«Αναμενόμενη» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης την αντίδραση της Τουρκίας στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Ελλάδος και μάλιστα «έδειξε» προς τη Χάγη.
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Μ. Τετάρτης έγινε η ανακοίνωση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού από την Αθήνα, ο οποίος εξειδικεύεται και αποτυπώνεται σε χάρτη ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ) της χώρας.

Η Τουρκία αντέδρασε σε δύο επίπεδα:
Αρχικά, διοχέτευσε σε τουρκικά ΜΜΕ τον δικό της χωροταξικό χάρτη στο Αιγαίο, όπου είναι εμφανείς οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Σύμφωνα με την Μιλιέτ, ως σύνορο ελήφθη η «μέση γραμμή», κάτι που πρακτικά «κόβει» το Αιγαίο στη μέση.

Στη συνέχεια, το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «μονομερείς ενέργειες» της Αθήνας.
«Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι οι μονομερείς αξιώσεις της Ελλάδας δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια για τη χώρα μας» ανέφερε, και ισχυρίστηκε ότι «ορισμένες από τις περιοχές που καθορίζονται στον "Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό" (ΘΧΣ) που κήρυξε η Ελλάδα σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ παραβιάζουν τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της χώρας μας στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο».
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σχολίασε στον ΣΚΑΪ τις αντιδράσεις της Άγκυρας.
«Υπάρχει μια διαφορετική αφετηρία, η Ελλάδα ασκεί τα δικαιώματά της προς εξυπηρέτηση του εθνικού της συμφέροντος με βάση αποκλειστικά και μόνο το διεθνές δίκαιο. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία έχει τη δική της αντίληψη. Η αντίδραση ήταν αναμενόμενη, καθώς είναι γνωστές οι θέσεις της Τουρκίας» σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης, ενώ, ερωτηθείς για το εάν υπήρχε συνεννόηση, είπε ότι «ήταν γνωστό ότι υπάρχει μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με βάση την οποία η Ελλάδα θα έπρεπε έως τις 27 Απριλίου να εκδώσει τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και έτσι ήταν αναμενόμενο».
«Εάν αυτή τη στιγμή έχουμε δύο εκδοχές, μία ελληνική και μία τουρκική, υπάρχει μία οδός που θα μπορούσε να το επιλύσει και αυτός είναι ο δρόμος του συνυποσχετικού να επιλυθεί η διαφορά αυτή για τον καθορισμό της ΑΟΖ και αυτό είναι πάντοτε που η Ελλάδα τηρεί» πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε πως είναι μια σημαντική ημέρα για τη χώρα, καθώς για πρώτη φορά καταγράφονται σε χάρτη τα απώτατα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Ερωτηθείς γιατί τώρα και τι σημασία αποδίδει ο ίδιος, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι «πρόκειται για ένα ζωτικής σημασίας κείμενο για την Ελλάδα και τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, διότι αφενός καθορίζει την ανθρωπογενή δραστηριότητα που συντελείται στον θαλάσσιο χώρο, προσδιορίζονται δηλαδή οι ανθρώπινες δράσεις, και από την άλλη πλευρά προσδιορίζεται για πρώτη φορά το γεωγραφικό πλαίσιο στο οποίο ασκείται αυτή η δραστηριότητα».
Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «η Ελλάδα ψηλώνει και μεγαλώνει το διπλωματικό της αποτύπωμα. Για πρώτη φορά βρίσκονται καταγεγραμμένα σε χάρτη τα απώτατα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, βεβαίως στη βάση τους διεθνούς δικαίου, το οποίο επιβάλλει για τον καθορισμό ΑΟΖ να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των κρατών που έχουν ακτές δίπλα ή απέναντι».
«Παρά ταύτα, είναι πολύ σημαντικό ότι στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου πλέον, στο πλαίσιο ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η Ελλάδα καταγράφει τη μέγιστη δυνατότητά της στις θαλάσσιες ζώνες και αυτό πλέον αποτελεί την ελληνική τοποθέτηση πάνω στα ζητήματα θαλασσίων ζωνών» επισήμανε.
Απαντώντας στην κριτική περί καθυστέρησης, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι «άκουσα την αντιπολίτευση να μέμφεται την κυβέρνηση για το θέμα της καθυστέρησης. Θα περίμενα μικρότερη μικροψυχία στο ζήτημα αυτό. Πρέπει να αντιλαμβανόμαστε ότι η Ελλάδα δεν είναι μια περίκλειστη χώρα, έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ΕΕ, έχει 8,5 χιλιάδες νησιά, πράγμα που καθιστά εξαιρετικά σύνθετη την άσκηση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού. Αλλά υπάρχει και κάτι επιπλέον, υπήρξαν οι δύο μεγάλες συμφωνίες που έφερε η κυβέρνηση με την Αίγυπτο και την Ιταλία, οι οποίες θα έπρεπε να μεταφερθούν πλέον και στον χάρτη. Η σημερινή μέρα επελέγη πρωτίστως γιατί σήμερα εκδόθηκε και το πρακτικό επεξεργασίας του Συμβουλίου Επικρατείας, με το οποίο ενσωματώνεται ουσιαστικά στην ελληνική έννομη τάξη η ελληνοϊταλική συμφωνία, και γι' αυτόν το λόγο δεν θα μπορούσε ούτως ή άλλως να είναι νωρίτερα».
«Θέλω να πω κάτι σημαντικό. Όταν η κυβέρνηση της ΝΔ έχει φέρει από το 2019 την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, την ελληνοϊταλική, σειρά στρατηγικών συμφωνιών, μεγάλωσε τα όρια της Ελλάδας με τα 12 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα έως το ακρωτήριο Ταίναρο, θα περίμενα μεγαλύτερη περισυλλογή. Διότι ακόμα και σήμερα η Ελλάδα φροντίζει στο πεδίο να υπερασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα, φέρνοντας κολοσσούς ενεργειακούς εκεί που υπάρχουν έριδες από άλλα κράτη, ή σήμερα με τον θαλάσσιο Χωροταξικό της Σχεδιασμό».