Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει το κίνημα που χτίζει, την ώρα που τα στελέχη του ευρύτερου χώρου όσο πλησιάζουν οι κάλπες προλειαίνουν το έδαφος για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων.
Η επίθεση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλλιθέα, αναμφίβολα, είναι ένα άσχημο προμήνυμα στην τελική ευθεία για τις ευρωπαϊκές κάλπες.
Ο Στέφανος Κασσελάκης πάντως δηλώνει «δεν φοβάμαι, δεν σταματώ», δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του να μην κάνει βήμα πίσω από τη διακηρυγμένη πρόθεσή του να προχωρήσει με την ομάδα του αγκαλιάζοντας όλους τους πολίτες «όπου και αν ανήκουν πολιτικά», γιατί το «κίνημα που δημιουργείται δεν έχει επιστροφή», όπως έγραψε.
Το κίνημα στο οποίο αναφέρεται ο κ. Κασσελάκης δεν είναι παρά η συμπύκνωση της πρόθεσής του να κινηθεί αυτόνομα απέναντι σε όλα τα άλλα όμορα κόμματα, πλην ίσως της Πλεύσης Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, για την οποία μόνο καλά λόγια έχει να πει.
Αυτό, ωστόσο, που εκπέμπεται συνολικά από τον χώρο, παρότι ο ανταγωνισμός είναι έντονος μεταξύ των κομμάτων στη σκληρή προεκλογική περίοδο που διανύει το πολιτικό σύστημα, είναι ένα μήνυμα συνεργασίας για να συγκροτηθεί μια αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.
Πατώντας στη γραμμή Πολάκη, ο κ. Κασσελάκης τραβά διαχωριστικές γραμμές με το παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ, συντηρεί ανοιχτό μέτωπο με τον Νίκο Ανδρουλάκη κόβοντας κάθε πεδίο συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ και βάλλει κατά ριπάς κατά των «αποστατών» της Νέας Αριστεράς, θέτοντας για την ώρα εαυτόν εκτός συζήτησης την επομένη των εκλογών.
Καρφιά Τσίπρα
Αυτή τη φορά μέσω Βερολίνου, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επανήλθε με δηλώσεις που χωρούν πολλές ερμηνείες, με κυριότερη αυτή που θέλει τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να επικρίνει τον διάδοχό του στο τιμόνι του κόμματος.
Μιλώντας για την Ευρώπη στο EuroJam 2024, ένα event που διοργανώνει κάθε χρόνο με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης η οργάνωση «Tu was für Europa» (Κάνε κάτι για την Ευρώπη), ο κ. Τσίπρας κοίταξε και στο εσωτερικό και στις λύσεις που προτείνονται ως ανάχωμα στην επέλαση της Ακροδεξιάς, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να καταστήσουμε σαφές πως η απάντηση δεν είναι η αντιπολιτική. Ούτε η μετα-πολιτική που επικεντρώνεται στο να “γίνεσαι viral”, αντί να κινητοποιείς τους πολίτες στη βάση προοδευτικών πολιτικών».
Η αναφορά αυτή του πρώην πρωθυπουργού ήταν μια ακόμη ηχηρή υπόμνηση για την ανάγκη σοβαρότητας που πρέπει να επιδειχθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση ως ηγετική δύναμη στον προοδευτικό χώρο, με τον κ. Τσίπρα να βάζει και πάλι ψηλά τον πήχη στον διάδοχό του.
Σε αυτό το κλίμα, αίσθηση προκάλεσε και η επαναφορά από τον Διονύση Τεμπονέρα της περίφημης εκδήλωσης με το ερώτημα «Μετά τον Μητσοτάκη, ποιος;», για να θέσει εκ νέου, σε αυτή τη φάση που τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ παγιώνονται πέριξ του 14% και 15%, το ζήτημα της συγκρότησης ενός «Μετώπου Δημοκρατίας», όπως το περιγράφει.
«Τα κόμματα οφείλουν να αντιληφθούν ότι η λαϊκή πλειοψηφία δεν θα ανεχτεί την επανάληψη και διαιώνιση εκλογικών συσχετισμών που δεν δίνουν λύσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εκ των καταβολών του, έχει στο πολιτικό του DNA την πολιτική κουλτούρα των συνεργασιών».
Υπονομευτές
Στον κ. Τεμπονέρα απάντησε το μέλος της ΚΕ Νίκος Καρανίκας, ο οποίος επανέφερε άμεσα την πάντα ζωντανή επιχειρηματολογία περί υπονομευτών.
«Τρεις μήνες πέρασαν και ακόμα αναπολείς την υπονόμευση του προέδρου Κασσελάκη μάλλον» σχολίασε ο ένθερμος υποστηρικτής του κ. Κασσελάκη, ξυπνώντας παράλληλα και τη συζήτηση που παραμένει ανοιχτή στον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος, τελικά, υπονόμευσε περισσότερο τον Αλέξη Τσίπρα.
Ρεβάνς Πολάκη
Ο Παύλος Πολάκης, από την πλευρά του, απασφάλισε, και με αφορμή την απόσυρση της AstraZeneca από την αγορά των εμβολίων για τον κορωνοϊό, ξεσπάθωσε κατά των πρώην συντρόφων και κατά του Αλέξη Τσίπρα.
Όπως έγραψε ο κ. Πολάκης αναφερόμενος στην απομόνωση που υπέστη και από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο της πανδημίας, το κόμμα κεντρικά τότε δεν τον είχε ακούσει «γιατί ο Ηλιόπουλος (εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τότε) επαναλάμβανε την ψεύτικη επιστημονικά και γελοιότητα πολιτικά πως "είναι πράξη αλληλεγγύης της νεολαίας προς τους ηλικιωμένους ο εμβολιασμός» και «γιατί και ο Τσίπρας πίστευε πως υπάρχει καθαρή επιστήμη που πρέπει να την ακολουθούμε πιστά όλοι και να βάζουμε πλάτη και όχι κατευθυνόμενη γνώση από το κέρδος των πολυεθνικών του φαρμάκου!».
Η επίθεση αυτή στον κ. Τσίπρα και στον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται.
Η αποστασιοποίηση και η αποποίηση του παρελθόντος του ΣΥΡΙΖΑ που καλλιεργεί η νέα ηγεσία του κόμματος επιβεβαιώνονται για μια ακόμη φορά.
Η απάντηση, ωστόσο, του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Αριστεράς ήταν ακόμη πιο καυστική για τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του, με τον κ. Ηλιόπουλο να τοποθετεί εμμέσως τον Παύλο Πολάκη στην πλευρά των αυταρχικών και αντιδραστικών δυνάμεων των οποίων ουσιαστικά αγκαλιάζει την πολιτική τους.
Η αιχμή Ηλιόπουλου στον Παύλο Πολάκη έγινε ακόμη πιο αισθητή όταν στην απάντησή του στον κ. Πολάκη έβαλε στο κάδρο και τον κ. Τσίπρα, αφήνοντας σαφές υπονοούμενο για τον αν τελικά ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει ΣΥΡΙΖΑ ή όχι.
«Ο τρόπος με τον οποίο επιτίθεται όχι μόνο σε αντιπάλους αλλά ακόμα και σε ανθρώπους που υποτίθεται ότι είναι ακόμα στο ίδιο κόμμα (;), αποτελεί ένα στοιχείο παρακμής και εκφυλισμού» έγραψε ο κ. Ηλιόπουλος.