Επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με ανάρτηση του πρωθυπουργού στο Twitter, ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τον συντονισμό των ενεργειών από Ελλάδα και ΗΠΑ σχετικά με τις «απρόκλητες στρατιωτικές επιθέσεις στην Ουκρανία» από πλευράς Ρωσίας.
«Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ συνεχίζουν τον στενό συντονισμό μας ως Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενάντια στις απρόκλητες στρατιωτικές επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία», αναφέρει η ανάρτηση του Κ. Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη στάση της Ελλάδας, για την εφαρμογή των κυρώσεων και για τη δέσμευση ανοικοδόμησης του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη.
Συζητήθηκαν και τα επόμενα βήματα του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ), όπως και μια συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Το πώς και το πότε θα πραγματοποιηθεί, θα κανονιστεί μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ.
Μπλίνκεν μετά από επικοινωνία με Μητσοτάκη: Η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας ποτέ δεν ήταν ισχυρότερη
Λίγη ώρα μετά από την επικοινωνία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, έγραψε σε ανακοίνωσή του στο Twitter ότι «η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας ποτέ δεν ήταν ισχυρότερη».
Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έγραψε: «Μίλησα με τον πρωθυπουργός της Ελλάδας, Μητσοτάκη, για τη σημαντική βοήθεια η συμμαχική χώρα του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα, έχει προσφέρει στην Ουκρανία και για άλλους τρόπους βοήθειας προς την Ουκρανία για να υπεραπιστεί τον εαυτό της απέναντι στον βάναυσο πόλεμο της Μόσχας. Η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας ποτέ δεν ήταν πιο ισχυρή ή πιο σημαντική».
Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση για την επικοινωνία Μητσοτάκη-Μπλίνκεν, σύμφωνα με την οποία ο Αμερικανός ΥΠΕΞ «ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη σταθερή υποστήριξή της στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής επιβολής των κυρώσεων από την Ελλάδα και της εκτεταμένης ανθρωπιστικής και αμυντικής βοήθειάς της».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι συζήτησαν «μια επικείμενη συνάντηση του μηχανισμού 3+1 για την ενίσχυση της ενεργειακής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ, καθώς και των Ηνωμένων Πολιτειών και για την προώθηση των στόχων μας, που ενισχύονται από κοινά δημοκρατικά ιδεώδη, για την περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία».