Τις πρώτες του επαφές με τους ομολόγους του σε Ελλάδα και Τουρκία, είχε ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, το απόγευμα της Δευτέρας.
Οι επίσημες συνομιλίες του νέου επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με τους ομολόγους του σε Αθήνα και Άγκυρα, αναμένονταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η τοποθέτηση της νέας διοίκησης των ΗΠΑ σε μια σειρά ζητημάτων στην περιοχή θεωρείται καθοριστική.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Νίκος Δένδιας και Αντονι Μπλίνκεν οι δύο υπουργοί διαπίστωσαν ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετικό σημείο, ενώ όπως σημειώνεται στην ενημέρωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε Αμερικανό ομόλογο του για «τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης, της Συρίας, και της Ανατολικής Μεσογείου, αναφερόμενος επίσης στις τουρκικές ενέργειες». Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Δένδιας έκανε εκτενή αναφορά στα ζητήματα των τουρκικών διεκδικήσεων σε ό,τι αφορά την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών αλλά και τις γκρίζες ζώνες, ενώ ενημέρωσε τον κ. Μπλίνκεν για την πρόσκληση που έχει απευθύνει η Αθήνα στην Αγκυρα για τον 62ο γύρο διερευνητικών επαφών.
Σε δηλώσεις του αναφορικά με την επικοινωνία Δένδια - Μπλίνκεν, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, υπογράμμισε ότι υπήρξε κοινή δέσμευση για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων, καθώς και ότι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ - Ελλάδας, μέσω της διαδικασίας «3+1», με την Κύπρο και το Ισραήλ. «Ο Υπουργός Μπλίνκεν χαιρέτισε τον συνεχή ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην προώθηση της Διατλαντικής και Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων. Οι δύο Υπουργοί επιβεβαίωσαν την ιστορική σημασία της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Ο Αμερικανός Υπουργός εξέφρασε την υποστήριξή του στις συνεχιζόμενες διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ, Ελλάδας και της Τουρκίας, και συγχαίρει την Ελλάδα με την ευκαιρία των εορτασμών της φετινής 200ής επετείου», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Οι ΗΠΑ εντείνουν την πίεση στην Τουρκία για τους S-400
Το απόγευμα της Δευτέρας έγινε και η επικοινωνία του Αντονι Μπλίνκεν με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια της οποίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίστηκε «η μακροχρόνια σημασία της διμερούς σχέσης ΗΠΑ-Τουρκίας, το κοινό τους ενδιαφέρον για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη σημασία των δημοκρατικών θεσμών, της διακυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Παράλληλα, ο κ. Μπλίνκεν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τους θανάτους 13 Τούρκων στρατιωτών στο βόρειο Ιράκ και επιβεβαίωσε την αμερικανική άποψη ότι ευθύνη για αυτούς φέρει το PKK. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αποτέλεσε αιτία τριβής ανάμεσα στις δύο χώρες με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κατηγορεί τη Δευτέρα τις ΗΠΑ για στήριξη των τρομοκρατών, καθώς στην πρώτη της ανακοίνωση η Ουάσιγκτον δεν τοποθετήθηκε σχετικά με το αν οι δολοφονίες προέρχονταν από Κούρδους μαχητές.
Τέλος, ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προέτρεψε την Τουρκία να μην διατηρήσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400, κλιμακώνοντας έτσι την πίεση της Ουάσιγκτον για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Στην Αθήνα επικρατεί ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της τηλεφωνικής επαφής, καθώς κρίνεται ότι το αμερικανικό ανακοινωθέν για την επικοινωνία Μπλίνκεν - Δένδια κινείται σε πολύ θετικό κλίμα.
Αμέσως μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Αντονι Μπλίνκεν, ο Νίκος Δένδιας επικοινώνησε και με τον Κύπριο ομόλογο του, Νίκο Χριστοδουλίδη, προκειμένου να τον ενημερώσει για το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες του iefimerida.gr το Κυπριακό δεν βρέθηκε ανάμεσα στα ζητήματα που συζήτησαν Δένδιας και Μπλίνκεν.
Μητσοτάκης: Η απειλή κυρώσεων μπορεί να αναγκάσει τα κράτη να αλλάξουν συμπεριφορά
Στα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή του συνέντευξη στο Bloomberg. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι για την Ελλάδα οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας δεν αποτελούν αυτοσκοπό, εκτιμώντας ωστόσο ότι η απειλή επιβολής τους μπορεί να αναγκάσει την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά. «Πιστεύω ότι έχουμε καταστήσει απολύτως σαφές στην Τουρκία ότι οι εξελίξεις σε διμερές επίπεδο θα επηρεάσουν επίσης την ευρύτερη σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι κυρώσεις δεν είναι ποτέ αυτοσκοπός, αλλά πιστεύω ότι η απειλή επιβολής κυρώσεων, εφόσον είναι αξιόπιστη, μπορεί να αναγκάσει κράτη να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους. Αυτό ελπίζω ότι θα συμβεί όσον αφορά την Τουρκία», σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι: «έχει ενεργοποιηθεί εκ νέου το μοντέλο των διερευνητικών επαφών ώστε να επιλύσουμε τη μία κύρια διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε δει κάποιους μήνες με χαμηλότερη ένταση, κάτι που ασφαλώς είναι ευπρόσδεκτο, και ευελπιστώ ότι θα συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο. Βάσει γεωγραφίας θα είμαστε πάντοτε γείτονες με την Τουρκία. Έχουν υπάρξει περίοδοι πολύ καλών σχέσεων, παρά το γεγονός ότι κάποια ζητήματα δεν έχουν λυθεί».
Νέα NAVTEX της Τουρκίας για έρευνες στο Αιγαίο
Εντωμεταξύ, για υδρογραφικές έρευνες σε περιοχές δυτικά του Άη Στράτη και της Λήμνου βγάζει η Αγκυρα το σκάφος «Τσεσμέ» όπως προκύπτει από τη NAVTEX που εξέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας. Οι υδρογραφικές έρευνες θα διαρκέσουν από τις 18 Φεβρουαρίου μέχρι τις 2 Μαρτίου και έχουν προγραμματιστεί να γίνουν σε διεθνή ύδατα.
- Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr