Παρά τους πανηγυρισμούς στο Κίνημα Αλλαγής για την κατάκτηση της 3ης θέσης στις ευρωεκλογές, το γεγονός ότι τα ποσοστά του κόμματος -σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2014- είναι «πεσμένα» προβληματίζει πολλά στελέχη στη Χαριλάου Τρικούπη.
Στις εκπλήξεις της κάλπης προστίθεται και το γεγονός ότι το «βαρύ χαρτί» του ψηφοδελτίου του ΚΙΝΑΛ, δηλαδή ο Νίκος Παπανδρέου, δεν καταφέρνει να εκλεγεί, ενώ πρώτος σε ψήφους έρχεται ο Νίκος Ανδρουλάκης και ακολουθεί η Ευα Καϊλή, διαψεύδοντας όλες τις εκτιμήσεις. Η πρωτιά του Νίκου Ανδρουλάκη έχει και σαφές εσωκομματικό ενδιαφέρον, αφού ήταν ο βασικός αντίπαλος της Φώφης Γεννηματά στις εσωκομματικές εκλογές. Ηταν μάλιστα κοινό μυστικό στην Χαριλάου Τρικούπη ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν πριμοδοτούσε ούτε τον κ. Ανδρουλάκη, ούτε την κυρία Καϊλή για το ευρωκοινοβούλιο.
Η δεύτερη διαπίστωση είναι ότι το ιστορικό όνομα Παπανδρέου δεν μέτρησε στις ευρωεκλογές και ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού δεν εκλέγεται. Το γεγονός αυτό ωθεί πολλά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής να διερωτώνται για το πραγματικό βάρος του ΚΙΔΗΣΟ και του Γιώργου Παπανδρέου μέσα στην παράταξη, αφού παρά τις προσπάθειες του πρώην πρωθυπουργού δεν υπήρξε η ανάλογη ανταπόκριση από τους οπαδούς του.
Αναλυτικότερα τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ήταν μια μάλλον δυσάρεστη έκπληξη για όσους δεν μένουν στις εντυπώσεις, αλλά μελετούν με προσοχή τις επιδόσεις του Κινήματος Αλλαγής στις κάλπες. Ετσι δεν πέρασε απαρατήρητο, ότι στις ευρωεκλογές του 2014 η τότε ΕΛΙΑ, όπως λεγόταν το σχήμα που διεκδίκησε την ψήφο των ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς, κέρδισε το 8,04% των ψήφων και την 4η θέση, πίσω από την Χρυσή Αυγή, σε αντίθεση με τις ευρωεκλογές του 2019 που το ΚΙΝΑΛ βρέθηκε μεν στην τρίτη θέση, αλλά με ποσοστό 7,52%. Ποσοστό σαφώς μειωμένο σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές, αφού έχασε μια μονάδα.
Η σύγκριση, όσον αφορά τον απόλυτο αριθμό των ψήφων είναι ακόμα νωρίς να γίνει αφού στις φετινές ευρωεκλογές, ακόμα δεν έχει ενσωματωθεί το σύνολο των ψήφων από όλα τα εκλογικά τμήματα, αλλά η διαφορά που θα προκύψει είναι ήδη σαφής.
Στις ευρωεκλογές του 2014 συνολικά ψήφισαν την ΕΛΙΑ 457.573 ψηφοφόροι, ενώ φέτος, αν και υπολείπεται ακόμα το 25% των εκλογικών τμημάτων, ψήφισαν το ΚΙΝΑΛ μέχρι στιγμής 321.740 ψηφοφόροι. Ακόμα και αν υπολογίσει κανείς την αυξημένη αποχή, η διαφορά που θα προκύψει θα δείξει οτι συνολικά, λιγότεροι ψηφοφόροι επέλεξαν το κόμμα της κεντροαριστεράς σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές. Τα δεδομένα αυτά προκάλεσαν ανησυχία στην Χαριλάου Τρικούπη ενόψει των εθνικών εκλογών του προσεχούς Ιουνίου, και διατυπώνονται φόβοι για τα ποσοστά που θα λάβει.