Πλούσιο παρασκήνιο, συζητήσεις και «ζυμώσεις» εν όψει του β' γύρου των εκλογών του ΚΙΝΑΛ και της αναμέτρησης Ανδρουλάκη-Παπανδρέου.
Το απόγευμα της Τρίτης, ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε καθαρά ότι στον β' γύρο θα στηρίξει τον Νίκο Ανδρουλάκη.
«Ο ένας από τους υποψηφίους έχει δοκιμαστεί και οι ελπίδες που γεννά το εγχείρημά του είναι συνεπώς περιορισμένες. Ο έτερος υποψήφιος δεν είναι βουλευτής στο ελληνικό Κοινοβούλιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται» είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει:
«Επειδή είμαι πολιτικός θέσεων και ουδέποτε έκρυψα τις απόψεις μου, δηλώνω ότι αυτονόητα σέβομαι την πλειοψηφία της 5ης Δεκεμβρίου και πως στις εκλογές της Κυριακής 12 Δεκεμβρίου θα ψηφίσω τον Νίκο Ανδρουλάκη, με την επισήμανση ότι έως την ανακοίνωση της παρούσας δήλωσης δεν είχα την παραμικρή επικοινωνία μαζί του».
Σημειώνεται ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν είχε καμία τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Ανδρουλάκη μέχρι την ανακοίνωση της απόφασής του. Τουναντίον, όπως αναφέρουν συνεργάτες του Α. Λοβέρδου, ο Νίκος Ανδρουλάκης τού τηλεφώνησε δύο φορές, πριν εκδώσει την ανακοίνωση, αλλά χωρίς να μιλήσουν, κάτι το οποίο έγινε αμέσως μετά.
Σύμφωνα με συνεργάτες του ευρωβουλευτή, «ο κ. Ανδρουλάκης συζήτησε σε καλό κλίμα με τον κ. Λοβέρδο και τον συνεχάρη για τον αγώνα του. Αναγνώρισαν ως κοινή προτεραιότητα την ενότητα και το μεγάλωμα της παράταξης. Ο κ. Ανδρουλάκης καλεί όλους τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες του β' γύρου για να ενισχυθεί περαιτέρω η δυναμική που ήδη δημιουργείται υπέρ της παράταξης».
Η αντίδραση Παπανδρέου: Αναμενόμενη η στάση Λοβέρδου
Σε μια πρώτη αντίδραση, συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου σχολίαζαν: «Η επιλογή του Ανδρέα Λοβέρδου ήταν πολιτικά αναμενόμενη, γι’ αυτό και δεν προκαλεί καμία έκπληξη. Όμως, οι προοδευτικοί πολίτες που στήριξαν τον Ανδρέα Λοβέρδο έχουν τώρα επιλογή, την προοδευτική πρόταση του Γιώργου Α. Παπανδρέου».
Οι συνεργάτες Λοβέρδου στηρίζουν ανοικτά Ανδρουλάκη
Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση Λοβέρδου, ο ένας μετά τον άλλον, στενοί του συνεργάτες με δημόσιες δηλώσεις τους υπερθεμάτιζαν, δηλώνοντας δημοσίως ότι στηρίζουν ενεργά τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ανάμεσά τους ο εκπρόσωπος του Α. Λοβέρδου Σπύρος Καρανικόλας, οι βουλευτές Δημ. Κωνσταντόπουλος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Χαρά Κεφαλίδου, ο στενός του συνεργάτης Στέφανος Μιχαλάκος και άλλοι.
Οι συσκέψεις Λοβέρδου με το επιτελείο του
Σε συσκέψεις που είχαν χθες και σήμερα, το επιτελείο του κ. Λοβέρδου συντάχθηκε με την απόφασή του να βγει υπέρ Ανδρουλάκη. Και όχι μόνο αυτό... Οπως αποκάλυψε στη δημόσια δήλωσή του ο ίδιος ο Ανδρέας Λοβέρδος, προσπάθησε «τόσο δημοσίως όσο και ιδιωτικώς» να μη φτάσουμε σε δεύτερο γύρο, με άλλα λόγια επιχείρησε να πείσει τον Γιώργο Παπανδρέου να αποσυρθεί.
«Η διαδικασία ανάδειξης του νέου προέδρου οδηγείται σε δεύτερο γύρο. Προσπάθησα τόσο ιδιωτικώς όσο και δημοσίως αυτό να αποτραπεί, αλλά δεν έπεισα», ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Λοβέρδος.
Τα τηλεφωνήματα Λοβέρδου-Παπανδρέου
Οπως αποκαλύπτει το iefimerida.gr, ο Ανδρέας Λοβέρδος επικοινώνησε δύο τουλάχιστον φορές (κατ' άλλους, τρεις) με τον Γιώργο Παπανδρέου: Η πρώτη ήταν στις 3 τα χαράματα της Κυριακής, όταν τον κάλεσε ο πρώην πρωθυπουργός. Λόγω του προχωρημένου της ώρας, συμφώνησαν να τα πουν τη Δευτέρα. Στο δεύτερο τηλεφώνημα το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Α. Λοβέρδος πρότεινε στον Γ. Παπανδρέου να μην κατέβει.
«Πρέπει να σεβαστούμε το αποτέλεσμα της πλειοψηφίας, Γιώργο, να υπηρετήσουμε την ενότητα υπό τον νέο αρχηγό. Μην κατέβεις, για να μην υπάρξει β' γύρος και τραυματιστεί η παράταξη», φέρεται να είναι το πνεύμα όσων του είπε.
«Η πρόταση Λοβέρδου ήταν ξεκάθαρη: Να υπάρξει συνεννόηση ώστε να μη μπούμε σε διαδικασία β' γύρου και να εγγυηθούν την ενότητα οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι, Ανδρουλάκης και Παπανδρέου», ανέφερε στο iefimerida.gr στενός συνεργάτης του Α. Λοβέρδου.
Τι είπε ο Παπανδρέου σε συνεργάτες του
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να απάντησε αρνητικά. Εξήγησε ότι υποχρεούται να δώσει τη μάχη τόσο για όσους τον πίστεψαν, τον στήριξαν και τον ψήφισαν, αλλά και για να μη δώσει την εντύπωση ότι επεδίωκε μόνο την καρέκλα.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο Mega, χαρακτήρισε αδιανόητη την πρόταση. «Συμφωνώ απόλυτα με αυτό που είπε ο πρώην πρωθυπουργός. Είναι αδιανόητο να μη γίνει δεύτερος γύρος. Είναι λάθος να μην τηρήσουμε το Καταστατικό μας. Πρέπει να τιμήσουμε τους πολίτες που συμμετείχαν στις εκλογές», είπε χαρακτηριστικά.
Παπανδρέου: Πάμε δυναμικά για την ανατροπή
Το απόγευμα, ο πρώην πρωθυπουργός είχε σύσκεψη μέσω zoom με πάνω από 550 στελέχη από όλη την Ελλάδα, ενώ είδε διά ζώσης τους υποστηρικτές του στην Α' και Β' Αθήνας. «Πάμε δυναμικά για την ανατροπή», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, καλώντας τους σε κινητοποίηση ενόψει του β' γύρου.
Επιπλέον, όπως είπε χθες σε σύσκεψη με συνεργάτες του, δεν μπορεί να αποσυρθεί από την κούρσα για μια σειρά από λόγους. Πρώτον, διότι το καταστατικό προβλέπει ξεκάθαρα την επικράτηση από τον α' γύρο υποψηφίου που συγκεντρώνει 50+1%. Δεύτερον, γιατί, όπως είπε, ο ίδιος δεν παλεύει για αξιώματα, αλλά γιατί έχει μια διαφορετική αντίληψη για το χώρο και τη χώρα. Ως εκ τούτου, αν έκανε πίσω, θα έδινε την εντύπωση ότι αποχωρεί επειδή είναι μικρές οι πιθανότητες να αποκτήσει θώκο. Τρίτον, διότι δεν δικαιούται να εγκαταλείψει τους ανθρώπους που τον τίμησαν με την ψήφο τους. Οπως επίσης και για να είναι καταγεγραμμένη η άποψή του, όπως και του χώρου που εκφράζει, και να μην του επιρρίψει κανείς ευθύνες την επόμενη ημέρα, ότι έκανε πίσω και δεν υποστήριξε τις απόψεις του.
Συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου ανέφεραν στο iefimerida.gr ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν κατεβαίνει μόνο για να καταγράψει δυνάμεις -ενόψει και της επόμενης ημέρας στο κόμμα- αλλά για να είναι σαφή τα διλήμματα και να επιλέξει ο κόσμος ανάμεσα στις δύο διαφορετικές προτάσεις για την παράταξη.
Απέρριπταν επίσης την άποψη περί απόσυρσης του Γιώργου Παπανδρέου, υπενθυμίζοντας ότι το 2017 ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε 16,5% διαφορά από τη Φώφη Γεννηματά στον α' γύρο (είχε πάρει 24,7% έναντι 41,2% της Φώφης) αλλά δεν απεσύρθη.
Επίσης, πρόσθεταν με νόημα: «Οσο πιο μεγάλο ποσοστό πάρει ο Ανδρουλάκης την ερχόμενη Κυριακή τόσο μεγαλύτερη θα είναι η δύναμή του μεν, αλλά και τόσο πιο απόλυτη η ευθύνη του για όσα ακολουθήσουν την επόμενη ημέρα».