Πλεύρης: «Διασφαλίζουμε την επάρκεια φαρμάκων -Δεν θα υπάρχει καμία επιβάρυνση στους πολίτες» - iefimerida.gr

Πλεύρης: «Διασφαλίζουμε την επάρκεια φαρμάκων -Δεν θα υπάρχει καμία επιβάρυνση στους πολίτες»

Ο υπ. Υγείας Θάνος Πλεύρης με τα στελέχη του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ στη συνέντευξη για τις ελλείψεις φαρμάκων
Ο υπ. Υγείας Θάνος Πλεύρης με τα στελέχη του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ στη συνέντευξη για τις ελλείψεις φαρμάκων -Φωτογραφία: Aris Oikonomou
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σε έκτακτη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο Θάνος Πλεύρης για τις ελλείψεις στα φάρμακα.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο πρόεδρος του ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων) Δημήτρης Φιλίππου και ο πρόεδρος του ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας) Γιάννης Σωτηρίου παραχώρησαν το απόγευμα της Τετάρτης συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε συγκεκριμένα φάρμακα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας έχει ζητήσει την παρέμβαση της Κομισιόν για τις ελλείψεις στα φάρμακα, καθώς πρόκειται για ένα πρόβλημα που αφορά όλη την Ευρώπη.

Όπως ανέφερε αρχικά ο κ. Πλεύρης, το πρόβλημα της έλλειψης συγκεκριμένων φαρμάκων χωρίζεται σε δύο κατηγορίες και συγκεκριμένα σε μία κατηγορία φαρμάκων που παρουσιάζουν διαχρονικά έλλειψη λόγω παράλληλων εξαγωγών και στην τωρινή έλλειψη συγκεκριμένων φαρμάκων, κυρίως δραστικής ουσίας παρακεταμόλης, αντιβιώσεων και αναπνευστικών και αποφρακτικών συσκευών, που είναι παγκόσμιο και αφορά όλες τις χώρες.

Σημείωσε, δε, ότι το παγκόσμιο αυτό πρόβλημα οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή, απότοκο της πανδημίας Covid-19, της ενεργειακής κρίσης, της έλλειψης πρώτων υλών, της δέσμευσης μεγάλων ποσοτήτων στις χώρες που έχουν πρώτες ύλες, όπως η Κίνα και η Ινδία, και στη μεγάλη αύξηση των εποχικών λοιμώξεων. Χαρακτηριστικά, στις συγκεκριμένες δραστικές ουσίες υπάρχει αύξηση στις πωλήσεις από πέρυσι από 25% έως 40%, «πράγμα που δείχνει ότι είχαμε εκτιμήσει την αυξημένη ζήτηση», είπε ο κ. Πλεύρης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η χώρα μας αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα σε πολύ μικρότερο βαθμό από άλλες χώρες με πολύ πιο ακριβά φάρμακα, όπως η ΗΠΑ, η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία και πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, «διότι έχουμε ισχυρή ελληνική εγχώρια παραγωγή και μπορούμε να τροφοδοτούμε την αγορά με γενόσημα φάρμακα των δραστικών ουσιών που είναι σε έλλειψη. Το ότι έχουν ελλείψεις χώρες με ακριβά φάρμακα αποδεικνύει ότι το πρόβλημα στην παρούσα φάση δεν είναι πρόβλημα τιμών ή εξαγωγών αλλά παραγωγής».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τα νοσοκομεία μας και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε φάρμακα, εκτός από κάποιες που υπήρχαν διαχρονικά και το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο στα ιδιωτικά φαρμακεία και κυρίως στις επώνυμες συσκευασίες. Το πρόβλημα μάλιστα αφορά καθυστέρηση στην τροφοδοσία και όχι μόνιμη έλλειψη. Τα νοσοκομεία μας έχουν γενόσημα φάρμακα. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και η επάρκεια των φαρμάκων στην ελληνική αγορά είναι απολύτως διασφαλισμένη», εξήγησε ο κ. Πλεύρης.

Πλεύρης: Ελλείψεις σε φάρμακα που διαχρονικά είχαν πρόβλημα

Ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε, επίσης, πως η κυβέρνηση ήδη από το καλοκαίρι και περιμένοντας το ενδεχόμενο της έντασης του παγκόσμιου προβλήματος, έλαβε μέτρα προκειμένου να υπάρχει επάρκεια στην ελληνική αγορά.

«Για τα φθηνά φάρμακα που προμηθεύονται τα νοσοκομεία μπήκε πλαφόν στο claw back και γι' αυτόν τον λόγο σήμερα δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα τροφοδοσίας των νοσοκομείων από αυτές τις συγκεκριμένες δραστικές ουσίες που παρουσιάζουν έλλειψη. Παράλληλα, τέθηκαν κλειστοί προϋπολογισμοί ώστε τα συγκεκριμένα φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη να έχουν δικό τους προϋπολογισμό, με λιγότερες επιβαρύνσεις.

Τα δύο αυτά συγκεκριμένα μέτρα, που δεν στηρίχθηκαν από την αντιπολίτευση, σήμερα διασφαλίζουν την ελληνική αγορά στο να έχει γενόσημα φάρμακα και να καλύπτει τις ελλείψεις σε πρωτότυπα φάρμακα. Επιπλέον, στο σκέλος των παράλληλων εξαγωγών διευρύνθηκε η απαγόρευση σε όλα τα φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη και έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι στις φαρμακαποθήκες, με μοναδική ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες κρατούν αποθεματικό, παρά την απαγόρευση εξαγωγών», σημείωσε ο Θάνος Πλεύρης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα μέτρα του υπουργείου Υγείας για τις ελλείψεις στα φάρμακα

Στη συνέχεια, ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε πως στη συνάντηση που με όλους όσοι εμπλέκονται στην τροφοδοσία της κοινότητας με φάρμακα ανακοινώθηκαν επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

  • Πέρα από τη συνέχιση των ελέγχων στις φαρμακαποθήκες για τυχόν διατήρηση αποθέματος, ελέγχονται και εννέα μεγάλες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες για το αν διατηρούν τα αποθέματα που προβλέπει ο Νόμος και τροφοδοτούν ομαλά την αγορά.
  • Ο ΣΦΕΕ διαβεβαίωσε για πλήρη συνεργασία, ώστε να τροφοδοτείται επαρκώς η ελληνική αγορά με όλα τα φάρμακα των πολυεθνικών.
  • Σε συνεννόηση με την ΠΕΦ, εντείνεται η παραγωγή από τα ελληνικά εργοστάσια γενοσήμων φαρμάκων στις δραστικές που παρουσιάζουν έλλειψη και θα ήθελα να ευχαριστήσω την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, διότι το τελευταίο τρίμηνο σε συνεχείς συνεννοήσεις με το υπουργείο έχει αυξήσει την παραγωγή για να τροφοδοτείται η κοινότητα με τα ελληνικά γενόσημα.
  • Θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση από τον ΕΟΦ ώστε σε επώνυμα φάρμακα που παρουσιάζεται έλλειψη να γνωρίζουν οι πολίτες ποια φάρμακα αντίστοιχης δραστικής ουσίας υπάρχουν σε επάρκεια, ώστε να προμηθεύονται αυτά ως υποκατάστατα.
  • Προς αυτήν την κατεύθυνση ενημερώνονται και οι ιατροί για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να συνταγογραφούν και να προτείνουν φάρμακα αντίστοιχης δραστικής ουσίας που δεν βρίσκονται σε έλλειψη.
  • Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη θα συνταγογραφούνται μόνον ηλεκτρονικά για να υπάρχει καλύτερη παρακολούθηση. Προσοχή, αυτό δεν αφορά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, που θα συνεχίσουν οι πολίτες να τα παίρνουν κανονικά, ελεύθερα από τα φαρμακεία.
  • Το μεγαλύτερο πρόβλημα, που αφορά σε αντιπυρετικά και αντιβιώσεις, ειδικά στα παιδικά λόγω έξαρσης των παιδικών λοιμώξεων και της ιδιαίτερης μορφής που έχουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα, αντιμετωπίζεται πλήρως με τα υποκατάστατα γενόσημα φάρμακα και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα επάρκειας αυτών των φαρμάκων στην ελληνική αγορά.
  • Για τα φάρμακα τα οποία έχουν πλήρη εξάρτηση με τις πρώτες ύλες της Ασίας και δεν μπορούν να παραχθούν στη χώρα, όπως μπορεί να είναι κάποια αναπνευστικά ή αποφρακτικά, όπου και ο ίδιος ο μηχανισμός της πρώτης ύλης εισάγεται, θα διευρυνθούν οι παραγγελίες που γίνονται από τον ΙΦΕΤ για έκτακτες εισαγωγές, ώστε να περιορισθούν οι ελλείψεις.

Τι ανέφερε ο κ. Πλεύρης για την αύξηση των τιμών των φαρμάκων

Μεγάλη κουβέντα γίνεται, παράλληλα, αναφορικώς με τυχόν αύξηση τιμών στα φάρμακα.

«Η πιο σκανδαλώδης αύξηση τιμών στα φάρμακα έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που άγνωστο για ποιον λόγο μετέφερε το πρότυπο τιμολόγησης από την ΕΕ και τις φθηνές χώρες στην Ευρωζώνη και τις ακριβές χώρες. Υπήρξε συνειδητή πολιτική απόφαση να αυξηθούν οι τιμές των φαρμάκων των πολυεθνικών εταιρειών και ειδικά των ακριβών» ανέφερε ο υπουργός Υγείας, και συνέχισε:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν εκβιάζεται και δεν πρόκειται να μπει στη συζήτηση αύξησης τιμών των φαρμάκων. Αντιθέτως, το 2022 λάβαμε τις μεγαλύτερες εκπτώσεις που υπάρχουν από τη φαρμακοβιομηχανία και σε προϋπολογισμό 920 εκατ. πήραμε 450 εκατ. εκπτώσεις. Αυτό το οποίο έχει αποφασισθεί από το καλοκαίρι στα μέτρα, τα οποία ήδη είχαν ληφθεί για να παραμείνουν τα φθηνά φάρμακα, είναι ότι στα πολύ φθηνά φάρμακα, κυρίως δηλαδή στα ελληνικά γενόσημα, που οι τιμές τους μπορεί να είναι από κάποια λεπτά έως λίγα ευρώ, να υπάρχει διόρθωση τιμής όταν το κόστος του προϊόντος είναι μεγαλύτερο και υπάρχει κίνδυνος απόσυρσης από την ελληνική αγορά, δημιουργώντας πρόβλημα στην επάρκεια και οδηγώντας σε ακριβότερες θεραπείες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημείωσε, ακόμη, πως οι τυχόν αυξήσεις μερικών λεπτών δεν επιβαρύνουν τον ασθενή, καθώς, συνήθως, απευθύνεται σε φάρμακα που δεν υπάρχει καν συμμετοχή.

«Αποτελεί λοιπόν θράσος και μνημείο λαϊκισμού αυτοί που νομοθέτησαν για να ακριβύνουν τα φάρμακα των πολυεθνικών εταιρειών και να πληρώνει μεγαλύτερες συμμετοχές ο πολίτης, να εγκαλούν την κυβέρνηση που έχει πετύχει τις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών φαρμάκων που έγιναν ποτέ», υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης.

Παρέμβαση Πλεύρη στην επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ

Το πρόβλημα, όπως ήδη έχει τονισθεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, φαρμακοβιομηχανία, φαρμακαποθήκες, φαρμακευτικοί σύλλογοι, είναι παγκόσμιο και αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Προς αυτή λοιπόν την κατεύθυνση, πέρα από τη λήψη των εθνικών μέτρων, «απέστειλα επιστολή προς την επίτροπο για να υπάρξουν κεντρικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η πρωτοβουλία αυτή, που έχει τύχει της αποδοχής ομολόγων μου υπουργών αλλά και της γενικής διευθύντριας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, αφορά άμεσες αλλά και μεσοπρόθεσμες ενέργειες», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Οι άμεσες ενέργειες συνδέονται με κεντρική καταγραφή όλων των φαρμάκων που παρουσιάζουν έλλειψη στην ΕΕ, την καλύτερη συνεργασία των κρατών-μελών για ανταλλαγή φαρμάκων, τις κεντρικές παραγγελίες φαρμάκων και δραστικών ουσιών και ιδίως πρώτων υλών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο ανοίγει ξεκάθαρα η συζήτηση για τη στήριξη της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας και την απεξάρτηση της ΕΕ από τις χώρες της Ασίας σε φάρμακα και πρώτες ύλες.

«Σε αυτό το σημείο τονίζω για ακόμη μία φορά ότι είναι πολύ σημαντικό που η χώρα μας διαθέτει εγχώρια παραγωγή, την οποία και έχει στηρίξει με επενδυτικές διαδικασίες όπως το επενδυτικό clawback και σήμερα αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε πολύ μικρότερο βαθμό απ’ ό,τι μεγάλες χώρες που έστειλαν την παραγωγή τους στις χώρες της Ασίας», υπενθύμισε ο υπουργός Υγείας.

Ανέφερε, τέλος, ότι το παγκόσμιο πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων είναι υπαρκτό, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει παραπληροφόρηση, τη στιγμή που στη χώρα μας είναι πλήρως διασφαλισμένη η επάρκεια φαρμάκων.

«Τα νοσοκομεία μας και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ έχουν πλήρη κάλυψη και οι όποιες απώλειες στα ιδιωτικά φαρμακεία θα ομαλοποιηθούν σταδιακά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

»Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, ειδικά στους γονείς για να στοκάρουν φάρμακα, καθώς, λόγω της βιομηχανίας μας, η τροφοδοσία στην αγορά είναι διασφαλισμένη. Η Ελλάδα, λοιπόν, έχει λάβει όλα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για να περιορίσει τις συνέπειες του παγκόσμιου αυτού προβλήματος και άμεσα θα αρχίσει να φαίνεται η αποκλιμάκωση.

»Η αύξηση της παραγωγής μας, οι έκτακτες εισαγωγές, η βελτίωση της τροφοδοσίας της αγοράς μετά τις εορτές και η σειρά των λοιπών μέτρων που έχουν αναλυθεί, σε συνδυασμό με την ύφεση που θα παρουσιάσουν οι λοιμώξεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχει προηγηθεί η έξαρση, θα ομαλοποιήσουν την αγορά και μέχρι τότε έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα και δεν θα υπάρξει έλλειψη σε κανένα φάρμακο. Η ταλαιπωρία είναι προσωρινή, αλλά μόνιμη έλλειψη δεν θα υπάρξει» επισήμανε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Δείτε την ενημέρωση:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ελλείψεις στα φάρμακα: Τα μέτρα που έχουν ήδη «κλειδώσει»

Την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΕΟΦ, ΙΦΕΤ, ΠΕΦ, ΣΦΕΕ, ΠΦΣ, καθώς και εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, αναφορικά με τις ελλείψεις που παρουσιάζονται σε συγκεκριμένα φάρμακα.

Κοινή πεποίθηση όλων αποτελεί ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα, το οποίο αγγίζει τη χώρα μας σε μικρότερο βαθμό, κυρίως λόγω και της παρουσίας βιομηχανικών μονάδων στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης επικαιροποιήθηκαν τα 10 μέτρα που τίθενται σε ισχύ για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η επικαιροποίηση των μέτρων έχει ως ακολούθως:

   1) Συνέχιση των ελέγχων των φαρμακαποθηκών για τη μη εξαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων, με μοναδική ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες φαρμακαποθήκες δεν συνεργάζονται ή διατηρούν αποθεματικό.

   2) Συνέχιση του ελέγχου στις φαρμακευτικές εταιρείες για να διαπιστωθεί ότι έχουν την επάρκεια των φαρμάκων για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, ιδίως αντιπυρετικών και παιδιατρικών φαρμάκων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

   3) Αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη.

 4) Ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται πού υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτόν οι πολίτες θα γνωρίζουν, αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν.

   5) Επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις.

 6) Εξορθολογισμός των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας.

 7) Ύπαρξη συνεχούς συνεργασίας με τους φαρμακοποιούς, ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, όταν προκύπτουν ελλείψεις.

   8) Αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα.

   9) Ενημέρωση των γιατρών για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να προσαρμόζεται η συνταγογράφηση σε αντίστοιχα θεραπευτικής αξίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 10) Επιπλέον, αποφασίστηκε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρείες θα εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων.

Ο υπουργός Υγείας κατέστησε σαφές ότι θα υπάρξουν συναντήσεις με τους ιατρικούς συλλόγους το προσεχές χρονικό διάστημα για την ενημέρωση και τον συντονισμό επί του θέματος.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας υπογραμμίζεται ότι η χώρα μας έχει προβεί στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ώστε το παγκόσμιο πρόβλημα της έλλειψης συγκεκριμένων δραστικών ουσιών να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ