Την έκθεση της ΕΕ για την Τουρκία όπου τονίζεται ότι η ενταξιακή της διαδικασία δεν μπορεί να συνεχιστεί με τις παρούσες συνθήκες σχολίασε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Κώστας Υφαντής, επισημαίνοντας πώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι ένα όργανο το οποίο δεν κρατά ισορροπίες.
Για τη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα και του Τούρκου πρωθυπουργού στις 20/9, o καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε εκπλήξεις καθώς υπάρχει ένας άτυπος οδικός χάρτης, ο οποίος οριοθετείται από από συναντήσεις στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.
Μακριά από το να καταστεί υποψήφια η Τουρκία
Αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές προοπτικές της γειτονικής χώρας ο κ. Υφαντής σημείωσε ότι «ακόμα και αν δεν θεωρήσουμε εμείς νεκρή την υποψηφιότητα της Τουρκίας, είναι πάρα πολύ μακριά από το να καταστεί ουσιαστικά υποψήφια».
Τόνισε ότι η Τουρκία υπό την ηγεσία του Ταγίπ Ερντογάν, «προσπαθεί να ισορροπήσει και γεωπολιτικά αλλά και διπλωματικά μεταξύ δύο ή τριών κόσμων που φαίνεται να ανταγωνίζονται το ένα στον άλλο. «Από την μία πλευρά είναι μέρος της Δύσης, στρατηγικά είναι στο ΝΑΤΟ, είναι συνδεδεμένη με την Ευρωπαϊκή Ένωση υποψήφια και από την άλλη πλευρά που προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί, να δείξει ότι είναι ένας μεγάλος παίκτης στο διεθνές γίγνεσθαι, ο οποίος δεν δεσμεύεται από τα όρια και τις νόρμες της Δύσης. Είναι πιο κοντά στη Ρωσία, δεν εφαρμόζει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και προσπαθεί να παίξει ρόλο στην Ασία» σημείωσε.
Αναφερόμενος στο τι προσδοκά η ελληνική πλευρά από την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν ο κ. Υφαντής τόνισε ότι «μετά από ένταση την οποία βιώσαμε περίπου για τέσσερα χρόνια, οι προσδοκίες κατά κάποιο τρόπο έχουν σταθεροποιηθεί. Έχει υπάρξει μία επαναπροσέγγιση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο μεταξύ των δύο. Από εκεί δηλαδή που ο πρόεδρος Ερντογάν είχε προσωποποιήσει την αντιπαλότητα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τώρα έχουμε μια προσπάθεια να καταστεί λειτουργική η σχέση τους».
Θετική ατζέντα στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
Οι δύο ηγέτες συναντιούνται για δεύτερη φορά μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ενώ είχε προηγηθεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. «Ξέρουμε πού θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες, σε ποιες ράγες, με θετική ατζέντα» τόνισε προσθέτοντας ότι «υπάρχει ένας άτυπος οδικός χάρτης ο οποίος οριοθετείται από συναντήσεις στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο».
Υπογράμμισε ότι η πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν πρέπει να αφεθεί σε τεχνοκρατικό υπηρεσιακό επίπεδο, το οποίο όπως είπε ήταν καθαρά προσχηματικό τα προηγούμενα χρόνια αλλά να γίνει μια ουσιαστική προσπάθεια. Ωστόσο, όπως επισήμανε, δεν παύει η Τουρκία να είναι προβληματική ως εταίρος.
«Δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι πρέπει να κρατάμε πολύ μικρό καλάθι, ακριβώς γιατί ξέρουμε ποιες είναι οι θέσεις της Τουρκίας: είναι μαξιμαλιστικές, είναι αναθεωρητικές. Είναι δύσκολο να “συναντηθούμε” αν η Τουρκία προσέλθει στον διάλογο με αυτές τις θέσεις» είπε ο ίδιος.
Είπε ότι εάν ο ισχυρισμός περί Γαλάζιας Πατρίδας είναι μία διαπραγματευτική θέση και στην πορεία δούμε ότι υπάρχει μία πραγματική ειλικρινής αναδίπλωση, ώστε να συναντηθούμε κάπου, χωρίς η Τουρκία να απαιτεί η Ελλάδα να υποχωρήσει σε ζητήματα κυριαρχίας, τότε θα μπορούσαμε να έχουμε μία συγκρατημένη αισιοδοξία».
Τέλος αναφορικά με τον αστάθμητο παράγοντα που σχετίζεται με την στάση που θα κρατήσει ο Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό ο κ. Υφαντής δήλωσε πώς «εάν έχουμε απέναντί μας τον Ερντογάν του τουρκολιβυκού συμφώνου και της Γαλάζιας Πατρίδας, τότε τα πράγματα δεν οδηγούνται πουθενά».