Συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που επιστρέψει στην πολιτική των προκλήσεων και της έντασης, περιλαμβάνει η Εκθεση Μπορέλ, πάνω στην οποία θα συζητήσουν οι 27 ηγέτες της ΕΕ στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Στα μέτρα περιλαμβάνονται πρόσθετες καταχωρήσεις οντοτήτων και προσώπων στη λίστα κυρώσεων, περιορισμοί στην οικονομία και την παροχή τουριστικών υπηρεσιών και ενέργειας αλλά και απαγορεύσεις εξαγωγής τεχνολογίας. Παράλληλα, ο Ζοζέπ Μπορέλ περιλαμβάνει στην έκθεσή του και κίνητρα, για τα οποία όμως σημειώνει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος προκειμένου να διαπιστωθεί αν η Τουρκία θα διατηρήσει τη στροφή που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα. Τα συμπεράσματα του κ. Μπορέλ θα τεθούν σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.
«Πιο ήρεμη η Τουρκία από τον Δεκέμβριο»
Στην Εκθεση σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «από τον περασμένο Δεκέμβριο, η Τουρκία έχει δείξει μια πιο ήρεμη, πιο εποικοδομητική στάση σε διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των διμερών σχέσεών της με αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ. Αυτά είναι θετικά και ευπρόσδεκτα βήματα προς τα εμπρός».
Παράλληλα, σημειώνει ότι το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια «κυρίως λόγω των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο»: την «άμεση αμφισβήτηση» των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις θαλάσσιες ζώνες της και την «οξεία αύξηση των προκλητικών ενεργειών κατά της Ελλάδας». Γίνεται, επίσης, αναφορά στην αποτυχία επίλυσης του Κυπριακού, η οποία, όπως σημειώνεται, συνδυάζεται «με απειλητικές ενέργειες και υποτιμητική ρητορική» από την πλευρά της Άγκυρας.
Εκθεση Μπορέλ: Τι λέει για τα γεγονότα του Εβρου
Η Εκθεση Μπορέλ κάνει αναφορά για τα γεγονότα στον Εβρο, τον περασμένο Μάρτιο, όπου υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία παραβίασε την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 καθώς ενθάρρυνε ενεργά μετανάστες και πρόσφυγες να εισέλθουν δια της β ίας στην ΕΕ. Σχετικά με το Oruç Reis, σημειώνεται ότι η δραστηριότητά του τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο κοντά στο Καστελόριζο «οδήγησε σε κλιμάκωση των εντάσεων στα όρια μίας πιθανής σύρραξης μεταξύ των δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων».
Παράλληλα, γίνεται αναφορά στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο, όπως σημειώνεται «αγνόησε τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών στις σχετικές περιοχές».
Τέλος, η έκθεση υπογραμμίζει την αλλαγή κλίματος μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου και τις κινήσεις αποκλιμάκωσης από την τουρκική πλευρά, προτείνοντας την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών σε μια σειρά από πεδία αν η θετική αυτή δυναμική ενισχυθεί.