Σε γραμμή ΣΥΡΙΖΑ ο Βαρουφάκης ερωτά τον πρωθυπουργό για τα Σκόπια - iefimerida.gr

Σε γραμμή ΣΥΡΙΖΑ ο Βαρουφάκης ερωτά τον πρωθυπουργό για τα Σκόπια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γιάνη Βαρουφάκη στο Μέγαρο Μαξίμου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γιάνη Βαρουφάκη στο Μέγαρο Μαξίμου / Φωτογραφία: Nick Paleologos / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατέθεσε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης για τις εξελίξεις στα Σκόπια μετά το βέτο της Γαλλίας στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Βαρουφάκης ερωτά τον κ. Μητσοτάκη ποιες ήταν οι ενέργειες που έκανε κατά της Σύνοδο Κορυφής ως προς το βέτο που έθεσε η Γαλλία και αν σε περίπτωση που εκλεγεί κυβέρνηση στο γειτονικό κράτος η οποία αμφισβητήσει την Συμφωνία των Πρεσπών, θα χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να την αναθεωρήσει ή να την καταργήσει.
Ο κ. Βαρουφάκης φαίνεται πως ακολουθεί τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά το ναυάγιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων στην ΕΕ έσπευσε να κατηγορήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η ερώτηση Βαρουφάκη στον πρωθυπουργό

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Προεκλογικά καταφερθήκατε εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών και της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» για την ΠΓΔΜ. Μετεκλογικά αποδεχθήκατε την εν λόγω συμφωνία και δεσμευτήκατε στην πιστή της εφαρμογή. Όμως, όπως είχε προειδοποιήσει το ΜέΡΑ25 τόσο τον προκάτοχό σας όσο και εσάς, ο τρόπος με τον οποίο μεθοδεύτηκε η Συμφωνία των Πρεσπών την υπονόμευσε εκ προοιμίου – μια πρόβλεψη που σήμερα, δυστυχώς, επαληθεύεται.
Το ερώτημα του δημοψηφίσματος της 30ης Οκτωβρίου του 2018 στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν πολίτες της ΠΓΔΜ ήταν προσβλητικό. Αντί να ερωτηθούν αν αποδέχονται την Συμφωνία των Πρεσπών και το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», το ερώτημα που τους τέθηκε ήταν εάν θέλουν την είσοδο της χώρας τους στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Με μια πρωτοφανή στα χρονικά των δημοψηφισμάτων πρωτοτυπία, το ερώτημα επέβαλε στους πολίτες την εκβιαστική προϋπόθεση να αποδεχθούν την Συμφωνία των Πρεσπών αν επιθυμούσαν την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ!
Το ΜέΡΑ25 από την πρώτη στιγμή επιχειρηματολόγησε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια καλή συμφωνία που όμως δρομολογήθηκε με απαράδεκτα αντιδημοκρατικό τρόπο που θα είχε αποτέλεσμα να κινδυνεύει να ανατραπεί λόγω έλλειψης δημοκρατικής νομιμοποίησης ιδίως στη γειτονική χώρα.
Σήμερα, μετά την πρόσφατη άρνηση της Συνόδου Κορυφής να επιτρέψει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, καταστρατηγώντας το ιδιότυπο συμβόλαιο της ΕΕ με τον λαό της Βόρειας Μακεδονίας, η πρόβλεψή μας επιβεβαιώνεται καθώς η Βόρεια Μακεδονία έχει εισέλθει σε τροχιά εκλογών που κάλλιστα μπορεί να οδηγήσουν σε νέα κυβέρνηση η οποία είτε θα αναθεωρήσει την Συμφωνία των Πρεσπών είτε θα την υπονομεύσει στη πράξη.
Όσο για βέτο στην ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας κυβερνήσεων όπως π.χ. Γαλλίας και Ολλανδίας, το ΜέΡΑ25 εκτιμά ότι αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο του κεντροευρωπαϊκού καρτέλ το οποίο επικυριαρχεί της ΕΕ και το οποίο, στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας, απαιτεί «μεταρρυθμίσεις» που, στην πράξη, θα τους παραδώσουν την οικονομία της γειτονικής χώρας εις βάρος περιφερειακών επιχειρήσεων οι οποίες αναπτύσσονται στη Βόρεια Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένων και ελληνικών). Σας ερωτώ:

  1. Ποια ήταν η παρέμβασή σας στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, όπου ο Πρόεδρος της Γαλλίας έθεσε βέτο στην ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας;
  2. Σε περίπτωση που εκλεγεί κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία η οποία αμφισβητήσει την Συμφωνία των Πρεσπών, θα χρησιμοποιήσετε αυτή την ευκαιρία να την αναθεωρήσετε/καταργήσετε (όπως λέγατε προεκλογικά) ή θα συνεχίσετε να απαιτείτε την εφαρμογή της (όπως δεσμευτήκατε μετεκλογικά);
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ