Αντιμέτωπη με ένα διογκούμενο κύμα αβεβαιότητας όσον αφορά την ενέργεια βρίσκεται η κυβέρνηση, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, με τις εξελίξεις να δημιουργούν συνθήκες ασφυκτικής πίεσης τον χειμώνα.
Η ανάγκη μιας ευρωπαϊκής παρέμβασης γίνεται καθημερινά πιο επιτακτική για να «βγει ο λογαριασμός», καθώς τα όρια του Προϋπολογισμού είναι πεπερασμένα και κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις για το μέγεθος του συνολικού… λογαριασμού τους επόμενους μήνες.
Σύσκεψη στο Μαξίμου
Χθες συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου η ομάδα διαχείρισης κρίσεων του υπουργείου Ενέργειας υπό τον πρωθυπουργό και εξετάστηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα του φυσικού αερίου και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας. Κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες δεν διαφαίνεται ζήτημα επάρκειας για την κάλυψη των αναγκών της χώρας ακόμα και με πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου».
Η επέκταση της χωρητικότητας της Ρεβυθούσας, το υγροποιημένο αέριο που φτάνει στην Αλεξανδρούπολη, ο εφοδιασμός της χώρας με αζέρικο αέριο μέσω του ΤΑΡ και η αύξηση της παραγωγής ρεύματος με λιγνίτη εκτιμάται πως θα εξασφαλίσουν την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.
«Πονοκέφαλος» το κόστος της ενέργειας
Πονοκέφαλο προκαλεί στο κυβερνητικό επιτελείο το κόστος της ενέργειας. Στη χθεσινή σύσκεψη συζητήθηκε η επικαιροποίηση όλων των πρωτοβουλιών και των δράσεων που έχουν αναληφθεί για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς και τα βασικά σενάρια ενίσχυσης για τους υπόλοιπους μήνες του φθινοπώρου και τον χειμώνα. Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν την απόφαση να συνεχιστεί η εφαρμογή του εθνικού σχεδίου στήριξης, εξαντλώντας -αλλά όχι παραβιάζοντας- τα δημοσιονομικά περιθώρια που δημιουργούνται.
Ωστόσο, αρμόδια στελέχη με γνώση των συζητήσεων προειδοποιούν ότι «ο λογαριασμός δεν βγαίνει για τον χειμώνα αν δεν υπάρξει μια ευρωπαϊκή παρέμβαση». Τα δημόσια οικονομικά επηρεάζονται άμεσα από τις διεθνείς εξελίξεις και «καθιστούν δύσκολες τις μακροπρόθεσμες κυβερνητικές παρεμβάσεις», όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές.
Με το βλέμμα στραμμένο στις Βρυξέλλες
Η κυβέρνηση έχει στραμμένο το βλέμμα στις Βρυξέλλες και υπάρχει αισιοδοξία ότι, έστω και καθυστερημένα, θα κινηθεί σύντομα προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρώτος σταθμός είναι η Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου και ο δεύτερος οι ανακοινώσεις της Κομισιόν στις 14 του μήνα. Βέβαια, όπως επισημαίνουν πηγές με γνώση των διεργασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τους ηγέτες στις δύο Συνόδους Κορυφής του Οκτωβρίου - η πρώτη στην Πράγα στις 6 και 7 και η επόμενη στις Βρυξέλλες στις 20 και 21 του μήνα. Οι κεντρικές παρεμβάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι αφορούν την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, την επιβολή πλαφόν στην τιμή προμήθειας φυσικού αερίου και την αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές φυσικού αερίου.
«Φρένο» στο ύψος των παροχών -Το βάρος στη
στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων
Αυτή η αβεβαιότητα βάζει φρένο και στο ύψος των παροχών που θα ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Το κύριο βάρος θα πέσει στη συνέχιση στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στην αντιμετώπιση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος και στην αύξηση του επιδόματος θέρμανσης. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως δεν υπάρχουν περιθώρια για κάποια τεράστια έκπληξη που θα αφορά ένα οριζόντιο μέτρο οικονομικής ενίσχυσης και οι όποιες παρεμβάσεις θα γίνουν στοχευμένα ώστε να ανακουφιστούν οι πιο αδύναμοι.
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται και στο στεγαστικό πρόγραμμα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Από το Μέγαρο Μαξίμου ανεβάζουν τον πήχυ των προσδοκιών στο συγκεκριμένο ζήτημα που θα αφορά κυρίως νέους έως 29 ετών, χωρίς να αποκλείονται και παρεμβάσεις που θα αφορούν συνολικά την αγορά ακινήτων και την αποδέσμευση κατοικιών, μειώνοντας δραστικά το κόστος στέγασης, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να κλειδώσουν την Τετάρτη, οπότε και θα γίνουν οι τελικές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.