολύ από την κατάσταση να σέρνεται αυτή η διαδικασία», ήταν η αιχμή που άφησε προς κάθε κατεύθυνση.

Για τα σενάρια ανασχηματισμού

Στο πλαίσιο της πολιτικής σταθερότητας, που ανέδειξε ο κ. Μητσοτάκης με την τοποθέτηση του στη Θεσσαλονίκη, πολλοί ερμήνευσαν την απάντησή του σε ερώτηση για τον ανασχηματισμό ως ένα μήνυμα πως ο σχεδιασμός έχει αλλάξει και μετατίθεται ακόμα πιο πίσω στον χρόνο. «Μπορεί πριν από δύο μήνες να σας έδινα μια λίγο διαφορετική απάντηση στο ερώτημα αυτό. Θα σας πω, όμως, ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι τόσο δραματικές, που το αίτημα για σταθερότητα και γεωπολιτική ασφάλεια είναι σήμερα πιο επιτακτικό απ' ό,τι ήταν πριν από τρεις μήνες», σημείωσε. Η λογική πίσω από μια τέτοια εξέλιξη, εφόσον επιβεβαιωθεί, πιθανολογείται πως αφορά τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, για τον οποίο όλα τα σενάρια του ανασχηματισμού προεξοφλούσαν την επιστροφή του στο Μέγαρο Μαξίμου. Αν ο πρωθυπουργός κρίνει πως αυτή τη στιγμή δεν είναι ωφέλιμη μια αλλαγή στην εκπροσώπηση της χώρας στο ανώτατο διπλωματικό επίπεδο, με δεδομένες και τις επαφές που θα έχει ο κ. Γεραπετρίτης την επόμενη εβδομάδα σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον, τότε ανατρέπεται το πλάνο που υπάρχει. 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ