Νέα περίοδος έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καταγράφεται το τελευταίο διάστημα ενώ πλησιάζει η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής του Μαρτίου, όπου οι 27 θα εξετάσουν το συνολικό πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας.
Το «πήγαινε-έλα» του «Τσεσμέ», η μεγάλη στρατιωτική άσκηση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, η ρητορική υψηλών τόνων των τούρκων αξιωματούχων αλλά και η μη απάντηση στην πρόσκληση της Αθήνας για τον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών έχουν θέσει σε εγρήγορση την ελληνική πλευρά.
Ο Νίκος Δένδιας φρόντισε να στείλει, την Παρασκευή, μήνυμα προς δύο κατευθύνσεις, καθώς πλησιάζει και το κρίσιμο Συμβούλιο της Ευρώπης στις 25-26 Μαρτίου όπου θα συζητηθεί το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων. «Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση και η Τουρκία δεν θα πετύχει να δημιουργήσει στην ελληνική εξωτερική πολιτική σύνδρομο του σκυλιού του Παβλόφ!», είπε κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα αντιδρά όταν και όπως πρέπει όχι όταν το επιθυμεί η Τουρκία. Είναι ευτυχές το γεγονός ότι το σύνολο του πολιτικού κόσμου ανέγνωσε τον ευκρινή και απλοϊκό τουρκικό σχεδιασμό».
Λίγη ώρα νωρίτερα, σε παρέμβασή του στο διαδικτυακό συνέδριο της ελληνικής εταιρείας διεθνούς δικαίου και διεθνών σχέσεων περί «Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής», ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει την ατυχία να γειτνιάζει με ένα συστηματικά παραβατικό γείτονα και την τύχη να βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αποτελεί δέλεαρ και φόβητρο για την Τουρκία, δημιουργώντας ένα είδος ζώνης προστασίας, όχι απόλυτης», σημείωσε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Αν με ρωτήσετε αν είμαστε ικανοποιημένοι, θα σας πω ότι θα θέλαμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει με αυστηρότερο τρόπο την Τουρκία. Αλλά η ΕΕ είναι Ένωση 27 χωρών. Λειτουργεί, ευτυχώς, με ομοφωνία. Ενίοτε, το εθνικό συμφέρον επικρατεί του ευρωπαϊκού. Δεν παύει, όμως, να αποτελεί ένα πολύ ισχυρό, ίσως το ισχυρότερο, όπλο μας».
Μήνυμα από Μητσοτάκη σε Ερντογάν
Μιλώντας στη γερμανική Süddeutsche Zeitung την Πέμπτη, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα προς τον Τούρκο Πρόεδρο υπενθυμίζοντας ότι του έτεινε «χείρα φιλίας», σημειώνοντας ωστόσο ότι για να είναι εποικοδομητικές οι επαφές ο Τούρκος πρόεδρος θα πρέπει «να χαμηλώσει τους τόνους στη ρητορική του».
Στο ίδιο πλαίσιο, στη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Παρασκευής, στην οποία συμμετείχε και ο Γ. Στόλτενμπεργκ. ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησε στην ανάγκη συνεργασίας της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις αρχές και τις διαδικασίες που προβλέπουν οι Συνθήκες των δύο Οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης και της αυτονόητης αρχής της καλής γειτονίας που πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ των συμμάχων, στέλνοντας, με αυτόν τον τρόπο και ένα μήνυμα προς την Τουρκία αλλά και στο ΝΑΤΟ.
Υψηλοί τόνοι από Ακάρ
Την Παρασκευή, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν συμπεριφέρεται ως καλός γείτονας, επαναφέροντας τους ισχυρισμούς για παρενόχληση του Τσεσμέ, από ελληνικά μαχητικά. Σε δηλώσεις του αναφορικά με την άσκηση Γαλάζια Πατρίδα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας τόνισε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη και άξια να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στην «γαλάζια Πατρίδα», συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.
Παράλληλα, σχολιάζοντας την κατ’ ισχυρισμόν παρενόχληση του Τσεσμέ από ελληνικά μαχητικά, ο Ακάρ ανέφερε ότι «η απαραίτητη απάντηση δόθηκε». «Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι αυτή η στάση δεν αρμόζει στις σχέσεις καλές γειτονίας. Δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ από τα δικαιώματά μας. Είμαστε αποφασισμένοι και άξιοι να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας στην ‘γαλάζια μας πατρίδα’, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Η άσκηση συνεχίζεται με επιτυχία. Ενεργούμε όχι μόνο για την δική μας ασφάλεια αλλά και την ασφάλεια των φιλικών και αδελφικών χωρών όπως απαιτεί η ευθύνη του πολιτισμού μας» σημείωσε.