«Τη στρατηγική στήριξης των "πράσινων μονοπωλίων" εκ μέρους της ΕΕ και των κυβερνήσεων που αφήνει αθωράκιστη τη ζωή και το βιός των λαών από τα φυσικά φαινόμενα, υποβαθμίζοντας περαιτέρω το περιβάλλον» στηλίτευσε, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, στη συζήτηση σχετικά με τη «διάσκεψη COP26».
Κατά η διάρκεια της ομιλίας του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, σημείωσε ότι «η συζήτηση μπροστά στη διάσκεψη COP26 του ΟΗΕ στη Γλασκώβη χρησιμοποιεί σαν πρόσχημα την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Ο στόχος της είναι να στηρίξει τη στρατηγική του κεφαλαίου, την "πράσινη μετάβαση" που υιοθετούν η ΕΕ, οι ΗΠΑ, και η Κίνα, παρά τις αντιθέσεις τους για το ποιος θα εξασφαλίσει μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας».
«Η "πράσινη" απελευθέρωση της ενέργειας, η απολιγνιτοποίηση, η απαξίωση υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ενέργειας, η "μονοκαλλιέργεια" των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με κριτήριο τα κέρδη των ομίλων που θα χρηματοδοτηθούν αδρά από το Ταμείο Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας της ΕΕ, γιγαντώνουν την ακρίβεια, εντείνουν την ενεργειακή φτώχεια. Οι "πράσινες" προδιαγραφές για τις κατοικίες μετατρέπουν τα σύγχρονα σπίτια σε πανάκριβο εμπόρευμα, απρόσιτο για τις λαϊκές οικογένειες.
Ακολουθώντας αυτήν την ευρωενωσιακή στρατηγική, η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ανοίγουν διάπλατα την πόρτα στα "πράσινα μονοπώλια" παραδίδοντάς τους κυριολεκτικά "γη και ύδωρ", ενώ αφήνουν τα δάση, τον λαό και το βιός του απροστάτευτα από πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς.
Συνέπειες αυτής της στρατηγικής, αλλά και οι συνέπειες των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της ΕΕ, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, η απώλεια χιλιάδων ζωών, η τεράστια καταστροφή του περιβάλλοντος, που θεωρούνται ως δεδομένα σε αυτές τις "συνάξεις"», πρόσθεσε ο κ. Νικολάου-Αλαβάνος.
«Οι λαοί δεν έχουν να περιμένουν τίποτα θετικό από τη COP26. Διέξοδο στα πιεστικά προβλήματα της λαϊκής πλειοψηφίας μπορεί να δώσει ο αγώνας για κατάργηση των "πράσινων χαρατσιών", των φόρων στην ενέργεια και στα καύσιμα. Η πάλη για μέτρα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, προστασίας των δασών, η πάλη σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου για το δικαίωμα να ζει ο λαός σε ένα ασφαλές κι υγιεινό περιβάλλον», κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.