Συνεδριάζει σήμερα το ευρωπαϊκό συμβούλιο υπό τη σκιά των ραγδαίων εξελίξεων στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή.
Οι 27 ηγέτες θα συζητήσουν την επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία, ενώ στο τραπέζι θα τεθεί και το ενεργειακό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ότι αφορά αυτό το κομμάτι αναμένεται να ζητήσει την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση που πλήττει οριζόντια τα κράτη της γηραιάς ηπείρου.
Όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν ένα «δημοσιονομικά εξαιρετικό επώδυνο πρόβλημα», όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός και η θέση που θα υποστηρίξει είναι πως μια κοινή αντιμετώπιση θα αμβλύνει αυτές τις δυσκολίες.
Τι θα προτείνει ο Μητσοτάκης
Νοικοκυριά και επιχειρήσεις βιώνουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης με τα εισοδήματα και τους προϋπολογισμούς τους να «ματώνουν» από το υπέρογκο κόστος που πληρώνουν. Το πρόβλημα μεταφέρεται συνεπακόλουθα στους κρατικούς προϋπολογισμούς μέσω των μέτρων στήριξης και κανείς δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να προβλέψει πότε θα σταματήσει η άνοδος των τιμών και η επιβάρυνση του πληθωρισμού. Η λογική της αντίδρασης που θα προτείνει ο κ. Μητσοτάκης στους ομολόγους του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα είναι αντίστοιχη με αυτήν απέναντι στην πανδημία.
Ποια μέτρα θα ρίξει στο τραπέζι η ελληνική πλευρά
Μεταξύ των μέτρων που μπορούν να εξεταστούν και θα βάλει στην συζήτηση η ελληνική πλευρά είναι η δημιουργία ενός ταμείου το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από μελλοντικές εισροές δικαιωμάτων ρύπων και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν να βοηθήσουν τα κράτη – μέλη να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επίσης, καθώς η κρίση έρχεται ως συνέχεια αυτής του κορωνοϊού θα μπορούσε να υπάρξει εξαίρεση από τους δημοσιονομικούς κανόνες για το διάστημα που θα διαρκέσει η κρίση στην αγορά ενέργειας, κατά αντιστοιχία με την προηγούμενη διετία. Άλλωστε, μέσα στον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας και κατά πόσον οι χώρες θα πρέπει να επανέλθουν από το 2023 στους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες. Μια δύσκολη διαπραγμάτευση που καθίσταται ακόμα δυσκολότερη από τις επιπτώσεις της έντασης στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, πολύ περισσότερο αν ανάψει το φυτίλι του πολέμου.
Συντονισμένη δράση η μόνη λύση απέναντι στις ρωσικές απειλές
Υπάρχει η άποψη ότι Ευρώπη δεν μπορεί να είναι όμηρος της Μόσχας και να απειλείται ότι το φυσικό αέριο θα φθάσει τα 2000 ευρώ, όπως έκανε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας. Ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η εντολή του Όλαφ Σολτς να σταματήσει η διαδικασία αδειοδότησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 οδηγεί «στον γενναίο νέο κόσμο, όπου οι Ευρωπαίοι θα πληρώσουν πολύ σύντομα 2.000 € για 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου!». Η μόνη λύση απέναντι σε αυτές τις απειλές είναι η Ευρώπη να δράση ενιαία και συντονισμένα σημειώνουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη και η Επιτροπή θα μπορούσε να προχωρήσει σε συντονισμένες αγορές αερίου.