Εκλογή ΠτΔ: Σάββατο 25 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία, αναλυτικά η διαδικασία -Ποιοι αναμένεται να ψηφίσουν τον Κ. Τασούλα - iefimerida.gr

Εκλογή ΠτΔ: Σάββατο 25 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία, αναλυτικά η διαδικασία -Ποιοι αναμένεται να ψηφίσουν τον Κ. Τασούλα

Κυριάκος Μητσοτάκης και Κωνσταντίνος Τασούλας
Κυριάκος Μητσοτάκης και Κωνσταντίνος Τασούλας / Φωτογραφία: Intimenews / Λιάκος Γιάννης

Την απόφασή του να είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που προτείνει η κυβέρνηση ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

O Κυριάκος Μητσοτάκης σε μήνυμά του στις 11:00 το πρωί τόνισε, μεταξύ άλλων, πως ο νυν πρόεδρος της Βουλής έχει όλα τα εχέγγυα για τον κορυφαίο πολιτειακό θεσμό.

Ωστόσο, τι ακολουθεί μετά την πρόταση του πρωθυπουργού; Ποια η διαδικασία για την εκλογή του επόμενου Προέδρου και τι ισχύει για τον Κωνσταντίνο Τασούλα που, όπως προαναφέρθηκε, είναι εν ενεργεία πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία για τον νέο ΠτΔ

Πιο κοντά έρχεται η πρώτη ψηφοφορία για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως ανέφερε ο Κώστας Τασούλας, θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιανουαρίου και όχι στις 13 Φεβρουαρίου, όπως αρχικά υπολογιζόταν, με βάση το γεγονός ότι η θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου λήγει στις 13 Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι -εκτός απροόπτου- ο νέος ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου στην Ηρώδου του Αττικού θα έχει εκλεγεί από τη Βουλή ή στις 9 ή στις 14 Φεβρουαρίου.

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: Η διαδικασία

Μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση και την αποσύνδεση της διαδικασίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής, ο υποψήφιος για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα μπορεί να εκλεγεί και με τη σχετική πλειοψηφία του Κοινοβουλίου. Η κοινοβουλευτική διαδικασία προβλέπει έως πέντε ψηφοφορίες για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι δύο πρώτες απαιτούν αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών, η τρίτη 180, η τέταρτη 151 και η πέμπτη σχετική πλειοψηφία. Μεταξύ κάθε ψηφοφορίας μεσολαβούν 5 ημέρες, ενώ δικαίωμα πρότασης υποψηφίου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν όλοι οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Τι θα κάνουν Σαμαράς-Σαλμάς

Εφόσον προτάθηκε ο Κώστας Τασούλας για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, για περίπου έναν μήνα ακόμα θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του ως πρόεδρος της Βουλής. Αναμένεται να αναδειχθεί στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα με την τέταρτη ψηφοφορία και με τις ψήφους των 156 βουλευτών της ΝΔ, όπως και ορισμένων ανεξάρτητων βουλευτών. Από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η στάση που θα κρατήσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπως και ο διαγραφείς από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς.

Θετικά διακείμενοι προς το πρόσωπο του κ. Τασούλα αναμένεται να είναι και προερχόμενοι από τους «Σπαρτιάτες» βουλευτές, όπως οι Χάρης Κατσιβαρδάς, Γιώργος Ασπιώτης και Μιχάλης Γαυγιωτάκης, οι οποίοι είχαν υπερψηφίσει και τον προϋπολογισμό και άλλα νομοσχέδια της κυβέρνησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα δεξιά της ΝΔ, άγνωστο παραμένει τι θα πράξει η Ελληνική Λύση που είχε στηρίξει τον κ. Τασούλα για πρόεδρο της Βουλής, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει προτείνει δικό της υποψήφιο, όπως η «Νίκη».

Αφού υποψήφιος για την προεδρία ο κ. Τασούλας, σύντομα θα ανοίξει ένας νέος κύκλος «προεδρολογίας». Αυτή τη φορά για το ποιος από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ θα αναλάβει νέος πρόεδρος της Βουλής.

Με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες που εμφανίζει μια Bουλή με εννέα κόμματα και 23 ανεξάρτητους βουλευτές, πολλοί εκτιμούν ότι ο διάδοχος του κ. Τασούλα θα προέρχεται από τους «γαλάζιους» αντιπροέδρους του Κοινοβουλίου ή παλαιότερους βουλευτές της παράταξης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ