Θύελλα έχει προκαλέσει στον ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να ζητήσει διαγραφές στελεχών του κόμματος (Τζουμάκας, Φίλης, Σκουρλέτης, Βίτσας), τα οποία είναι αντίθετα με τις θέσεις του και του ασκούν σφοδρή κριτική.
Όπως όλα δείχνουν, οι εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι ραγδαίες και αναμένονται κρίσιμες αποφάσεις ακόμα και πριν από το συνέδριο, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο.
Η μεταμεσονύκτια ανακοίνωση Κασσελάκη από τη Νέα Υόρκη μέσω social media ότι οι Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης και Δημήτρης Βίτσας έθεσαν εαυτόν εκτός κόμματος (όπως ο Στέφανος Τζουμάκας την προηγούμενη εβδομάδα) προκάλεσε νέο τσουνάμι αντιδράσεων. Τόσο από τα ίδια τα στελέχη της Κουμουνδούρου όσο και από μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, που τονίζουν ότι συμπεριφορές «l' etat, c'est moi» δεν υπάρχει περίπτωση να περάσουν από τα αρμόδια όργανα του κόμματος.
Ο εμφύλιος που έχει ξεσπάσει στην Κουμουνδούρου δείχνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη διάσπαση, ενώ η χθεσινή αναφορά του Δημήτρη Βίτσα περί δημιουργίας νέου κόμματος (Ανανεωτική και Οικολογική Ριζοσπαστική Αριστερά) έριξε λάδι στη φωτιά, με το στρατόπεδο Κασσελάκη να κατηγορεί τα προς διαγραφή στελέχη ότι δημιουργούν εμπόλεμη κατάσταση με σκοπό να φτιάξουν νέο κόμμα.
Τσουνάμι αντιδράσεων από την εσωκομματική αντιπολίτευση
Σε τηλεοπτικές τους παρουσίες σήμερα το πρωί τα τρία στελέχη της Κουμουνδούρου που παρέπεμψε στην επιτροπή δεοντολογίας ο Στέφανος Κασσελάκης άστραψαν και βρόντηξαν.
Έκαναν λόγο για εξωπολιτικούς παράγοντες που επιθυμούν τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επέρριψαν ευθύνες και στον Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας του να πάρει θέση για τα όσα συμβαίνουν στην Κουμουνδούρου. Στο πλευρό τους τάχθηκε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, καθώς και άλλα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, όπως η Αννέτα Καββαδία, ο Γιώργος Κυρίτσης και ο Τάκης Κατσαρός.
Φίλης: Ο Κασσελάκης είναι σε αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ από εξωπολιτικούς παράγοντες
«Υπάρχει στοιχείο εξαπάτησης των ανθρώπων που τον ψήφισαν και δεν ήξεραν τις απόψεις του. Χωρίς να γνωρίζει τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ, προχωρά μόνος του, προκαλώντας μια αποχώρηση της Αριστεράς», είπε ο Νίκος Φίλης μιλώντας στο Open.
«Αυτό που γνωρίζω είναι ότι ένα κόμμα που μπορεί ακόμα να προσφέρει στην κοινωνία, ένα κόμμα της Αριστεράς, οδηγείται σε εκφυλισμό και διάλυση», πρόσθεσε ο κ. Φίλης. «Είναι λυπηρό ότι τον ρόλο αυτόν τον έχει αναλάβει ο κ. Κασσελάκης, ένα πρόσωπο άγνωστο στο κοινό που έγινε μέλος πριν από έναν μήνα», συμπλήρωσε, ενώ σε επόμενο σημείο της συνέντευξής του στο Οpen ανέφερε για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «έχει αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ» από «εξωπολιτικούς παράγοντες».
Για τον Στέφανο Κασσελάκη, υποστήριξε ότι όσα λέει σήμερα κάποιος του τα έχει πει. «Τον αντιμετωπίζω σαν ένα πρόσωπο μαζί με το επιτελείο του, αλλά όχι με εντολή να διαλύσει τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι με εντολή να καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ένα μικρό κόμμα. Στο κόμμα μας δεν διαγράφουμε τις διαφορετικές απόψεις. Γι' αυτό είχαμε ένα συνέδριο μπροστά μας και το οποίο τώρα θα γίνει χωρίς όσους είχαν διαφορετική άποψη. Υπάρχει αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ».
Σε ερώτηση αν γνώριζαν τα παλιά άρθρα Κασσελάκη που δημοσίευσε η «Εφημερίδα των Συντακτών», ο κ. Φίλης είπε: «Τα άρθρα δεν τα είχαμε βρει. Το μόνο που ξέραμε ήταν ένα άρθρο το καλοκαίρι στην "Καθημερινή". Ήταν από τους βασικούς που έλεγαν "Μητσοτάκης για πρόεδρος της ΝΔ". Υπάρχει θέμα αξιοπιστίας, κρύβοντας τι έλεγε. Υπάρχει θέμα αξιοπιστίας πολύ σοβαρό. Τώρα αυτό επιδεινώνεται».
Και συνέχισε: «Είμαι στον ίδιο πολιτικό χώρο από 13 ετών. Άλλοι καβάλησαν όταν το άλογο έτρεχε, όχι εγώ. Ήταν αναγκαίο να γίνει διεύρυνση. Άλλου τύπου ευθύνες υπάρχουν και για τον Τσίπρα, υπάρχουν για όλους μας». Αναφερόμενος μάλιστα στην ανακοίνωση Κασσελάκη που έλεγε για τα τελευταία χρόνια, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι ήταν μια αιχμή κατά του Αλέξη Τσίπρα.
Σκουρλέτης: Υπόγειος μηχανισμός, παράκεντρα γύρω από τον Τσίπρα
Από την πλευρά του, ο Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε μεταξύ άλλων πως «επώνυμοι που υπογράφουν σε εφημερίδες ήταν υπεύθυνοι 50 τρολ στο Διαδίκτυο. Κάποιοι δούλεψαν υπόγεια με στημένο μηχανισμό. Πρόκειται για παράκεντρα γύρω από τον Τσίπρα», δείχνοντας ουσιαστικά πώς στρώθηκε ο δρόμος για να έρθει ο Στέφανος Κασσελάκης στον ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, ο κ. Σκουρλέτης πρόσθεσε πως η εκλογή Κασσελάκη έχει στοιχεία εξαπάτησης, λέγοντας: «Αυτά που είπε στον ΣΕΒ δεν τα είχε πει όταν ήταν υποψήφιος. Δεν τα ήξερε ο κόσμος αυτά». Επίσης, τόνισε πως, εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, θα πρέπει να πάρουν θέση και να μιλήσουν ο Νίκος Παππάς και η Όλγα Γεροβασίλη.
Βίτσας: Την πόρτα εγώ την έχτισα για να μπει κόσμος, και τώρα βγάζει εμένα έξω
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο Δημήτρης Βίτσας αρνήθηκε ότι αντιπολιτεύεται το κόμμα του, ενώ δεν έχει καταλάβει, είπε, για ποιον λόγο παραπέμπονται οι τρεις. «Εμένα με ενδιαφέρει σήμερα να συζητήσουμε περισσότερο για τα προβλήματα που υπάρχουν. Να κάνουμε κάποιες προτάσεις για τα ζητήματα της ακρίβειας, να βλέπουμε τι γίνεται στη γειτονιά μας που ξέσπασε πάλι ένας μεγάλος θανατηφόρος πόλεμος και τα λοιπά. Λέει ο άλλος "σου έδειξε την πόρτα". Ρε αδερφέ, εγώ την έχτισα αυτή την πόρτα, ξέρω και πώς ανοίγει, και πάντοτε την άνοιγα για να μπει κόσμος μέσα. Τώρα βρέθηκε μια ομάδα η οποία την ανοίγει για να βγάλει εμένα έξω. Εντάξει, τι να κάνουμε», ανέφερε.
Μπαλτάς: Θα βοηθούσε μια παρέμβαση Τσίπρα
Την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει εξευτελιστεί ως κόμμα» εξέφρασε για άλλη μια φορά ο Αριστείδης Μπαλτάς, πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, σημειώνοντας ότι περιμένει τη διαγραφή του.
Μιλώντας στο ACTION24, ο κ. Μπαλτάς υπογράμμισε πως τίθεται θέμα με την καταλληλόλητα του κ. Κασσελάκη να προΐσταται σε ένα τέτοιο κόμμα, ενώ εκτίμησε πως θα βοηθούσε μια παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα. «Κάποια στιγμή πρέπει κι αυτός να πει τη γνώμη του», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός του κόμματος.
Αυγέρη: Υπάρχει έλλειψη σεβασμού προς τον πρόεδρο και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ
Από το στρατόπεδο των προεδρικών, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη πέρασε στην αντεπίθεση σήμερα το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ.
Για τους κ. Φίλη, Σκουρλέτη και Βίτσα απάντησε: «Μέχρι χθες το βράδυ ήταν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με μια εξάντληση υπομονής και ανοχής από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να θυμίσω ότι υπήρχαν συναντήσεις με τους συντρόφους. Ο Στέφανος Κασσελάκης συναντήθηκε με τον Νίκο Φίλη στο γραφείο του στη Βουλή. Ήταν από τις πρώτες συναντήσεις που έκανε. Προσπάθησε να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος και κυρίως να δοθεί το νεύμα και στους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην προοδευτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, ότι γίνεται ακριβώς αυτό το πράγμα. Δυστυχώς όμως, απ' ό,τι φαίνεται, εδώ δεν έχουμε μόνο μια έλλειψη σεβασμού προς το εκλογικό αποτέλεσμα, τις διαδικασίες και την ίδια τη διαδικασία, έτσι όπως αυτή προβλέπεται από το καταστατικό, δηλαδή εκλογή από τη βάση. Αλλά να μου επιτρέψετε να πω ότι έχουμε και μια έλλειψη σεβασμού και προς το πρόσωπο του προέδρου αλλά και των υπόλοιπων μελών του ΣΥΡΙΖΑ».
Γεροβασίλη: Σταματήστε, ξεπεράστηκαν τα όρια κριτικής στον πρόεδρο!
Η Όλγα Γεροβασίλη, από την οποία σήμερα το πρωί ο Πάνος Σκουρλέτης ζήτησε να βγει να μιλήσει, σε τηλεοπτική της εμφάνιση πήρε θέση και τάχθηκε υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη.
Μιλώντας στο Open, η αντιπρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για δύσκολες ώρες στον ΣΥΡΙΖΑ, όμως παρατήρησε ότι «ξεπεράστηκαν όρια, όρια κριτικής στον νέο πρόεδρο από τη μια πλευρά. Και βεβαίως δεν μπορεί αυτοί που επικαλούνται τις συζητήσεις εντός των κομμάτων και εντός των οργάνων, όργανο να εννοούν δημοσιογραφικές εκπομπές». Αντίθετα, «τα όργανα είναι τα όργανα του κόμματος. Όλοι κάποιες στιγμές έχουμε διαφωνήσει, πρέπει να σχολιάζουμε εκεί όπου πρέπει να το κάνουμε. Και αυτό έχει δύο πλευρές».
«Περιγράφω τη δική μου οπτική στα πράγματα», συνέχισε, εκφράζοντας τον προβληματισμό της πως «υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι περιμένουν με αγωνία το τι συμβαίνει κάθε ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ και αν αυτό μπορεί να πάει μακριά. Δεν μπορεί να πάει μακριά, αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όσοι ομνύουμε στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ».
Ως προς τις επικείμενες διαγραφές, «σε εμένα και σε πολλούς μας υπάρχει και συναισθηματική σύνδεση», δήλωσε η κ. Γεροβασίλη για τα κορυφαία στελέχη προς διαγραφή, συμπληρώνοντας πως «έχω πλήρη συναίσθηση των ημερών. Σέβομαι τους συντρόφους μου. Σέβομαι τις απόψεις τους. Ωστόσο, όταν είσαι μέλος κόμματος και σε τηλεοπτικό πάνελ προαναγγέλλεις κόμμα, όταν χρησιμοποιείς κάποιες εκφράσεις εν πάση περιπτώσει και κριτική που ξεφεύγουν της πολιτικής... Ότι η πολιτική μπήκε μες στον ΣΥΡΙΖΑ... Αυτά υπερβαίνουν τα όρια».
Τι ισχύει για τις διαγραφές
Θέση αναφορικά με τις προτάσεις για διαγραφή των Πάνου Σκουρλέτη, Νίκου Φίλη και Δημήτρη Βίτσα πήρε μιλώντας στο Action 24 ο Αντώνης Κοτσακάς, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος.
Περιγράφοντας τη διαδικασία που προβλέπει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ για τις διαγραφές, ο κ. Κοτσάκας επεσήμανε πως «η Επιτροπή Δεοντολογίας απολογείται μόνο στο Συνέδριο» και προσέθεσε ότι «αν πρόκειται να επιβληθεί αυστηρή ποινή, γνωμοδοτεί το όργανο στο οποίο ανήκει ο καταγγελλόμενος/η».
Τα σενάρια και το χρονοδιάγραμμα της διάσπασης
Το ερώτημα πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ και για τις δύο πλευρές είναι το πότε θα γίνει η διάσπαση, με φόντο πάντα τις επερχόμενες ευρωεκλογές.
Από τη μια πλευρά, ο νέος πρόεδρος εκτιμά ότι δεν απομένει αρκετός χρόνος ώστε να αναστραφεί η δημοσκοπική καθήλωση, και από την άλλη πλευρά η «Ομπρέλα» δεν θα έχει στη διάθεσή της αρκετό χρόνο για τη δημιουργία του νέου κόμματος, που προανήγγειλε ουσιαστικά ο Δημήτρης Βίτσας.
1ο σενάριο διάσπασης
Το ένα σενάριο είναι η αποχώρηση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να συντελεστεί στην ΚΕ με την ευθεία αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη.
2ο σενάριο διάσπασης
Το άλλο σενάριο είναι να μη γίνει η διάσπαση τον Νοέμβριο αλλά σε τέσσερις μήνες, στο Συνέδριο, με την αριστερή πτέρυγα να δίνει την ύστατη μάχη της επικράτησης των ιδεών και της ταυτότητας.
Ο ρόλος Τσακαλώτου, Αχτσιόγλου και Χαρίτση, Ηλιόπουλου
Πρακτικά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρότι είναι από τους ελάχιστους εκλεγμένους της συγκεκριμένης τάσης, φαίνεται να έχει ξεπεράσει την αγωνία της ΚΟ και να εισηγείται την αποχώρηση στην επόμενη ΚΕ. Αυτό σημαίνει και άμεση ανεξαρτητοποίησή του στην ΚΟ, με την Πέτη Πέρκα να είναι ίσως η μόνη που θα τον ακολουθήσει σε πρώτο χρόνο.
Τα κλειδιά σε κάθε περίπτωση και για τη διάσπαση και για το νέο κόμμα τα κρατούν οι Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος.
Μάλιστα, στην περίπτωση του κ. Χαρίτση πολλοί βλέπουν τη δυνατότητα να ηγηθεί του νέου σχηματισμού.