Η νοσηρή κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο έφτασε και στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η τελευταία νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης με σκοπό να κατευνάσει τα πνεύματα, όξυνε την αντιπαλότητα ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ και τους ιδιοκτήτες τους. Οι σκληρές ανακοινώσεις με πολύ επιθετικές εκφράσεις και οι εκατέρωθεν καταγγελίες, δίνουν και παίρνουν.
Η κατάσταση δεν είναι καθόλου ευχάριστη, με την κόντρα να είναι στα όρια του να ξεφύγει και να μπει για τα καλά στην κοινωνία. Και έτσι χθες η συζήτηση έφτασε στη Βουλή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε παρέμβαση για την κατάσταση στο ποδόσφαιρο, με τον Αλέξη Τσίπρα νωρίτερα να τον κατηγορεί για την νομοθετική ρύθμιση. Ο πρωθυπουργός ανέλυσε το πλαίσιο των πρωτοβουλιών του, ενώ απάντησε και στον κ.Τσίπρα σε ότι τον κατηγόρησε. Όμως πέραν της κόντρας πρωθυπουργού και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ολομέλεια, ελέχθησαν και ουσιαστικά πράγματα. Και εκεί πρέπει να σταθούμε για την επόμενη μέρα.
Η συνάντηση για το ποδόσφαιρο στην Γενεύη
Το πιο σημαντικό εξ’ αυτών είναι η επικείμενη συνάντηση με FIFA-UEFA στην Γενεύη. Σκοπός του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να συνταχθεί μνημόνιο για την «ανάταξη και επανεκκίνηση του ελληνικού ποδοσφαίρου». Για να μπουν κανόνες και πλαίσια από τους διεθνείς οργανισμούς και να μην κατηγορείται η κυβέρνηση για «χατίρια» σε ομάδες και επιχειρηματίες. Ετσι η νομοθετική ρύθμιση που πέρασε η Βουλή, θα συζητηθεί στην συνάντηση ώστε να μπει μέσω UEFA-FIFA στους κανονισμούς της ΕΠΟ. Κάτι που σημαίνει ότι αν γίνει, τότε θα δικαστεί η υπόθεση ΠΑΟΚ-Ξάνθης με το νέο πλαίσιο τιμωριών που δεν προβλέπουν υποβιβασμό, αλλά αφαίρεση 5-10 βαθμών.
Ο πρωθυπουργός θέλει ο διοικητικός ηγέτης της FIFA να έρθει στην Ελλάδα. Η συμβολική και ουσιαστική παρουσία του Τζάνι Ινφαντίνο θα σημαίνει πολλά. Το ίδιο και αυτή του προέδρου της UEFA Αλεξάντερ Τσεφέριν. Θα σημαίνει κυρίως ότι στο ποδόσφαιρο μπαίνει ένα πλαίσιο που θα έχει την σφραγίδα της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας.
Ποδοσφαιρικό μνημόνιο
Το ποδοσφαιρικό μνημόνιο που θα συνταχθεί θα περιλαμβάνει κανόνες και διεθνή παρακολούθηση, υπό τον συντονισμό Ειδικής Επιτροπής. Σε περίπτωση μη τήρησης των κανόνων θα υπάρξουν κυρώσεις σε κάθε ομάδα. Με την αποβολή από τις διεθνείς διοργανώσεις να είναι ο «εφιάλτης» για κάθε σύλλογο που δεν θα συμμορφωθεί, αφού αυτό θα σημαίνει και απώλεια μεγάλων εσόδων.
Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για να αλλάξει η κατάσταση στο ποδόσφαιρο θα περιλαμβάνει και άλλα μέτρα. Όπως περισσότεροι ξένοι διαιτητές στα παιχνίδια των ελληνικών διοργανώσεων και ο εμπλουτισμός του VAR με στοιχεία που λείπουν από την υπάρχουσα λειτουργία του (γραμμή οφσάιντ κ.α.). Ανακοινώσεις με περισσότερες λεπτομέρειες θα υπάρξουν προσεχώς. Με την κυβέρνηση να δείχνει αποφασισμένη να λάβει μέτρα για να δοθούν λύσεις.
Απουσιάζει ο Αυγενάκης από τις αποφάσεις
Ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει μεγάλο κομμάτι της διαχείρισης της (δύσκολης) κατάστασης και η απουσία του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη από τις συζητήσεις και την λήψη αποφάσεων σημαίνει πολλά. Όπως σήμαινε όταν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη βγήκε… μπροστά στη Βουλή στην εισήγηση για την τροπολογία και όχι ο αρμόδιος υφυπουργός. Η δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς του είναι δεδομένη. Αν συμπληρωθεί και από απουσία του από τις επόμενες κρίσιμες συναντήσεις με FIFA-UEFA, τότε η θέση του κ. Αυγενάκη δεν θα είναι καθόλου, μα καθόλου ασφαλής.
Ο ρόλος της ΕΠΟ σε χρονιά εκλογών
Πολύ σημαντικό ενδιαφέρον έχει και θα έχει ο ρόλος της ΕΠΟ. Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να προωθεί σχέδιο για λήψη αποφάσεων από κοινού με FIFA-UEFA και Ειδική Επιτροπή που θα συντονίζει, η διοίκηση της Ομοσπονδίας μοιάζει να μην έχει σαφή ρόλο. Και ειδικά μέσα σε μια χρονιά εκλογών. Σε λίγους μήνες τα μέλη της ΕΠΟ και οι Ενώσεις ανά την χώρα θα εκλέξουν νέα διοίκηση και ήδη εδώ και μήνες έχει αρχίσει το… χοντρό παιχνίδι στις ανά περιοχές Ποδοσφαιρικές Ενώσεις για τον έλεγχο της εξουσίας και της ψήφου ενόψει εκλογών από τις μεγάλες ομάδες της χώρας.