Τροπολογία με την οποία επεκτείνεται το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων κατοίκων στο εξωτερικό με επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές κατέθεσε στη Βουλή η Νίκη Κεραμέως.
Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, πρόκειται για μια κίνηση που δίνει τη δυνατότητα στο σύνολο του πολιτικού συστήματος να δείξει ότι σε θέματα δημοκρατίας δεν χωρούν διαφωνίες.
«Έχουμε την ευκαιρία να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τους δεσμούς με την πατρίδα με τεράστια οφέλη για τη χώρα. Αυτό προβλέπει η τροπολογία που καταθέτουμε, και απαιτεί την ψήφο 200 βουλευτών για να ισχύσει. Είναι δημοκρατικό χρέος και ιστορική ευκαιρία που βαραίνει τον καθένα μας» δήλωσε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής η Νίκη Κεραμέως, και πρόσθεσε:
«Ήδη, κόμματα που αριθμούν πάνω από 230 βουλευτές έχουν τοποθετηθεί θετικά για την επιστολική στις ευρωεκλογές, γιατί λοιπόν όχι και στις εθνικές εκλογές; Η Βουλή των Ελλήνων έχει ιστορική ευκαιρία και ευθύνη να εγκρίνει το νομοσχέδιο που αίρει τα εμπόδια στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των πολιτών. Η κατάθεση της τροπολογίας για τους πολίτες που ζουν στο εξωτερικό με προϋποθέσεις ενίσχυσης της συμμετοχής συνιστά χρέος της πολιτείας. Η υπερψήφιση της τροπολογίας είναι ένα σημαντικό μήνυμα πολιτικού εκσυγχρονισμού και διάθεσης να πράξουμε το αυτονόητο πέρα και πάνω από διαφορές και κόμματα και χρώματα. Να δείξουμε ότι σε θέματα δημοκρατίας είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν».
Αιφνιδιασμός αντιπολίτευσης
Αμέσως μετά την τοποθέτηση της υπουργού, το λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι εμφανίστηκαν μάλλον αιφνιδιασμένοι και αμήχανοι με τις εξελίξεις.
«Δεν παύετε να μας εκπλήσσετε κ. της κυβέρνησης, ακόμα και με υποψία συναίνεσης το μεταλλάσσετε σε τρικ επικοινωνιακό και ένα κορυφαίο ζήτημα το υποβιβάζετε σε τροπολογία που παραδίδετε στους πρακτικογράφους», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Ξανθόπουλος κάνοντας λόγο για τσαπατσούλικη και επικοινωνιακή διαδικασία.
« Ο χρόνος παγώνει και ξεκινάμε από μηδενική βάση», είπε ο Μ. Κατρίνης από το ΠΑΣΟΚ (εννοώντας πως δεν είναι πλέον βέβαιη η θετική του στάση στο νομοσχέδιο) και πρόσθεσε: «Το ΠΑΣΟΚ θέλει να αρθούν τα εμπόδια , έρχεστε χωρίς να έχετε προϊδεάσει κανένα να καταθέσετε τροπολογία – γιατί τα νου μεράκια δεν βγαίνουν – βάζετε επέκταση της διάταξης για τις εθνικές εκλογές. Αυτός είναι ο σεβασμός στους αποδήμους;».
« Η κυβέρνηση είναι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση και αυτό που έκανε η κ. Κεραμέως με νομοθετικό αιφνιδιασμό χωρίς ενημέρωση, είναι απόδειξη και ομολογία της δύσκολης θέσης που βρίσκεστε», είπε ο Γ. Γκιόκας από το ΚΚΕ.
Κεραμέως: « Ο καθένας και η καθεμιά μας κρίνεται»
Απαντώντας στις αιτιάσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, η κ. Κεραμέως, εξήγησε πως μόλις πριν από λίγες μέρες, διαπιστώθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή πλειοψηφία επί της αρχής που ξεπερνά τις 230 ψήφους.
«Να κάνουμε ότι δεν το είδαμε; Είναι κάτι σημαντικό που τιμά το πολιτικό σύστημα. Ερχόμαστε αμέσως, και λέμε, εφόσον φαίνεται να διαμορφώνεται συναίνεση στην επιστολική για τους εκλογείς του εξωτερικού στις ευρωεκλογές γιατί όχι και στις εθνικές εκλογές;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «ο καθένας και η καθεμιά μας κρίνεται! Όσοι θέλουν οι συμπολίτες μας να μπορούν να ψηφίζουν και εθνικές εκλογές θα ψηφίσουν «ναι», όσοι δεν θέλουν θα ψηφίσουν «όχι». Αν δεν συγκεντρώσει 200 ψήφους δεν θα περάσει. Απλά τα πράγματα. Αλλά να περιμένουμε άλλα 50 χρόνια, ενώ υπάρχει συναίνεση θα ήταν λάθος».
Αναλυτικά η τροπολογία
Οι αλλαγές στο συνολικό νομοσχέδιο με βάση τις προτάσεις της αντιπολίτευσης
Σειρά βελτιωτικών τροποποιήσεων περιλαμβάνει το νομοσχέδιο μετά και τις προτάσεις της αντιπολίτευσης.
«Ενσωματώνουμε σήμερα αρκετές από τις γόνιμες προτάσεις που έγιναν ώστε να ψηφίσουμε ένα κείμενο πληρέστερο, ένα κείμενο πιο κοινοβουλευτικής κοινής αποδοχής, που εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες των πολιτών», είπε η υπουργός Εσωτερικών και ανακοίνωσε ότι:
- προστίθενται ρητές αναφορές σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, στα άρθρα 8,10,15 και 36, σύμφωνα με τις επισημάνσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
- εξειδικεύονται οι προδιαγραφές της υποχρεωτικής διερμηνείας στη νοηματική γλώσσα, προκειμένου να καλύπτεται το 1/6 της οθόνης για τα προεκλογικά μηνύματα και τις συνεντεύξεις των πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με τις προτάσεις της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος
- τα προεκλογικά μηνύματα θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από διερμηνεία στη νοηματική και υποτιτλισμό
- η εξουσιοδότηση τρίτου προσώπου για αποστολή του φακέλου επιστροφής, θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε περίπτωση αδυναμίας του εκλογέα να αποστείλει ο ίδιος τον φάκελο (σ.σ. πρόταση ΠΑΣΟΚ, Πλεύσης Ελευθερίας)
- προβλέπεται ρητά ότι τα ψηφοδέλτια των μελών των εφορευτικών επιτροπών διαλογής επιστολικής ψήφου είναι όμοια με τα ψηφοδέλτια της επιστολικής ψήφου, ώστε να διασφαλίζεται απόλυτα η μυστικότητα (σ.σ. πρόταση ΣΥΡΙΖΑ)
- για τα εθνικά δημοψηφίσματα αλλάζει η μέρα οριστικοποίησης των ειδικών εκλογικών καταλόγων εκλογέων της επιστολικής στην επομένη μέρα έκδοσης του σχετικού ΠΔ (σ.σ. επισήμανση της Επιστημονικής Υπηρεσίας)
- προβλέπεται υπουργική απόφαση που καθορίζει αναλυτικά κάθε τεχνική λεπτομέρεια της διαδικασίας και απόφαση για τους εκλογικούς καταλόγους εκλογέων των οποίων οι φάκελοι δεν παρελήφθησαν εντός της προθεσμίας (σ.σ. πρόταση ΣΥΡΙΖΑ)
- προβλέπεται μεγαλύτερη χρονική εγγύτητα μεταξύ της αποστολής των φακέλων και των εκλογών (σ.σ. επισήμανση Επιστημονικής Υπηρεσίας).