Στη σχέση συνεργασίας και υποστήριξης του Παρισιού με την Αθήνα εστίασε ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Figaro».
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις και τον τρόπο με τον οποίο τις αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Ελλάδα εκτιμά ιδιαιτέρως τη συνεπή στάση της συμμάχου και φίλης Γαλλίας η οποία, όπως είπε, κατάλαβε ότι οι προκλήσεις επηρεάζουν ολόκληρη την Ευρώπη. «Το Παρίσι αντιλήφθηκε εξ αρχής ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν επηρεάζουν μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά όλη την Ευρώπη και την Μεσόγειο. Δεν μπορεί η Τουρκία συνεχώς να επιχειρεί να εκβιάζει την Ευρώπη. Σε στρατιωτικό επίπεδο, η παρουσία του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού και η συμμετοχή της Γαλλίας στην επιχείρηση IRINI στην περιοχή στέλνει ένα σαφές μήνυμα: την απόρριψη της διεθνούς παρανομίας. Η γαλλική υποστήριξη προς την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, είναι διαχρονική και αδιάρρηκτη και χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτό», σημειώνει ο κ. Δένδιας τονίζοντας ότι η Άγκυρα έχει κλιμακώσει επικίνδυνα την προκλητική της στάση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για διαχρονική και αδιάρρηκτη γαλλική υποστήριξη τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την Κύπρο εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί η στενή συνεργασία στο πνεύμα της ουσιαστικής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Δένδιας: Η συμφωνία με την Ιταλία επιβεβαιώνει ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα
Αναφορικά με τη συμφωνία Ελλάδας και Ιταλίας για οριοθέτηση ΑΟΖ αλλά και τις προοπτικές για αντίστοιχη συμφωνία με την Αίγυπτο, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι επιδίωξη της Αθήνας είναι η επίλυση των εκκρεμοτήτων με όλες τις γειτονικές χώρες, προς όφελος της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας των λαών της περιοχής. «Επιβεβαιώνει (σσ: η συμφωνία ) επίσης, το δικαίωμα στα νησιά για υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, όπως ορίζει η εν λόγω Σύμβαση με το Άρθρο 121. Αυτό το δικαίωμα, που ισχύει σε όλο τον κόσμο, απορρίπτεται από την Τουρκία, η οποία θέλει να παρέμβει στην περιοχή, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο. Επιπλέον, η συμφωνία αυτή, που υπογράψαμε με την Ιταλία είναι νόμιμη και μπορεί να λειτουργήσει ως υπόδειγμα για άλλα κράτη», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Δένδιας: Το Ταμείο Ανάκαμψης ζήτημα έμπρακτης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης
Τέλος, αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 19ης Ιουνίου, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης αναδεικνύεται σε βασικό ζήτημα της έμπρακτης και ουσιαστικής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. «Ευελπιστώ ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνει το σχέδιο. Είναι ζωτικής σημασίας να καταλήξουμε σε συμφωνία για την οικονομική επανεκκίνηση της Ευρώπης το συντομότερο δυνατό. Η Ελλάδα, η χώρα μου, είχε μπει σε μια δυναμική τροχιά ανάπτυξης πριν την έλευση της πανδημίας, μετά από δέκα χρόνια ύφεσης. Βεβαίως, η ανάπτυξη αυτή ανεκόπη από τις περιστάσεις, αλλά οι βάσεις και οι προϋποθέσεις επανεκκίνησής της είναι γερά θεμελιωμένες και αποτελούν ισχυρό εχέγγυο για την ανάπτυξη. Είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη», κατέληξε ο Νίκος Δένδιας.