Με τον Κιρ Στάρμερ θα συναντηθεί, το πρωί της Τρίτης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο έχοντας πυκνό πρόγραμμα επαφών.
Η συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί στον απόηχο δημοσιεύματος του SkyNews, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχαν έως και τρεις «ιδιωτικές συναντήσεις» με επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου και τον πρόεδρό του, Τζορτζ Όσμπορν, με αντικείμενο την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, από την πλευρά του, διέψευσε το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι «δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ισχύει ότι είναι ένα διαρκές αίτημα ως κράτος και ως ελληνική κυβέρνηση. Προφανώς θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Βρετανό πρωθυπουργό. Θα συνεχίσουμε να προβάλουμε τη συγκεκριμένη διεκδίκηση».
Ντάουνινγκ Στριτ: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν βρίσκονται στην ατζέντα συζήτησης Στάρμερ-Μητσοτάκη
Το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, σύμφωνα με την βρετανική πλευρά πάντως, δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συνάντησης. Όπως μεταδίδει το Politico, εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε τη Δευτέρα «Δεν σχεδιάζουμε να αλλάξουμε την υφιστάμενη κυβερνητική πολιτική για την επιστροφή. Περαιτέρω αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα και τη διαχείριση των συλλογών ενός μουσείου, συμπεριλαμβανομένου του δανεισμού αντικειμένων, είναι θέμα των διαχειριστών του μουσείου», ανέφερε.
Ενόψει της επίσκεψης Μητσοτάκη, το γραφείο του Στάρμερ δήλωσε ότι το θέμα δεν θα βρίσκεται στην ατζέντα του πρωθυπουργού όταν οι δύο ηγέτες συναντηθούν την Τρίτη. Αντ' αυτού, ο Στάρμερ θα θέσει θέματα όπως η συνεχιζόμενη υποστήριξη προς την Ουκρανία και η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ανέφερε το Νο 10.
Από το Μέγαρο Μαξίμου, όπως έγραφε το πρωί ο Γιάννης Καντέλης στο iefimerida.gr, κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για κάποια τεράστια εξέλιξη στο ζήτημα των Γλυπτών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα διαρκές αίτημα που συζητείται με το Βρετανικό Μουσείο. Είναι βέβαιο, όμως, πως ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα στον Βρετανό ομόλογό του, ο οποίος τηρεί μια εντελώς αντίθετη στάση σε σχέση με τον προκάτοχό του και δεν αποκλείει το ελληνικό αίτημα. «Πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές έχουν το όραμα να δουν πέρα από τις διαφωνίες του παρελθόντος και να αγκαλιάσουν μια νέα εποχή συνεργασίας που θα είναι επωφελής για όλους», είχε δηλώσει τον περασμένο Ιανουάριο ο κ. Μητσοτάκης.
Από το Μέγαρο Μαξίμου κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για κάποια τεράστια εξέλιξη στο ζήτημα των Γλυπτών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα διαρκές αίτημα που συζητείται με το Βρετανικό Μουσείο. Είναι βέβαιο, όμως, πως ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα στον Βρετανό ομόλογό του, ο οποίος τηρεί μια εντελώς αντίθετη στάση σε σχέση με τον προκάτοχό του και δεν αποκλείει το ελληνικό αίτημα. «Πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές έχουν το όραμα να δουν πέρα από τις διαφωνίες του παρελθόντος και να αγκαλιάσουν μια νέα εποχή συνεργασίας που θα είναι επωφελής για όλους», είχε δηλώσει τον περασμένο Ιανουάριο ο κ. Μητσοτάκης.