Στο «κόκκινο» ξανά η ένταση με την Τουρκία καθώς από χθες, το Oruc Reis πλέει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Η ένταση το πρωί της Δευτέρας ανέβηκε απότομα με την έκδοση της navtex για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών σε περιοχή που περιλαμβάνει και την ελληνική υφακοκριπίδα.
Και το απόγευμα, το Oruc Reis έφθασε στην περιοχή και μπήκε εντός της ελληνικής υφακοκρηπίδας. Μάλιστα έριξε καλώδια αλλά, εκτιμάται ότι δεν διεξήγαγε έρευνες καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο λόγω του θορύβου των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται στην περιοχή.
Το Oruc Reis το οποίο πλέει με μικρή ταχύτητα και διήνυσε κάποια απόσταση εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (πλέει σε διεθνή ύδατα άνωθεν της ελληνικής υφαλκρηπίδας) συνοδεύεται από πλοία του τουρκικού στόλου, ενώ τις κινήσεις τους παρακολουθούν από την πρώτη στιγμή πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού που βρέθηκαν αμέσως στην περιοχή, βρίσκονται σε πλήρη διάταξη σε καίριες θέσεις και παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού. Κάθε 15 λεπτά εκπέμπουν μήνυμα μέσω ασύρματου ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται παρανόμως εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και το καλούν να αποχωρήσει από αυτή.
Σε ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και ο στρατός ξηράς.
Σημειώνεται ότι ο πομπός του Oruc Reis, είχε κλείσει αργά χθες το βράδυ, στις 23:57 ώρα Ελλάδος και γύρω στις 2:00 τα ξημερώματα έδωσε ξανά στίγμα.
Η αντίδραση της Αθήνας
Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να χειρίζεται με ψυχραιμία το θέμα, αλλά και αποφασιστικότητα. Ο πρωθυπουργός, αλλά και το ΥΠ.ΕΞ ενημέρωσαν ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ για την παρουσία του Oruc Reis εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ζήτησαν να υπάρξει ουσιαστική αντίδραση απέναντι στην προκλητικότητα των Τούρκων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε χθες το πρωί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σαρλ Μισέλ και χθες το απόγευμα με τον γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ μάλιστα, προχώρησε σε ένα αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία, τονίζοντας πως «δεν θα γίνουν δεκτοί εκβιασμοί», ενώ κάλεσαν την Αγκυρα να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της. Σήμερα μάλιστα αναμένεται να πράξει το ίδιο και η ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα.
Παράλληλα, ακολούθησαν τηλεφωνικές συνομιλίες με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν, κατά τις οποίες ο Νίκος Δένδιας ανέπτυξε το περιεχόμενο της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου και ενημέρωσε για τις κινήσεις της Αγκυρας στην περιοχή.
Νωρίτερα, το ΥΠ.ΕΞ εξέδωσε και μήνυμα για τη NAVTEX της Τουρκίας σε αυστηρό ύφος, τονίζοντας πως η κίνησή τους αποτελεί νέα σοβαρή κλιμάκωση και εκθέτει με τον πλέον προφανή τρόπο τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό για την ειρήνη ρόλο της Τουρκίας.
Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός εν τω μεταξύ, θα έχει σήμερα τηλεφωνικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο για όλες τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, τη στιγμή που η Αγκυρα κλιμακώνουν την ένταση στην Αν. Μεσόγειο, με το Oruc Reis.
Αυστηρό μήνυμα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την ΕΕ
Μόλις ενημερώθηκε για τις κινήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την γειτονική χώρα για άλλη μία φορά, να σταματήσει τις ενέργειές της στην περιοχή, όπου συνεχίζει να αυξάνει την ένταση.
Απαντώντας σε ερώτηση, o εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις ως προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Από την πλευρά της ΕΕ, οι ενέργειες της Τουρκίας είναι υπό παρακολούθηση, ενώ στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, τον Σεπτέμβρη, αναμένεται να συζητηθεί εκτενέστερα η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.
Η Γερμανία έκανε λόγο για «λάθος μήνυμα» της Αγκυρας, τονίζοντας πως χρειάζονται επειγόντως «βήματα αποκλιμάκωσης» στην περιοχή, αλλά και πως επιδιώκει να υπάρξει απευθείας συνομιλία Ελλάδας και Τουρκίας, κάτι που προσπάθησε πρόσφατα ξανά η Ανγκελα Μέρκελ.
Ερντογάν: Δεν θα εγκλωβίσουν την Τουρκία στις ακτές της
Από χθες το απόγευμα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης, συνέχισαν την τακτική τους με την προκλητική στάση κατά της Αθήνας. Ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις του είπε πως δεν θα επιτρέψει να αφήσουν την Τουρκία «εγκλωβισμένοι στα σύνορά της», ενώ αναφέρθηκε στη συμφωνία Ελλάδας -Αιγύπτου για άλλη μία φορά, χαρακτηρίζοντάς την «άκυρη».
«Το πιο σημαντικό ζήτημα της προηγούμενης εβδομάδας ήταν οι απαντήσεις που δώσαμε στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά το έδειξε για άλλη μια φορά και στράφηκε σε συμφωνία με την Αίγυπτο, η οποία δεν είχε νομική βάση. Η Τουρκία δεν θα συναινέσει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία που προσπαθεί να εγκλωβίσει τη χώρα στις ακτές της, αγνοώντας τα τεράστια τουρκικά εδάφη. Όσοι αγνοούν τις εκκλήσεις μας για διάλογο σκοτεινιάζουν το μέλλον τους», ανέφερε ο Ερντογάν.
Προκλητική στάση ΥΠ.ΕΞ Τουρκίας με χάρτη για έρευνες στην Κάρπαθο
Την ίδια ώρα, το ΥΠ.ΕΞ Τουρκίας είχε ακόμη πιο προκλητικό τόνο, αυξάνοντας την ένταση μεταξύ των δύο πλευρών. Σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «τουρκική κυριαρχία» στην Μεσόγειο, αναφέροντας πως η Ελλάδα είναι αυτή που ανεβάζει τους τόνους.
«Η πλευρά που αυξάνει την ένταση στη Μεσόγειο δεν είναι η Τουρκία, αλλά η Ελλάδα. Δεν εναπόκειται σε κανέναν να προσπαθήσει να αποκλείσει τη χώρα μας από τη Μεσόγειο, η οποία βρίσκεται υπό τουρκική κυριαρχία εδώ και αιώνες. Η Ελλάδα έχει δείξει ότι δεν είναι ειλικρινής σχετικά με τον διάλογο με την πειρατική συμφωνία που συνήψε με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου 2020. Με αυτήν τη συμφωνία, παραβιάστηκε η υφαλοκρηπίδα της χώρας μας και της Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ, που αργά τη νύχτα, αξιωματούχος της, παρουσίασε χάρτη στον οποίο φαίνεται πως η Αγκυρα θέλει να κάνει έρευνες στα θαλάσσια ύδατα σε απόσταση αναπνοής από την Ανατολική Κρήτη, την Κάρπαθο, την Ρόδο και το Καστελόριζο!
Μάλιστα, ο Κ. Ερσιγιές, ανέφερε πως η Ελλάδα «διεκδικεί 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής δικαιοδοσίας λόγω αυτού του μικρού νησιού (Καστελόριζο) και επιχειρεί να σταματήσει το Oruc Reis και να μπλοκάρει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτός ο μινιμαλιστικός ισχυρισμός δεν είναι συμβατός με το διεθνές δίκαιο», δείχνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις της Αγκυρας, που χθες επιδόθηκε σε εμφανή προπαγανδιστική διάθεση, παρουσιάζοντας το Oruc Reis με συνοδεία πέντε πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.