Σε λιγότερο από ένα 24ωρο ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε δυναμικό «παρών» στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρώην πρωθυπουργός πήρε πάνω του την υπόθεση αποδόμησης της ανεξαρτητοποίησης Αποστολάκη και, σε συνάντησή του με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, έθεσε ξανά στον δημόσιο διάλογο την ανάγκη συσπείρωσης της προοδευτικής παράταξης.
Πριν από μερικές ημέρες κανείς δεν θα πίστευε πως ο αφορισμός του Θανάση Καρτερού, στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού, στο πρόσφατο άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», που υποστήριζε πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να πάρει πρόωρη συνταξιοδότηση θα επαληθευόταν τόσο σύντομα!
Μετά τις χθεσινές παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα, αναμφίβολα εξάγεται το συμπέρασμα πως ο πρώην πρωθυπουργός όχι μόνο δεν επιθυμεί την πρόωρη αποστρατεία του από τα πολιτικά πράγματα, αλλά επιδιώκει να παίξει κομβικό ρόλο στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να καταστεί η προοδευτική παράταξη ξανά πρωταγωνίστρια.
Αυτό υπογράμμισε και στη συνάντηση που είχε στο πολιτικό του γραφείο στην οδό Αμαλίας με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Σωκράτη Φάμελλο.
Η αποστροφή Τσίπρα για την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου να πρωταγωνιστήσει ξανά η προοδευτική παράταξη άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση για ευρύτερες συγκλίσεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς και επιβεβαίωσε με τον πιο επίσημο τρόπο την παραδοχή πως ο ΣΥΡΙΖΑ από μόνος του δεν μπορεί να έχει πρωταγωνιστική θέση πια στο πολιτικό σύστημα.
«Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι θα είναι παρών σε κάθε προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ που θα καθιστά την προοδευτική παράταξη πρωταγωνιστή των εξελίξεων», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του.
Το «άδειασμα» του Τσίπρα στον Αποστολάκη
Μετά την είδηση της ανεξαρτητοποίησης του πρώην υπουργού Άμυνας των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Επικρατείας Ευάγγελου Αποστολάκη, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ίδιου του κόμματος αλλά και πολλών στελεχών του, ο Αλέξης Τσίπρας απασφάλισε και, μέσω πηγών που πρόσκεινται στο ευρύτερο περιβάλλον του, επιτέθηκε στον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή και άλλοτε στενό συνεργάτη του, υποστηρίζοντας: «Ειδικά ένας διορισμένος βουλευτής όταν διαφωνεί με το κόμμα που τον εξέλεξε παραιτείται, αφήνοντας την έδρα που ούτε πολιτικά ούτε ηθικά του ανήκει».
Μάλιστα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, με πρωτοβουλία του κ. Αποστολάκη, του μετέφερε τη θέση του, αλλά προφανώς, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας, «εισάκουσε συμβουλές άλλων».
Ο ναύαρχος που έγινε... ναυαρχούκος
Την έντονη ενόχληση Τσίπρα για τις κινήσεις του πρώην ΥΠΕΘΑ είχε σκιαγραφήσει, με άρθρο του πάλι στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο Θανάσης Καρτερός, προνομιακός συνομιλητής του, οι απόψεις του οποίου πολύ συχνά απηχούν και τις ίδιες τις απόψεις του Αλέξη Τσίπρα.
Ο Αποστολάκης είχε συσχετίσει την παραμονή του στον ΣΥΡΙΖΑ ανάλογα με τη στάση του πρώην πρωθυπουργού, ζητώντας του παράλληλα να πάρει θέση δημόσια. Το iefimerida είχε γράψει τότε πως, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή Αποστολάκη να εμπλέξει σε μικροπολιτικά ζητήματα τον Αλέξη Τσίπρα αποσκοπούσε στη δημιουργία ενός αφηγήματος που θα του επέτρεπε να κάνει μια ηρωική έξοδο και να τη χρεώσει στον Τσίπρα, η οποία προφανώς άργησε λόγω των πιέσεων που του ασκήθηκαν.
Μετά από αυτήν την παραίνεση, ο Θανάσης Καρτερός, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στον ναύαρχο Αποστολάκη, έγραφε πως «όταν το καράβι παραδέρνει σε φουρτούνα, όπως γίνεται με το καράβι του ΣΥΡΙΖΑ, οι ναύαρχοι που είναι άξιοι του βαθμού και της αποστολής τους δεν πηδούν σε σωσίβια λέμβο για να σώσουν το σαρκίο τους. Δεν συμπεριφέρονται σαν δειλοί και τυχοδιώκτες, δίνοντας το σήμα σε όσους τους πίστεψαν», ενώ, όπως κατέληγε, εξέφραζε τη βεβαιότητα πως ο ναύαρχος θα παρέμενε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για να διασώσει το κύρος του και δεν θα μετατρεπόταν, όπως χαρακτηριστικά έλεγε, σε «ναυαρχούκο».
Η πρόταση να γίνει υπουργός του Μητσοτάκη
Δεν είναι η πρώτη φορά που με τη στάση του ο ναύαρχος εκθέτει και φέρνει σε δύσκολη θέση τον Αλέξη Τσίπρα.
Τον Αύγουστο του 2021 είχε προκαλέσει αντιδράσεις όταν σκεφτόταν να αποδεχθεί πρόταση, παρότι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, να ενταχθεί στην κυβέρνηση της ΝΔ ως υπουργός Πολιτικής Προστασίας. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιδράσει άμεσα και με σφοδρότητα, επισημαίνοντας ότι «ο κ. Αποστολάκης είχε διαβεβαιώσει τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν πρόκειται με αυτούς τους όρους να αποδεχθεί να γίνει υπουργός της Δεξιάς, αλλά προφανώς, για λόγους που μόνον εκείνος γνωρίζει, στην πορεία άλλαξε γνώμη».
Η δήλωση εκείνη είχε προκαλέσει την αναδίπλωση του σημερινού βουλευτή Επικρατείας, που τελικά είχε επηρεαστεί από τις αντιδράσεις, κάτι που δεν φαίνεται να τον απασχολεί σήμερα.
Το χρονικό της ανεξαρτητοποίησης Αποστολάκη
Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργός επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έκανε γνωστή την απόφασή του με ανακοίνωσή του, στην οποία κατήγγειλε όσα συνέβησαν στο συνέδριο, λέγοντας: «Όσα συνέβησαν πρόσφατα διέψευσαν τις προσδοκίες μου, καθώς οι δημοκρατικές διαδικασίες καθυποτάχτηκαν σε πρακτικές που παραπέμπουν σε στιγμές του παρελθόντος, που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε».
«Έχοντας υπηρετήσει την πατρίδα από υψηλές θέσεις ευθύνης και γνωρίζοντας πολύ καλά τι σημαίνει ''ευθύνη'', ''συνείδηση'' και ''τιμή'', δεν μπορώ να βρίσκομαι σε ένα κόμμα που λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Είμαι, άλλωστε, βέβαιος ότι η πλειοψηφία όσων το ψήφισαν συμμερίζονται αυτή τη στάση μου» προσθέτει ο κ. Αποστολάκης.
Για τη διατήρηση της βουλευτικής του έδρας, ο κ. Αποστολάκης υποστηρίζει:
«Η απόφασή μου να παραμείνω ανεξάρτητος βουλευτής και να διατηρήσω την έδρα μου είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την υποχρέωση που έχω απέναντι στους πολίτες και στη δημοκρατία.
Ο θεσμός του βουλευτή Επικρατείας διασφαλίζει τη συνολική εκπροσώπηση της κοινωνίας και όχι μικροκομματικές ισορροπίες.
Συνεπώς, είναι χρέος μου να συνεχίσω να εργάζομαι με ήθος, διαφάνεια και προσήλωση στο εθνικό συμφέρον, ανεπηρέαστος από μικροκομματικές σκοπιμότητες».
Μετά την παρέμβαση Τσίπρα ακολούθησε η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος, που χαρακτήριζε τον Ευάγγελο Αποστολάκη αποστάτη.
Η συνάντηση πριν από την αποχώρηση
Στα ενδιαφέροντα και παρασκηνιακά της υπόθεσης η συνάντηση Φάμελλου και Αποστολάκη λίγο πριν από την ανεξαρτητοποίηση του δεύτερου. Οι δύο άνδρες βρέθηκαν μαζί στην εκδήλωση του ΣΦΕΑ στην Παλιά Βουλή. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος συναντά εδώ και μέρες όλα τα μέλη της ΚΟ, ρώτησε τον Ευάγγελο Αποστολάκη γιατί δεν απάντησε στα μηνύματα που δέχτηκε το προηγούμενο διάστημα από το κόμμα.
Ο κ. Αποστολάκης απέφυγε να απαντήσει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο δεν ενημέρωσε για τις προθέσεις του. Λίγο αργότερα ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το κόμμα, αλλά και ότι κρατά την έδρα του βουλευτή.
Σημειώνεται πως η επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, αναμένεται να σταλεί την Παρασκευή.
Ο Τσίπρας στην παρουσίαση του βιβλίου του Κοτζιά, «παρέα» με στελέχη της Νέας Αριστεράς
Τέλος, στην πυκνή από γεγονότα ημέρα του ο πρώην πρωθυπουργός βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Κοτζιά, με τίτλο «Μαρξ & Διπλωματία», που απέκτησε και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς εκεί κατάφερε να συγκεντρώσει όλες τις φυλές του ΣΥΡΙΖΑ ξανά μαζί, μόλις μερικές ώρες από τις σχετικές δηλώσεις Τσίπρα για την προοδευτική παράταξη που προαναφέρθηκαν.
Στην παρουσίαση βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Νίκος Παππάς, Ράνια Σβίγκου, Σίμος Κεδίκογλου, Διονύσης Καλαματιανός, Χρήστος Σπίρτζης, Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Ραγκούσης, Μαρίνα Κοντοτόλη, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Τρύφωνας Αλεξιάδης.
Από τη Νέα Αριστερά παραβρέθηκαν η Σία Αναγνωστοπούλου, ο Κώστας Πουλάκης και ο Γιώργος Σταθάκης.